Görüş Bildir

Define avcıları

Selçuklu Mezarlığı, define avcıları tarafından tahrip ediliyor

Define avcıları

Gevaş İlçesi'nin önemli tarihi yerlerinden olan Selçuklu Mezarlığı ve hemen yanında bulunan Melik İzzeddin tarafından 700 yıl önce kızı Halime Hatun için yaptırılan kümbet turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Tarihi yerler define avcıları tarafından sürekli tahrip ediliyor.

Gevaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mihail Atik, bu duruma engel olmak için bekçi tutuklarını fakat yinede bir çözüm bulamadıklarını söyledi. Tarihi yerde sürekli define avcıları tarafından kazı çalışması yapıldığını anlatan Atik, turizm açısından önemli bir yere sahip olan bu yerlerin tahrip edilmesine tepki göstedi. Mezar taşlarının yerinden oynatıldığını ve hatta tarihi Halime Hatun Külmbeti'nin içinde bile kazı yapıldığını anlatan Atik şöyle konuştu:

SELÇUKLU MEZARLIĞI

"Burada sürekli bir kazı çalışması yapılıyor. Defalarca buraya bekçi dikmemize rağmen çözüm bulamadık. Burası bir Müslüman mezarlığı ve Müslüman mezarlığında define olmaz. Yanlış inanışlarla buraya gelip, mezarlıklarda hatta kümbetin içinde bile kazı çalışması yapıyorlar. Kemikleri çıkartmışlar, duvarları tahrip etmişler, mezar taşları yerinden oynatılmış. Vatandaşlar artık bunun bilincinde olsun. Burada böyle birşeyin olmadıığ bilsinler. Halime Hatun Kümbeti ve Selçuklu Mezarlığı'nın buraya ciddi anlamda turist çekme özelliği var. Turistin buraya gelmesi ciddi anlamda ekonomik bir gelirdir. Buranın esnafına ciddi bir katkıdır. Böyle tahrip edilirse yıllar sonra burada birşey kalmayacak."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi