DSİ kendini savundu

DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, 200 kişinin istihdam edileceği Süt Sığırcılığı tesisine, Köy yolunu "servis yolumuzdur" diyerek, yatırımı engellediğine ilişkin haber hakkında kendini savundu.

DSİ kendini savundu

DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Yenişehir ilçesi Yaytaş köyü Ayşık mezrasında 200 kişinin istihdam edilmesine yönelik Süt Sığırcılığı tesisini kurmayı planlayan yatırımcıya, keyfi gerekçeyle engel olduğuna yönelik Gazetemizde yayımlanan "Yatırımı engelledi" haberine, cevap verdi. Özgür, Yatırımcı Kuruluş ve Ayşık köyü sakinlerinin DSİ hakkındaki iddialarına karşılık, kendini savundu. Özgür yaptığı savunmada, şöyle dedi:

DSİ SULAMA SERVİS YOLU

"Altar Altındağ Tarım İnş. San. Tic. Anonim Şirketi 15.05.2012 tarihli dilekçe ile Bölge Müdürlüğümüze başvuruda bulunarak Diyarbakır ili Yenişehir ilçesi Yaytaş köyü 147 ada 1 nolu parselde bulunan taşınmazda, Güneydoğu Anadolu illerinde Süt Sığırcılığı yatırımlarının desteklenmesi kapsamında hayvan barınağı yapılabilmesi için söz konusu parselin ulaşım yolunun olması gerektiğini belirterek, kadastral çapta sulama kanalı olarak görülen alana yapı ruhsatı alabilmek için DSİ sulama kanalı servis ulaşım yolunun aynı zamanda ulaşım yolu olarak kullanıldığına dair kendilerine bir yazının verilmesi talebinde bulunmuştur.

SULAMA BİRLİĞİ İŞLETİYOR

Bahse konu yol idaremizce kamulaştırılıp, inşa edilerek 1972 yılında işletmeye açılan Devegeçidi Sulama kanalına ait servis yoludur. Bu yolun da içinde bulunduğu Devegeçidi Sulama tesisinin “İşletme, Bakım – Onarım ve Yönetim sorumluluğu” 22.06.1995 tarihinde “Devegeçidi Sulama Birliği”ne devredilmiş olup, halen bu birlik tarafından işletilmeye devam edilmektedir.

Söz konusu servis yolları, İdaremizce inşa edilerek işletmeye açılan sulama tesisleri planlanırken sulama şebekelerinin işletilmesi, bakımı ve onarımı için gerekli olan malzeme ve ekipmanın çevreye ulaşımı ile makinelarımızın kanal temizliği ve bakım-onarımı çalışmalarını yapabilmelerine imkan sağlamak üzere planlanıp, projelendirilmektedir. Servis yolları idaremiz tarafından kamulaştırılan alanlar olup, genellikle toprak veya stabilize olarak inşa edilmekte ve genel trafiğe açık alanlar olmadığı gibi, trafik kaidelerine uygun donanım ve standartlara da haiz değildir.

KÜÇÜK ÇAPLI YEREL İHTİYAÇ

İdaremizce, bugüne kadar bu yolların küçük çaplı yerel ihtiyaçlar için çiftçilerimizce kullanılmasından dolayı herhangi bir çiftçimize ya da vatandaşımıza engel olunmadığı gibi halende söz konusu yollar vatandaşlarımızca serbestçe kullanmaktadır.

Yukarıda belirtilen gerekçelerden dolayı servis yollarımızın Kurum ve Kuruluşlar ile herhangi bir firmaya tahsis edilmesi, bu alanların kamulaştırma alanımız dahilinde olması ve Karayolları Trafik Kanununa göre karayolu standartlarına haiz olmaması sebebiyle mümkün görülmemektedir.

TOZ ÇIKABİLİR, KAZA OLABİLİR

Buna istinaden ilgili firmaya 21.05.2012 tarih ve 622-215596 sayılı yazımız ile cevap gönderilerek belirtilen gerekçelerle talebin uygun görülmediği bildirilmiştir. Talebe izin verildiği takdirde ise servis yolundan gidip gelen ağır tonajlı araçların çıkaracağı tozlar ve olası trafik kazaları nedeni ile tesisi işleten birlik başkanlığı ve Bölge Müdürlüğümüzün vatandaşlar tarafından açılacak zarar ve ziyan davalarına muhatap olması ihtimal dahilindedir."

Kaynak: Diyarbakır Söz