Dövmenin kültürünü anlattı

Yrd. Doç. Dr. Şengül: Dövme acının, aşkın, hüznün estetik ifadesidir

Dövmenin kültürünü anlattı

Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mardin Sinema Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği kültür ve sanat faaliyetinde, yönetmenliğini ve yapımını Mehmet Sait Tunç ve Uğraş Salman’ın üstlendiği “Bana Anlat” adlı belgesel filmiyle izleyiciler, duygusal ve nostaljik bir yolculuk yaşadı.

Atatürk Kültür Merkezi’nde gösterimi yapılan ve Güneydoğu'daki kadınların vücutlarına yaptırdığı dövmeleri konu alan “Bana Anlat: Dövmeler, ağıtlar, hikâyeler” konulu belgesel filmin; Cannes Film Festivali'nde gösterime gireceği ve festival katalogunda yer alarak stantlarda dağıtılacağı öğrenildi.

YÜZLERCE YIL YAŞANMIŞ

Yüzlerce yıl yaşanmış ve unutulmaya yüz tutmuş dövme geleneğinin geride kalan temsilcileriyle dövme sanatına ve yaşama ait anı ve tanıklıkların yer aldığı film gösteriminden önce sahneye gelen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Birgül Açıkyıldız Şengül, bu etkinliğin fakülte olarak gerçekleştirdikleri ilk faaliyet olmasından dolayı farklı bir anlama sahip olduğunu belirterek, verdiği desteklerden dolayı Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay’a teşekkür etti.

ACININ, AŞKIN VE HÜZNÜN

Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde resim, heykel, seramik, grafik tasarım, sinema ve televizyon, fotoğraf, el sanatları ve müzik bölümlerinin de bulunduğunu hatırlatan Şengül, Kermozade binasının alt katının kiralanarak fakültenin sanat galerisi haline dönüştürüldüğünü söyledi. Şengül, sezgi gücünü kullanabilen, nesneler arasında ilişkileri yorumlayabilen ve bunu malzemeler aracılığıyla ifade edebilme yetisine sahip öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek; "Fakültemiz çok kültürlü ve pek çok uygarlığın köklü tarihsel ve kültürel birikimlerini miras almış bir bölgede konumlanmıştır. Bu birikimin modern sanat yöntemleriyle yoğrularak evrenselle buluşturulması fakültemiz tarafından bir gereklilik olarak görülmektedir.” şeklinde konuştu.

Yrd.Doç. Dr. Birgül Açıkyıldız Şengül, “Acının, aşkın, hüznün ve hatta bazen benliğin bir nişanesi olarak dövme tüm bu duyguların estetik ifadesi olarak okunabilir. Bazen bir dövmenin nakşında bazense bir dövmenin hikâyesinde onlarca, yüzlerce, binlerce yıllık kültürel yolculuklara çıkılıp yılların tozu altında kalmış nice saklı ve yarım sevdanın, özlem ve acının izine ve gizine ulaşılabilir ve tüm bunlar bugüne ve geleceğe taşınabilirler.” dedi.

KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Konuşmanın ardından sahneye davet edilen Mardin Sinema Derneği başkanı Mehmet Hadi Baran, konukları selamladıktan sonra, Mardin Sinema Derneği’nin Artuklu Üniversitesi ile yaptığı kültürel işbirliğinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti.

Mardin Sinema Derneği Başkanı Baran’ın “Mardin yerelinin gücünü arkasına almayan hiçbir kültürel ve sanatsal etkinliğin amacına ulaşması mümkün değildir.” sözleriyle bitirdiği konuşması salonda uzun süre alkışlandı.

Üniversitenin akademik ve idari kadrosunun yanı sıra öğrenci ve sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği “Bana Anlat: Dövmeler, ağıtlar, hikâyeler” filminin gösteriminden ardından, film yönetmenlerinden Mehmet Sait Tunç’la film hakkında söyleşi yapıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz