Depremzedeler, evlerine taşınacak

Depremin ardından Van ve Erciş'te yapımına başlanan 3 bin 200 konutun hak sahiplerine 10 Eylül itibarıyla yeni evlerinde oturabileceği söylendi. Vali Münir Karaloğlu, kentte geçen yıl meydana gelen ilk depremin ardından Van ve Erciş'te yapımına başlanan 3 bin 200 konutun 3 Eylül'de kuralarının çekileceğini ve hak sahiplerinin 10 Eylül itibarıyla yeni evlerinde oturabileceğini söyledi.

Depremzedeler, evlerine taşınacak

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerden kısa süre sonra Başbakanlık Afet Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı'nca, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'na yaptırılan 17 bin 471 konuttan 3 bin 200'ünün geçici kabulleri yapıldı.

3 Eylül'den itibaren noter huzurunda kura çekimlerine başlanacak olan deprem konutları, gerek güvenlik gerekse yaşam standardı açısından en son teknoloji ile donatılırken, binaların bodrum katında yangın algılama sistemine benzer "sismik dedektör" bulunuyor.Bu sayede, meydana gelecek depremleri algılayan sismik dedektör, binadaki elektrik ve doğalgaz şebekesini otomatik olarak kesip, binada elektrik ya da doğalgaz nedeniyle çıkabilecek yangını önlüyor.

BAŞBAKAN TALİMAT VERMİŞTİ

Vali Münir Karaloğlu, depremin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Erciş Meydanı'nda afet konutlarının 2012 yılı ağustos ayı sonunda teslim edileceği sözünü talimat olarak kabul ettiklerini vurgulayarak, o tarihten itibaren konut yapım çalışmalarına hızla devam edildiğini kaydetti.

Çetin kış şartlarında özel yöntemler uygulanarak yapılan konutların geçici kabullerinin yapıldığını anımsatan Karaloğlu, söz konusu konutlardaki blok ve daire numaraları, merkezi sistem çanak antenleri, ısıtma sistemleri ve güneş enerjileri gibi bütün detaylarının tamamlandığını ifade etti.

‘HAK SAHİPLERİ EVLERE TAŞINACAK’

Tamamlanan konutlar için şu anda kura hazırlığı yapıldığını anlatan Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Kentte meydana ilk depremin ardından ihaleleri yapılarak Van ve Erciş'te yapımına başlanan 3 bin 200 konutun 3 Eylül'den itibaren kuraları çekilecek ve hak sahipleri 10 Eylül itibarıyla yeni evlerinde oturabilecek. Bu kapsamda, AFAD Başkanlığı'na talep ve taahhütnamede bulunan ve sözleşme imzalayan depremzede vatandaşlarla 3 Eylül Pazartesi gününden itibaren 3 bin 200 konutun kuralarını çekeceğiz. Bu konutların hak sahipleri 10 Eylül tarihi itibarıyla kendi elektrik, su aboneliklerini yaptırarak evlerine taşınacak. TOKİ, geçici kabul işlemlerini yaptığı ve bölgeleri bize teslim ettiği müddetçe kura çekimine devam edeceğiz. Kura çekim işlemi ve konut teslim işlemini kısa zamanda tamamlamak istiyoruz. Depremin yıl dönümü olan 23 Ekim'e kadar halen yapımı devam eden 17 bin 471 konutun yaklaşık 15 bin 200'ün teslimini bitirmiş olacağız."

KURA ÇEKİMLERİ YERLEŞİM BÖLGESİNE GÖRE YAPILACAK

Van merkezde 5 ayrı bölgede afet konutu inşa edildiğini bildiren Karaloğlu, konuşmasına şöyle devam etti:"Kura çekimi için her bölge için kendi çevresindeki mahallelerin taksimi yapıldı. İnsanları kendi mahallelerinden koparıp da çok uzak bölgelere götürmek istemiyoruz. Bir de komşuluk ilişkilerinin devam etmesi için eski mahallelerine yakın alanlarda ürettiğimiz konutlara vatandaşlarımızı yerleştireceğiz. Pazartesi gününden itibaren noter huzurunda kura çekimini yapacağımız Bostaniçi beldesindeki bin 88 konutu, bu bölgeye en yakın mahallelerde evleri yıkık, ağır hasarlı olan ve TOKİ ile taahhütname imzalayan hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz."

DEPREMZEDE KİRACILARA KONUT FIRSATI

Karaloğlu, Van merkez ve Erciş'te yapılan konutların, hak sahibi sayısından fazla olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Fazla kalan konutlar için önümüzde iki durum var. Birinci öncelik olarak kesin hasar tespit listemizde evi yıkık ve ağır hasarlı olduğu halde arsa veya başka hukuki probleminden dolayı bizimle hak sahipliği protokolü imzalamayan vatandaşlarımız var. Mevcut yasaya göre hak sahibi olamayan bu vatandaşların sorunlarını çözmek için halen AFAD Başkanlığı bir çalışma yaparak hukuki altyapı hazırlığı yapıyor. Bu çalışma tamamlandığında kalan konutlardan bir kısmı, bu vatandaşlarımıza verilecek. Elde kalan diğer konutlardan da deprem olduğu anda kiracı olan vatandaşlarımızın yararlanmasını istiyoruz. Kiracılar konut sahibi olurken AFAD şartlarında değil, TOKİ şartlarına göre ev sahibi olabilecekler."

KONTEYNER KENTLER KALDIRILACAK

Depremden sonra vatandaşların geçici barınması için AFAD Başkanlığı'nca Van merkez, Erciş ve köylerde yaklaşık 28 bin konteyner kurulduğuna işaret eden Karaloğlu, afet konutlarının teslimiyle konteynerlerin ve konteyner kentlerin kaldırılacağını kaydetti.

Konteynerlerin ne şekilde kullanılacağıyla ilgili AFAD Başkanlığı'nca bir çalışma yürütüldüğünü belirten Karaloğlu, "Bu konteynerlerin bir kısmı hasar gördü, hasar görenler hurdaya çıkacak. Sağlam olan konteynerler için belki Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinde depolama alanları oluşturabilirler. Allah korusun yarın Türkiye'nin farklı bir bölgesinde yaşanacak olası bir afette bu konteynerler yine vatandaşın geçici barınmasında kullanılacak" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz