Dolandırıcılara dikkat! Artık yapay zeka ile ses taklidi yapıyorlar

Dolandırıcılar telefon görüşmelerinde sesleri taklit etmek için yapay zekayı kullanıyor.

Dolandırıcılara dikkat! Artık yapay zeka ile ses taklidi yapıyorlar

Dolandırıcılar, telefon görüşmelerinde güven kazanmak amacıyla arkadaşlarının ve akrabalarının sesini taklit etmek için yapay zekayı giderek daha fazla kullanıyor. Dolandırıcılara dikkat! Artık yapay zeka ile ses taklidi yapıyorlar.

Tanıdığınız birinden acil bir durum olduğunu iddia eden bir telefon alırsanız, özellikle de derhal maddi yardım isterse, dikkatli yaklaşmak akıllıca olacaktır.

Bu tavsiye, aramanın bir aile üyesinden veya arkadaştan gelmesi durumunda da geçerlidir. Dolandırıcılar, bu tür çağrılar yapmak için insanların sesini taklit etmek amacıyla giderek daha fazla yapay zeka kullanıyor.

Dolandırıcılara dikkat! Artık yapay zeka ile ses taklidi yapıyorlar

Siber suç uzmanları, stresli duruma rağmen sakin kalmaya çalışmanın ve telefonda baskı altında olsanız bile aceleci kararlar vermemenin önemli olduğunu söylüyor. Ayrıca hiçbir kişisel bilgiyi ifşa etmeyin. Konuşmayı sonlandırın ve sizi aradığını ve acil bir durum olduğunu doğrulamak için sözde arayan kişiyi bilinen bir numaradan tekrar arayın.
Konuşma sırasında, yalnızca söz konusu kişinin gerçekten o olması halinde yanıtlayabileceği yerler, nesneler veya olaylar hakkında sorular sorun. Mevcut konuşmayla hiçbir ilgisi olmayan "aptalca" sorular sormaktan çekinmeyin. Bu, dolandırıcıları ve onların yapay zeka yardımcılarını caydırabilir.

Dolandırıcıların zaten tanıdığınız birinin sesini taklit ettiğini tespit ettiyseniz, yakınınızdaki kişilerle gerçek ve sahte aramaları ayırt etmek için kullanabileceğiniz gizli bir kod kelimesi veya sorusu üzerinde de anlaşmak isteyebilirsiniz.
Ayrıca, şüpheli aramaların tarihini, saatini ve kesin koşullarını ve ideal olarak görüntüleniyorsa telefon numarasını da yazın ve ardından polise haber verin.

Konuşmadaki boşluklar veya doğal olmayan bir ses, bunun bir yapay zeka çağrısı olduğunun göstergesi olabilir. Ancak sahte aramaları tespit etmek için çoğu zaman çok dikkatli dinlemeniz gerekir. Yapay zeka kullanarak sesleri taklit etmek için birinin konuşmasından yalnızca birkaç kesit yeterli. Örneğin, dolandırıcılar genellikle bunları çevrimiçi olarak sosyal medyadan hızlı bir şekilde elde edebiliyor. Bu sesli “deepfake”leri oluşturmak için kullanılabilecek çok sayıda hizmet artık çevrimiçi olarak mevcuttur. Her durumda çok dikkatli olmakta fayda var.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz