Cezaevinde gerginlik!

Diyarbakır Kampüs Açık Cezaevi’nde kalan hükümlülerin başlattığı isyanı Bahçeli’nin 'af' açıklamalarının tetiklediği öne sürüldü.

Cezaevinde gerginlik!

Diyarbakır Ergani yolu üzerinde bulunan Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nin yanında yapımına başlanan ve bu yıl açılan Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampusu’ndaki Kampus Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan 430 hükümlü, cezaevi idaresinin uygulamalarına karşı isyan etti. Bahçeli'nin  “Cezaevindekiler isyan başlatırsa ne olur?” sözünden sonra isyanın başlaması dikkat çekti.

İLGİLİ HABER: DİYARBAKIR AÇIK CEZAEVİ'NDE İSYAN

Yaşanan olay üzerine Diyarbakır Barosu’ndan 3 avukat, cezaevi savcısıyla görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından, savcı cezaevi idaresiyle görüştükten sonra hükümlüler ve gardiyanlar arasında uzlaşma sağlanarak başlatılan isyan sonlandırıldı. Hükümlülerin koğuşlarına geçmesiyle gerilim yerini sakinliğe bıraktı. Yakınlarının görüş günü içi gelen ailelerin de cezaevi kapısındaki bekleyişi bir süre devam ettikten sonra sonlandı.

CEZAEVİ SAVCISIYLA GÖRÜŞÜLDÜ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekili aynı zamanda Meclis Cezaevi Komisyonu’nda yer alan Sibel Yiğitalp, Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy ve il yöneticileri cezaevi savcısı ve müdürüyle bir dizi görüşme yaptı. Yapılan görüşmede, cezaevi savcısının, bazı gardiyanların sorumsuz davranışları nedeniyle olayın yaşandığını ve söz konusu gardiyanlar hakkında soruşturma başlattığını belirttiği aktarıldı.

İSYANIN NEDENİ BAHÇELİ’NİN AF TALEBİ Mİ?

Ancak; cezaevi önünde bekleyen bazı ailelerin, yakınlarıyla yaptıkları telefon görüşmesinde isyandan bir gün önce haberdar olduğu öğrenildi. İsmini vermek istemeyen bir kadın, eşinin “Yarın görüşe gelmeyin, çıkmayacağız ve isyan başlatacağız” dediğini aktardı. Kadın, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği taleplerinin adli hükümlülerde bir beklentiye neden olduğunu söyledi. Bir diğer hükümlü yakını ise cezaevi idaresinin keyfi uygulamalarının sıklaştığını ve gardiyanların hükümlülerin onuruyla oynadığını belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz