Görüş Bildir

'Demek Ji Dema' Festivalde

Akademisyen ve film yönetmeni Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci, 2011 yılında Kürtçe olarak çektiği ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kültürel tarihini konu edinen "Demek ji Dema" adlı filmle 26 Ekim 3 Kasım tarihleri arasında Fransa'nın Montpellier kentinde düzenlenecek olan 34. Cinemed Uluslararası Akdeniz Film Festivali'ne katılacak.

'Demek Ji Dema' Festivalde

Bir akademisyen tarafından çekilen ilk Kürtçe belgesel film olan "Demek ji Dema" (Zamanın İçinden) adlı filmin, Almanya, Avusturya ve İspanya, Ermenistan, İsveç ve Yunanistan'ın ardından Ekim ayındaki film festivalinde gösterilmek üzere Fransa'ya gönderildiği öğrenildi. Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinin tarihini ve kültürel değerlerini, canlı tarih görüşmeleriyle Kürtçe olarak belgeleyen "Demek Ji Dema" (Through the Time-Zamanın İçinden) adlı belgesel filmin, 26 Ekim-3 Kasım tarihlerinde Fransa'nın Montpellier kentinde düzenlenecek olan 34. Cinemed Uluslararası Akdeniz Film Festivali'nde gösterilecek Türk filmlerinden biri olduğu bildirildi.

BÖLGENİN KÜLTÜREL DEĞERLERİ

 

Akademisyen ve belgesel film yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci'nin Batman'ın köylerinde 9 kişilik bir ekiple yaptığı çekimlerde, 20. yüzyılın başlarında doğan 89 yaşındaki Halil Zengin, 80 yaşındaki Hamza Yıldırım ve Nasibe Özdemir'le yapılan görüşmelerde, yaklaşık 80 yıl önce Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin koşulları, ekonomik yapı, insan ilişkileri, kültürel ortam, başkentte yaşananların yöreye yansımaları, Türkiye'deki gelişmelerin değerlendirmesi, yaşlı kuşakların gençlere bakışı dile getirildi.

KÜRTÇE SÖZLÜ TARİH GÖRÜŞMESİ

 

Köylerde yaşayan canlı kaynaklarla yapılan Kürtçe sözlü tarih görüşmelerinin filme kaydedilmesiyle yöre tarihinde yaşananlar, resmi tarihe kaydedilmeyen bilgiler, yöredeki önemli gelişmeler ve bilinmeyenler belgelendi. Koordinatörlüğünü Öğretim Görevlisi Orhan Zengin, Öğretim Görevlisi Ali Kemal Ceylan'ın üstlendiği belgesel filmde, Tarkan Demir'in kameraman ve kurgu operatörü, Nuri Abaşlıoğlu'nun teknik Yönetmen, Emine Polat, Nuray Yılmaz ve Halit Kavak'ın teknik düzenleme sorumlusu olarak görev yaptığı bildirildi. Uluslararası üne sahip Kürt müzisyen Aram Tigran'ın müzikleriyle kurgulanan filmin, uluslararası festivaller için İngilizce altyazıyla hazırlandığı belirtildi.

Çok sayıda medya kuruluşunun katkıda bulunduğu 34. Cinemed Uluslararası Akdeniz Film Festivali'nin, Renault, Air France gibi Fransanın büyük tecimsel firmaları tarafından da desteklendiği bildirildi. Önceki yıllarda değişik dallarda binlerce filmin katıldığı festivalin, Fransa'nın saygın film etkinliklerinden biri olarak kabul edildiği belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi