Görüş Bildir

Diyarbakır Kürt Dil Bayramı yürüyüşüne hazırlanıyor

MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan ile HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, çalışmaları devam eden 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı kapsamında yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

Diyarbakır Kürt Dil Bayramı yürüyüşüne hazırlanıyor

Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı öncülüğünde startı verilen 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri sürüyor. Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebinin öne çıktığı etkinliklerin finali, 15 Mayıs'ta Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki NCity AVM önünden Koşuyolu Parkı'na kadar yapılacak yürüyüşle son bulacak.

TEK DİL SİYASETİ

MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan, Kürt dilinin halen yok sayıldığını iddia etti. Kan, Kürtçenin Kürtlerin kimliği, kültürü, tarihi olduğuna işaret ederek, "Dil kullanılmadığı taktirde yok olur ve unutulur. Bu yaşamımızı da yok eder. Diline sahip çıkmazsak devletin Kürt halkı ve Kürt dili üzerindeki baskıları daha fazla artar" diye kaydetti.

Kan, baskıların sürdüğü bir dönemde 15 Mayıs'ı karşıladıklarını belirterek, "Kürtçeye dair farkındalık yaratmak istiyoruz. 15 Mayıs günü saat 16.00’da ‘Kürt Dili Resmi Dil Olsun’ yürüyüşüne tüm halkımız katılmalıdır. Kendisine 'Kürdüm, Kürdistaniyim' diyen herkes diline sahip çıkmalıdır" çağrısı yaptı.

RESMİ DİL TALEBİ

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ise, etkinliklerle Kürtçe üzerindeki baskılara dair farkındalık yaratmak istediklerini öne sürdü. Ceylan, Kürtçenin bir zenginlik olduğunu ve devlerin Kürtçeyi hem resmi hem de eğitim dili olarak kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi