Doğuda köylülerin kar çilesi

Doğu Anadolu Bölgesi'nde geçimini hayvancılık yaparak sağlayan köylülerin yaşamı, kış aylarında daha da zorlaşıyor.

Doğuda köylülerin kar çilesi

Van'da güç koşullarda hayvancılık yapmaya çalışan köylüler, kış aylarında yaşadıkları en büyük sorunun, ulaşım ve elektrik kesintileri olduğunu söyledi.

Başkale ilçesine 50 kilometre uzaklıktaki 2 bin 500 metre yüksekliğindeki dağların arasındaki Mahbudabat köyünde yaşayan vatandaşlar da karla mücadele ederek yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Yer yer bir metreyi aşan karda yaşam mücadelesi veren köylülerin en büyük sıkıntılarından biri hayvanlara yem bulmak.

Mahbudabat köyü muhtarı Husret Yaşar, gazetecilere yaptığı açıklamada, köyde yaşamın özellikle karla birlikte daha da zor hale geldiğini söyledi.

Yaşar, şöyle konuştu:

''Dedelerimizin yaşadığı toprakları bırakıp, şehre gidemiyoruz. Gençlerimizi ve çocuklarımızı, bu yaşama alıştırmakta zorlanıyoruz. En büyük dert geçim. Sadece hayvancılık yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Bu da ailelere yetmiyor. Birçok vatandaşımız, kışın gelmesiyle inşaatlarda çalışmak üzere batı illerine giderek, geçimini sağlamaya çalışıyor.''

Özellikle kış aylarında zorlu bir yaşam mücadelesi verdiklerini kaydeden Yaşar, 5 gündür etkili olan kar yağışının ardından yolların ulaşıma kapandığını, bu nedenle köyde atları kullanarak ulaşımı sağladıklarını ve sık sık yaşanan elektrik kesintisi yüzünden mağdur olduklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler