Elçi cinayeti de meçhule kaldı!

Tahir Elçi cinayetine dair yapılan eylemde konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, işlenen cinayeti “faili meçhul” bırakmak isteyen bir anlayışın olduğunu dile getirdi. Eyleme katılan akademisyen Kerem Altıparmak ise, gündemdeki yargı reformu için “Cezasızlık sorunundan ayrı düşünülemez” dedi.

Elçi cinayeti de meçhule kaldı!

Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması için her hafta düzenledikleri eylemin 182'incisini gerçekleştirdi. Bu haftaki eyleme, Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, akademisyen Kerem Altıparmak, TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, AK Partinin kurucu isimlerinden  Fatma Ünsal Bostan, Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve birçok avukat katıldı.

'FAİLİ MEÇHUL BIRAKMAK İSTEYEN BİR ANLAYIŞ VAR'

“Em te ji bir nakin/Seni unutmayacağız” yazılı pankartın açıldığı eylemde, ilk olarak Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın konuştu.

Tahir Elçi’yi anma etkinliklerinin 182’inci haftasında olduğunu hatırlatan Aydın, bu davanın ve soruşturmanın Türkiye demokrasisi açısından turnusol kağıdı görevi gördüğünü söyledi. 43 aydır hala başlanılan yerde olunduğunu belirten Aydın, baro bünyesinde kurulan heyetin ve insan hakları örgütlerinin çabalarıyla bu meseleyi aydınlatmak için her türlü çabayı sarf ettiklerini belirtti. Tüm çabalarına rağmen önlerinde kör ve sağır bir duvarın olduğunu kaydeden Aydın, bu davayı faili meçhul bırakmak isteyen bir anlayışın olduğuna dikkat çekti. Aydın, "Yakılan, yıkılan yüzlerce köylerden, gözaltında kayıplardan ve binlerce faili meçhul cinayetlerden biliyoruz" dediği bu anlayışa yabancı olmadıklarını da kaydetti.

'BU CİNAYETİ AYDINLATACAĞIZ'

Şehir merkezinde kameraların ve onlarca tanığın gözü önünde gerçekleşen cinayetin cezasız bırakılacağını ummadıklarını söyleyen Aydın, "Bu kadar pervasız olunacağını öngörmemiştik. Ana oraya doğru bir gidiş var. Biz Diyarbakır Barosu olarak, insan hakları örgütleri olarak, bugün yanımızda bulunan dost kurumlar olarak, bu soruşturmayı, bu cinayeti aydınlatma konusunda çabamızı sonuna kadar sürdüreceğiz" diye konuştu.

ALTIPARMAK: YARGI REFORMUNUN CEZASIZLIK SORUNUNDAN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ

Onun ardından konuşan akademisyen Kerem Altıparmak ise, Tahir Elçi'nin arkadaşları ve yoldaşları olmasının yanında cezasızlıkla mücadele konusunda öğretmen olan bir meslektaşları olduğunu ifade etti.

Normalde böyle toplantıda Tahir Elçi'nin de yanlarında olduğunu belirten Altıparmak, cezasızlık ağı ve insan hakları mücadelesi için Tahir Elçi vakasını aydınlatmanın, Türkiye'deki insan hakları mücadelesinin en önemli hedeflerinden biri olduğunu vurguladı.

Türkiye'de bugün yargı reformu meselesinin konuşulduğuna değinen Altıparmak, yargı reformunun cezasızlık sorunundan ayrı bir şekilde düşünülemeyeceğini dile getirdi.  Altıparmak, cezasızlık sorunu ve Tahir Elçi vakasının merkeze alınmadığı bir plandan başarı beklemenin gerçekçi görünmediğini kaydetti.

Yapılan açıklamaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz