Çanakkale'de 100'ncü yıl coşkusu başladı

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'ncü yıldönümü kutlamaları ve Şehitleri Anma Günü'nü içeren 'Zafer Haftası', Çimenlik Kalesi'ndeki açılış töreniyle başladı.

Çanakkale'de 100'ncü yıl coşkusu başladı
Zafer Haftası açılış törenine, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, askerler, muharip gaziler, şehit aileleri ile öğrenci ve askerler katıldı. Tören, şehitler için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesiyle başladı. 7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece döşediği mayınlarla Deniz Savaşları'nın kaderini değiştiren Nusret Mayın Gemisi'nin, aslına uygun olarak yapılan TCG Nusret gemisinin bağlı bulunduğu Çimenlik Kalesi'ndeki törende, Mehteran Bölüğü tarafından bir gösteri sunuldu. Zafer coşkusuna töreni izleyen vatandaşlar da ortak oldu.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Vali Ahmet Çınar yaptı. 100 yıl önce Çanakkale Zaferi'nin kazanıldığını hatırlatan Vali Çınar, 2015'in bu zaferin kutlanması, savaşın anılması etkinlikleri ile dolu dolu bir yıl olacağını söyledi. Vali Çınar, "100'ncü yılda millet olarak çok gururluyuz. Böyle büyük bir zafer, her millete nasip olmaz. 100 yıl önce 16 büyük devlet kurmuş, büyük bir milletin son devleti olan Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihten silinmesi bu cennet vatanımızın işgal edilerek, elimizden alınması için, Mehmet Akif Ersoy'un deyimi ile 'Kimi Hindu kimi yamyam, kimi bilmem ne bela' dedikleri İngiltere'nin, Fransa'nın öncülüğünde bütün sömürgelerin toplanarak bu cennet vatanımıza haksız, hukuksuz ve ahlaksız büyük saldırısıyla milletimiz karşı karşıya kalmışlardır. O zaman tek yürek olan milletimiz, bütün eli silah tutabilecek olan canlarından çok sevdikleri evlatlarını, bu vatan için feda ettiler. Burada savaşan şehitlerimiz, gazilerimiz de verebilecekleri en değerli hayatlarını bu vatan için feda ettiler. Bu sayede, tüm milletin tek yürek olarak bu büyük zaferi kazandığını hepimiz biliyoruz. Neredeyse Türkiye'nin her ailesinden, her köyünden bir evladı Çanakkale'de şehit yatıyor. Dolayısıyla bütün milletimizin yüreğinin bir parçası bu şehirde. Yeniden büyük Türkiye'nin varoluş noktası Çanakkale'den bugün bu töreni yapmak suretiyle geleceğimizin teminatı, gelecekte milletimizin yönetimini ele alacak olan gençlerimize, milli temsilimiz olan şanlı bayrağımızı ve bütün milletimizin yüreğinin bir parçası olan bu topraklardan sembolik bir toprak parçasını büyük Türkiye'mizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a göndereceğiz. Bugün bizim gurur, onur günümüz. Savaşta can veren, dua eden, evlatlarını feda eden bütün geçmişimizi ecdadımızı minnetle yad ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan, Çanakkale savaşında da büyük başarılar gösteren Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını da saygıyla minnetle anıyorum" dedi.
EMANETLER YOLA ÇIKTI
Daha sonra Gelibolu Yarımadası'ndan alınan toprak, Çanakkale Boğazı'ndan alınan deniz suyu ve rengini şehitlerimizin kanından alan Türk Bayrağı'ndan oluşan emanetleri Vali Ahmet Çınar, atletler Sinan Korkmaz ve Özlem Şahin'e teslim etti. Vali Çınar ile birlikte Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve protokol üyeleri, atletlere karanfil verip Ankara'ya dek sürecek Zafer Koşusu ve Halk Yürüyüşü'nü başlattı.
Atletlere teslim edilen emanetler sırasıyla Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Ankara illerinin sınırlarından geçirilerek, 18 Mart günü Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teslim edilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz