Görüş Bildir

Diyanet, 'Kardeş Aile' uygulamasını teşvik edecek

Maddi durumu iyi olan vatandaşlar, gösterişli iftar yemeği yerine, ihtiyaç sahiplerine yönelik iftar vermeleri için yönlendirilecek.

Diyanet, 'Kardeş Aile' uygulamasını teşvik edecek

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 81 İl Müftülüğü'ne gönderilen ''2012 Yılı Ramazan Hizmetleri'' konulu genelgede, Ramazan ayı öncesinde ibadet ve camilerle ilgili gerekli tedbirlerin alınması istenirken, bu kutsal ayda özellikle sosyal faaliyetlere ağırlık verileceği bildirildi.

Ramazan ayı boyunca, cami görevlilerinin, görev yerlerinde yaşayan yoksul aileler ile zengin aileler arasında ''Kardeş Aile'' uygulamasını başlatmaları teşvik edilecek.

Müftülükler de kendi imkanları ölçüsünde vereceği iftar yemeği davetlerinde, ihtiyaç sahipleri, yurtlarda kalan öğrenciler, Başkanlık emekli personeli, cami dernek ve vakıf yöneticileri, dini ve hayır hizmetlerde bulunan kişilere öncelik verecek.

Hazırlanacak ''Ramazan Ayı Vaaz ve İrşat Programı''da da ''selamın önemi, selamın adabı, selamlaşmayı yaygınlaştırmanın önemi, selamın fert ve topluma kazandırdıkları, sevgi kardeşlik bağlamında selam, çocuklara ve gençlere selam bilincinin kazandırılması, insan ilişkilerinde selamlaşmanın önemi'' konuları işlenecek.

İl Müftüleri kendi belirleyecekleri ''Kardeş İl''de,  İlçe Müftüleri ise görev yaptığı ilin ilçeleri arasından tespit edecekleri ''Kardeş İlçe'' de karşılıklı olarak vaaz ve irşat hizmetinde bulunacak.

Camilerdeki vaaz, irşat, mukabele gibi programlar, toplumun her kesimine duyurulacak.

Camilerde Ramazan hazırlığı

Camilerde, Ramazan ayına hazırlık kapsamında genel temizlik ve bakım yapılacak ve vatandaşların ibadetlerini huzur içinde yerine getirebilmeleri için gerekli diğer tedbirler alınacak.

Ses sistemiyle ilgili de düzenleme yapılması istenen genelgede, cami hoparlörlerinin ses düzeyinin çevrede duyulabilecek fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek düzeyde olması konusuna dikkat çekildi.

Minarelerdeki kandiller, Ramazan ayı boyunca iftar vaktinde yakılacak ve imsak vaktinde söndürülecek.

Sakal-ı Şerif bulunan camilerde de Ramazan ayında ziyaret günleri düzenlenecek.

Tatilciler ve tarım işçileri için prefabrike ve çadır mescit

İl ve İlçe Müftülükleri, Ramazan ayının Temmuz-Ağustos aylarına denk gelmesi sebebiyle, bu kutsal ayı tatil yöreleri, sahil siteleri ve yaylalarda geçiren vatandaşlar ile tarım işçilerinin ibadetlerini rahatlıkla yerine getirebilmeleri için önlemler alacak.

Müftülükler, tatilciler ve tarım işçilerinin ibadetlerini yerine getirebilecekleri ve çocukları için Kuran kurslarının düzenlenebileceği prefabrik veya çadır mescitler kuracak.

Kadınlar, engelliler ve çocukların camiye gelmelerinin teşvik edilmesi için gerekli tedbirler alınacak. Engellilerin ulaşabileceği camilerin duyurusu yapılacak, çocukların camiye gelmeleri de teşvik edilecek.

Ramazan ayında, gerekli güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle her ilçe en az bir cami Kadir Gecesi'nde sabah namazına kadar açık olacak.

Tüm illere ''İrşat Ekibi'' gönderilecek

Yurt çapında yürütülen vaaz ve irşat hizmetlerine katkı sağlamak amacıyla bütün illere irşat ekipleri gönderilecek. Bu ekipte yer alacak Diyanet İşleri Başkanlığı personeli, vaaz ve irşat hizmetinde bulunacak. Bu ekipler ayrıca, mahalli radyo ve televizyon programlarına da katılacak.

Ramazanda, ilahiyat fakültesi öğretim üyeleri, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve liyakat sahibi imam hatiplerin müftülükler tarafından uygun görülen camilerde, vaaz etmeleri sağlanacak.

Diyanetin yetenekli görevlileri de yerel basında dini ve ahlaki konularda yazı yazmaya teşvik edilecek.

İbadetlerle ilgili bazı konuların yer aldığı genelgede, teravih namazlarının iki rekatta veya dört rekatta bir selam vermek suretiyle kıldırılması istendi. Bazı camilerde de imkanlar ölçüsünde, hatimle teravih namazı kılınacak.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi