Ebu Bekir işkence ile mi öldürüldü?

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eyleminde bu hafta 13 Temmuz 1994 tarihinde Cizre'de gözaltına alınan Ebubekir Aras'ın kaybediliş hikâyesi anlatıldı.

Ebu Bekir işkence ile mi öldürüldü?

İHD Diyarbakır şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla her hafta yaptığı oturma eylemi 180 haftayı geride bıraktı. Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan eyleme, İHD üye ve yöneticileri, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi, KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ve kayıp yakınları katıldı. Kayıp yakınlarının fotoğraflarının taşındığı eylemde sıcak havaya rağmen küçük yaşta çocukların kayıpların fotoğraflarını taşıması dikkat çekti.

Eylemde ilk olarak konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İHD ve kayıp yakınları olarak hükümete sürekli çağrıda bulunduklarını belirterek, "Bunları sizler kaybettiniz, faillerini sizler biliyorsunuz. Siz kayıpların yerlerini söyleyeceksiniz, failleri siz bulacaksınız. Ama tüm çağrılarımıza rağmen maalesef şimdiye kadar sonuç almış değiliz" dedi.

KAYBEDİLEN EBUBEKİR ARAS'IN AKIBETİ SORULDU

Bilici’nin konuşmasının ardından İHD Kayıplar ve Faili Meçhul Cinayetler Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek, Cizre de 13 Temmuz 1994 yılında bekçilik yaptığı "Kamyon Garajı"nda panzerler eşliğinde polisler tarafından gözaltına alınan Ebubekir Aras'ın kaybediliş hikâyesini anlattı. Ebubekir Aras'la aynı gün ayrı adreslere yapılan baskınlarda 5 kişinin daha gözaltına alındığını söyleyen Perinçek, bir hafta sonra Ebubekir Aras dışındaki 5 kişinin serbest bırakıldığını söyledi. Perinçek, Ebubekir Aras serbest bırakılmayınca kardeşi Ali Aras'ın Cizre Emniyet Müdürlüğüne gittiğini söyledi. Cizre Emniyet Müdürlüğündeki görevlilerin "Biz onu gözaltına aldığımız günün akşam saatlerinde bıraktık" denildiğini ifade eden Perinçek, kardeşinin aynı gün serbest bırakılan 5 kişiyle görüştüğünü söyledi.

‘GÖZALTINDA GÖRDÜKLERİNİ SÖYLEMİŞLER’

Ali Aras'ın görüştüğü kişilerin Ebubekir Aras'ı gözaltında gördüklerini söylediklerini belirten Perinçek, Ebubekir Aras'ın çok ağır işkencelerinden geçtiğini, vücudunun çeşitli yerlerine elektrik verildiğini ve Aras'ın elektrik verildiği sırada yaşamını yitirdiğini söyleyen kişilerin korktukları için mahkemede tanıklık yapmayacaklarını söylediklerini ifade etti. Bunun üzerine kardeşi Ali Aras'ın tekrar Cizre Emniyet Müdürlüğü’ne gittiğini ve polislere kardeşinin gözaltında olduğunu dair tanıkların olduğunu anlattığını söyleyen Perinçek, polislerin "Kuranın üzerinde yemin ederiz ki ağabeyin Ebubekir yaşıyor, ancak şimdi sabredin zamanı gelince öğreneceksiniz" dediklerini ifade etti.

Perinçek, Baba Abdurrahman Aras'ın Şırnak Valiliğine 11 Ekim 1994 tarihinde dilekçe verdiğini kaydederek, dilekçede aynı günün akşam saat 20.30’da serbest bırakıldığı söylenen Aras'tan hala haber alınmadığını belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları kaybedilen Ebubekir Aras anısına 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Kaynak: Diyarbakır Söz