'Deprem öldürmez, binalar ve yanlış yer seçimi öldürür'

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, deprem potansiyeli yüksek olan Türkiye'de riskleri azaltmak için yönetmeliğine uygun yapılar üretilmesini istedi. Prof. Dr. Ünlügenç, "Unutulmamalıdır ki depremler öldürmez. Binalar ve yanlış yer seçimi öldürür" dedi.

'Deprem öldürmez, binalar ve yanlış yer seçimi öldürür'
Sağlam zeminlerde ve fay alanlarından uzak bölgelerde yapılaşmaya gidilmesini öneren Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, "Deprem ülkemizde maalesef kaçınılmaz bir olaydır. Depremle yaşamaya her an hazırlıklı olmalıyız, deprem olacakmış gibi yaşayacağımız yapı tasarımlarının yönetmeliklere uygun tarzda ve özellikle fay alanlarından uzakta inşa ettirmemiz gerekmektedir" dedi.

'ÖZEL BİRİMLER KURULMALI'

Türkiye'de daha önce meydana gelen deprem ve yaşanan acıların unutulduğunu söyleyen Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, şunları kaydetti:
"Ülkemizde daha önceden meydana gelmiş olan depremlerle kaybedilmiş yaşamlar ve ciddi boyuttaki maddi hasarlar maalesef kısa bir zaman süresi içinde unutulmuştur. Son yıllarda yaşadığımız depremlerin ciddi kayıplarını ve yaralarını da daha öncekiler gibi unutmamalıyız. Bugünden itibaren geleceğe yönelik gerekli önlemlerin alınması yönünde ciddi çalışmaların başlatılması önemli. Şunu da unutmamalıyız ki, depremler öldürmez. Binalar ve yanlış yer seçimi öldürür. Bu nedenle yer kabuğu üzerinde bulunan yerleşim yerlerinin tespiti ve uygun, sağlam zeminlerin belirlenmesi için, üzerine bina inşa edilecek zeminin jeolojik özelliğinin belirlenmesi hayati öneme sahiptir. Bu kapsamda, belediyelerimizde deprem, heyelan, sel, taşkın gibi doğal afetler ile ilgili çalışmalar yapmak üzere jeoloji mühendislerinin aktif görev aldığı özel birimlerin kurulması önerilmektedir."DHA

Kaynak: DHA