Görüş Bildir

Cinayetler cezasız kaldı

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Tahir Elçi dosyasında olduğu gibi Roboski Katliamı’nda da cezasızlık politikasında ısrar edildiğini belirterek, “Er ya da geç gerçekler ortaya çıkarılacak” dedi.

Cinayetler cezasız kaldı

Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması ve yargılanması için gerçekleştirdikleri “Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü” etkinliğinin 208’inci haftasında Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Diyarbakır Barosu’ndan avukatların katıldığı etkinlikte, Elçi’nin fotoğrafının bulunduğu “Em te ji bir nakin/Seni Unutmayacağız” yazılı pankart açıldı.

Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü’nün bu haftaki gündemi, Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboski köyünde TSK’ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 sivilin katledildiği Roboski Katliamı oldu.

‘CEZASIZLIK POLİTİKASINDA ISRAR’

Açıklamada bulunan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, bu coğrafyanın acılarla bezeli bir coğrafya olduğunu belirterek, her gün yeni bir acıya, yeni bir trajediye tanıklık edildiğini söyledi. Aydın, Roboski Katliamı’nın 8’inci yıldönümü olduğunu hatırlatarak, tıpkı Tahir Elçi dosyasında olduğu gibi Roboski Katliamı’nda da aynı cezasızlık politikasında ısrar edildiğini belirti.

Aydın, “Adalet yok, hukuk yok ve bu konuda bir girişim de yok. Bütün istihbarı ve teknik bilgileri kullanan devlet, buna rağmen sınırda 19’u çocuk 34 kişinin ölümüne sebep olan yetkilileri, sorumluları bulamadı. Ama burada her zaman şunu söyledik; bu hatalarla, suçlarla, ölümlerle ve cinayetlerle yüzleşmediğimiz sürece demokratik bir gelecek kuramayız” ifadelerini kullandı.

Bu toplumun her bir yurttaşının, hukuka inanmaya ve devlete güvenmeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Aydın, “Bu suçların faillerini ortaya çıkarılması veya yargı önüne çıkarılması konusunda maalesef ayak diretiliyor. Ama biz hukuk örgütleri olarak, avukatlar olarak, dayanışma içerisinde bulunduğumuz sivil toplum temsilcileri olarak, bu suçların faillilerinin yargı önüne çıkarılması konusunda mücadelemizi sürdüreceğiz” diye belirtti.

‘ER YA DA GEÇ GERÇEKLER ORTAYA ÇIKACAK’

Bu suçların yasalar nezdinde insanlığa karşı işlenmiş suçlar olduğunu ve bu suçlarda zaman aşımı olamayacağının altını çizen Aydın, “Bugünkü yargı sistemi bunlara sırt çevirmiş olabilir, bugünkü yargı sistemi bunlara ayak diriyor olabilir ama şuna inanıyoruz; er ya da geç gerçekler ortaya çıkarılacak, failleri yargı önüne çıkarılacak. Biz Diyarbakır Barosu olarak meslektaşlarımız ve insan hakları örgütlerinin dayanışmasıyla beraber Tahir Elçi’yi öldüren kişilerin yargı önüne çıkarılması konusunda çabamızda ısrar edeceğiz” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi