Cumhurbaşkanı hakaret davasında beraat

Ankara Garı önündeki terör saldırısını kınamak için İzmir'in Bergama İlçesi'nde düzenlenen basın açıklamasında, karikatürlü dövizle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Ender Mete, beraat etti.

Cumhurbaşkanı hakaret davasında beraat
Geçen 10 Ekim'de Ankara Garı önünde meydana gelen ve 100'ü aşkın kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının ardından Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) tarafından Türkiye genelinde terörü kınamak için basın açıklamaları yapıldı. Bu basın açıklamalarından biri de Bergama'da yapıldı. Bergama'daki basın açıklamasından KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyesi Ender Mete, karikatürlü döviz taşıdı. Taşıdığı dövizle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla Ender Mete hakkında, TCK'nın 299 maddesi uyarınca 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle Bergama Asliye Ceza Mahkemesi'nde geçen 25 Aralık'ta dava açıldı. Davanın bugün görülen ikinci duruşmasına sanık Ender Mete ve avukatı Hasan Hüseyin Evin katıldı.
SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Rukiye Çakır, Bergama Tüm-Bel-Sen temsilcisi Bülent Türkmen, Bergama Büro Emekçileri Sendikası (BES) Temsilcisi Umut Arslan, Bergama SES Temsilcisi Metin Bali, Bergama Eğitim-Sen Temsilcisi Yusuf Gunt da duruşmayı izleyip, Mete'ye destek verdi. Duruşma Mete'nin avukatı Hasan Hüseyin Evin, müvekkilinin suç işlediğine inanmadıklarını belirtip, beraatına karar verilmesini talep etti.
SENDİKAL EYLEM OLARAK DEĞERLENDİRDİ
Verilen kısa aranın ardından hakim, sendikal bir eylem olan bir davranışın suç olarak nitelenemeyeceğini, suç kastı ile hareket edilmiş sayılamayacağını belirterek Mete'nin beraatına karar verdi.
Duruşma çıkışında açıklama yapan sanık Ender Mete'nin avukatı Hasan Hüseyin Evin, "Bugün burada yargılaması yapılan dava, Türkiye hukuk tarihi açısından utanılması ve olmaması gereken bir davaydı. İfade özgürlüğünün, örgütlenme özgürlüğünün, sendikal faaliyette bulunma hakkının kullanımının, suç yaratma çabası ile suç haline getirilerek mahkeme önüne taşındığı bir dava yaşadık. Olması gerektiği gibi beraat ile sonuçlandı. İfade özgürlüğü, herkes için uluslararası ölçekte koruma altına alınmış bir hak" dedi.
Kararın kendisini sevindirdiğini belirten Ender Mete ise "Yasal bir eylem içinde döviz taşımam nedeniyle suçlanıp, yargılandım. Suç işleyecek bir şey yapmadım. Mahkemenin kararı da bu yönde oldu. Hak yerini buldu" diye konuştu.

Kaynak: DHA