Ekmeklerini buradan kazanıyorlar!

Diyarbakır'da çoğunluğu dar gelirli 67 aile, görevlendirme yapılan Bismil Belediyesince kendilerine tahsis edilen alanda tarımsal üretim yaparak geçimlerini sağlayacak olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Ekmeklerini buradan kazanıyorlar!

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde dar gelirli aileler, görevlendirme yapılan Bismil Belediyesince kendilerine tahsis edilen arazide tarımsal üretimden ekmeklerini kazanacak olmanın mutluluğunu yaşıyor.

İçişleri Bakanlığınca Bismil Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Turgay Gülenç'in talimatıyla ilçedeki dar gelirli ailelerin kendi emekleriyle geçimlerini sağlamaları için proje hazırlandı.

"Benim de Bir Bahçem Olsun" adıyla hayata geçirilen proje ile ihtiyaç sahibi ailelere tarım arazileri tahsis edilerek tarımsal üretime geçmeleri sağlandı.

Bu kapsamda 6'sı şehit ailesi 67 aileye yaklaşık 8'er dönüm tarım arazisi tahsis edildi.

Söz konusu arazilere ziraat mühendisleri gözetiminde domates, biber, patlıcan gibi sebze fidelerini eken ve özenle bakım yapan, belediyece her tür ihtiyaçları karşılanan aileler geleceğe umutla bakıyor.

- "Devletin sıcak eli bizi kucakladı"

Vatandaşlardan Mizgin Amaç,  daha önce kendilerine ait arazi bulunmadığını belirterek, belediyenin tahsis ettiği alanda üretime geçecek olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Belediye Başkan Vekili Gülenç'in tohumun yanı sıra ekim sırasında kullanacakları eldivene kadar kendilerine destek sunduğunu dile getiren Amaç, "Böyle bir imkanımız yoktu. Devletin sıcak eli bizi kucakladı. Bu alandaki üretimle 25 bin liraya yakın kazancımız olacak." dedi.

Amaç, en büyük isteklerinin tarımsal üretim yapmak olduğunu ancak böyle bir alana sahip olma imkanlarının bulunmadığını anlatarak, bu hayallerini belediye sayesinde gerçekleştirdiklerini belirtti.

Sabahattin Gökmen (55),12 kişilik ailenin geçimini sağlamanın zor olduğunu ifade ederek, belediyenin kendilerine sağladığı bu imkandan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Başkanımız fakir fukaraya yardım etti. Allah razı olsun kendisinden. Şu ana kadar işim yoktu. Ama artık ben de çalışıyorum." ifadelerini kullanan Gökmen, tüm masraflarının karşılandığını aktardı.

Gökmen, ürettikleri ürünlerin satışı ile geçimlerini sağlayacaklarını söyledi.

- "Her bir ailenin kazancı 25-30 bin lira olacak"

Belediye Başkan Vekili Turgay Gülenç de pilot bir uygulama olarak başlattıkları projenin kapsamını genişleterek 67 aileye imkan sunduklarını belirtti.

Bu üretimin ailelere hayırlı olmasını ve bereketli kazanç getirmesini dileyen Gülenç, su, elektrik, gübre ve ilaç gibi tüm ihtiyaçları karşıladıklarını aktardı.

Gülenç, proje ile bölgenin işsizlik sorununun çözümüne bir nebze çözüm sunmak istediklerine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu alanların bir kısmı devletimize ait Hazine arazileri kimi alanları da vatandaşlardan kiralamak suretiyle elde ettik. Buradan elde edecekleri tüm geliri vatandaşlarımız kendileri kullanacaklar. Herhangi bir kredi ve benzeri şekilde geri ödeme yapmayacaklar. Vatandaşlarımıza balık vereceğimize balık tutmayı öğretiyoruz. Devletimiz vatandaşın her zaman yanında. Vatandaş emeğiyle elde ettiği ürünü satarak gelir elde edecek. Projenin devamında vatandaş ürünleri hasat ettikten sonra imkanı varsa satacak, imkanı yoksa bu ürünleri biz alarak katkıda bulunacağız."

Bismil Belediyesi Park ve Bahçeler Müdür Vekili Remzi Çekici, vatandaşlara patlıcan, biber, domates gibi sebze fidesi ekimini öğrettiklerini söyledi.

Destek verdikleri vatandaşların genelde köylerden şehre göç eden kalabalık aileler olduğuna işaret eden Çekici, ailelerin bu imkan ile geçimlerini sağlayacak bir kazanç elde edeceklerini vurguladı.

Çekici, "Burada 1 milyon yerli patlıcan ve biber yetiştirmek için çalışmalara başladık. Bu yoksul aileler bu üretimle hayatlarını idame edecekler. Her bir ailenin kazancı 25-30 bin lira olacaktır." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz