e-Pasaportlarda defter sıkıntısı yaşanıyor

Uluslararası standartlarda hazırlanan ve 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle kullanıma başlanan e-Pasaportlarda, boş pasaport defteri temininde sıkıntı yaşandığı bildirildi. e-Pasaport başvuruları, Türkiye'de 81 il ve 310 İlçe Emniyet Müdürlüğüne, yurt dışında ise bağlı bulunulan dış temsilciliklere yapılıyor.

e-Pasaportlarda defter sıkıntısı yaşanıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nden boş pasaport defteri temininde teknik aksaklıklar yaşandığı ifade edildi. Pasaportlarda ortalama müracaat-üretim süresinin 2 günden 12 güne çıktığına dikkat çekilen açıklamada, bu sürecin biraz daha uzama ihtimalinin de bulunduğu vurgulandı.

Temmuz ayının ortalarından sonra ise bu sıkıntının ortadan kalkması ve 2 gün içerisinde pasaport tanzimi uygulamasına dönmenin beklendiğinin dile getirildiği açıklamada, "Vatandaşlarımızın bu geçici sıkıntı süresince mağdur olmamaları için çalışmalarımız devam etmektedir. Vatandaşlarımızın aciliyet (sağlık durumu, uçak biletlerini satın almış olmaları, vefat vb.) durumlarını müracaat ettikler pasaport müracaat merkezi aracılığı ile Başkanlığımıza iletmeleri halinde ise imkânlar ölçüsünde bekleme olmaksızın talepleri karşılanmaya devam edilecektir." denildi.

HAC SEBEBİYLE BAŞVURU SAYISI ARTTI

Hac nedeniyle müracaat etmiş vatandaşların da endişeye kapılmamaları, pasaport ihtiyaçlarının vize ihtiyaçları da göz önüne alınarak zamanında karşılanmasına yönelik tedbirlerin alındığının ifade edildiği açıklamada, 5 Haziran 2012 tarihine kadar sisteme intikal etmiş tüm müracaatların ise en geç bu hafta sonunda postaya verileceği belirtildi.

Ortalama bekleme süresinin 10-12 gün civarında olduğunun kaydedildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ayrıca sistemimizde bekleyen pasaportlar önceki duyurularda da belirtildiği üzere mümkün olan en kısa sürede sahiplerine ulaştırılmış olacaktır. Hizmet ve Hususi pasaportlarda herhangi bir sıkıntı olmayıp bu tür pasaport müracaatlarının tamamı 18.06.2012 tarihine kadar tanzim edilerek postalanmış olacaktır. Buna rağmen vatandaşlarımızın seyahat planlamalarını bu gecikmeleri de göz önün de bulundurarak makul süre öncesinden pasaport müracaatında bulunmaları önem arz etmektedir. Pasaportlarla ilgili meydana gelebilecek olası gelişmeleri vatandaşlarımız www.egm.gov.tr ve www.epasaport.gov.tr internet adreslerimizden takip ederek öğrenebilirler."

Kaynak: Diyarbakır Söz