Dikkat! Sıcak havalar daha da sıcak olacak, Sıcaktan korunmanın önlemleri

Meteoroloji’nin açıklamalarına göre hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstüne çıkacak. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 40 dereceyi geçeceği belirtilen açıklamada saat 11.00 ile 16.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğinin altı çizildi.

Dikkat! Sıcak havalar daha da sıcak olacak, Sıcaktan korunmanın önlemleri

Yurt genelinde yaz sıcakları etkisini iyice hissettiriyor. Yurt genelinde az bulutlu ve açık hava hakim olacak.

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Sıcaklık Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 40 dereceyi aşacak.

3 KENTE UYARI: SICAKLIK 40 DERECENİN ÜZERİNE ÇIKACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, ülkenin büyük bölümünde açık bir hava olacağını, bazı bölümlerinde de yüksek sıcaklıkların beklendiğini belirterek vatandaşları uyardı.

"Ülkemizin iç ve güney kesimlerinde hava sıcaklıkları 35 derece ve üzerinde seyredecek. Özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin çevrelerinde 40 dereceyi aşacak. Oradaki vatandaşlarımızın özellikle güneş ışığının dik geldiği 11.00 ile 16.00 saatleri arasında zorunda kalmadıkça dışarı çıkmamalarını öneriyoruz."

Yeni haftada 3 büyükşehirde de açık ve güneşli bir hava hakim olacak.

Fevzi Burak Tekin şu bilgileri verdi:

"Başkent'te önümüzdeki üç gün boyunca yağış beklemiyoruz, hava parçalı az bulutlu olacak. Sıcaklık 34 ila 35 derece arasında değişecek. İstanbul’da az bulutlu ve açık bir hava hakim olacak. Hava sıcaklığı üç gün boyunca 30 ile 32 derece arasında değişecek. İzmir’de yağış beklemiyoruz, sıcaklık da 33 ila 35 derece arasında değişecek.

SICAKTAN KORUNMA ÖNLEMLERİ

· Zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir.

· Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmeli. (mümkünse klima kullanılmalı)

· Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmelidir. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kişiler dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır. Tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalıdır. (Susamamış olsanız bile sık sık su için çünkü susamak vücudunuzun su ihtiyacını belirten güvenli bir işaret değildir.)

· Serinlemek için alkollü içecekler kullanmayın bunlar once serinletir, sonra vücudun su kaybını arttırırlar.

· Hafif yemekler, sulu yiyecekler (meyva, salata, çorba vb.) yenmeli. Yağlı ağır yemeklerden ve tıkabasa yemekten kaçınılmalı.

· İnce, açık renk, bol giysiler giyilmeli. Giysiniz güneş ışığının sizi yakmasını önlesin ama terletip su kaybettirmesin.

· Geniş kenarlı şapka giyin yüzünüz doğrudan güneş altında kalmasın.

· Sık sık duş yapıp serinlemeye çalışın.

· Kapalı ve park edilmiş araç içinde hiçbir canlı bırakılmamalı.

· Dışarıda aktif olarak çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya ağır eforlardan kaçınmaya ve sık sık, bol bol sıvı tuzlu gıdalar almaya daha çok dikkat etmeleri gerekir.

· Sıcak çarpması ve bitkinliği belirtilerini bilip bu belirtilere karşı uyanık olunmalı alınan önlemlerle hasta düzelmezse doktora haber verilmelidir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler