Eleştirilen Hayata İtiliyor!

DİYARBAKIR'da 2013 yılında 23 yaşındaki N.K.'ye tecavüz ettiği iddiasıyla yargılanan Ş.B. ve H.D.'ye iyi hal indirimi uygulamadan 12'şer yıl hapis cezası veren mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Kararda genç kızlara, çocuklara, kadınlara karşı işlenen cinsel suçlardan dolayı mağdurların, eleştirilen hayata itildiği kaydedildi.

Eleştirilen Hayata İtiliyor!

Diyarbakır'da 2013 yılında polise başvuran N.K. (23), aynı mahallede oturdukları Ş.B (32) ve H.D. (20) tarafından zorla bir tepeye götürülüp tecavüze uğradığını söyledi. Tutuklanan 2 şüpheli hakkında, iddianamede 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan 12 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılmasını istendi. Şüpheliler olay günü alkol ve uyuşturucu hap aldıklarını ancak tecavüz iddialarını kabul etmediklerini söyledi. 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki son duruşmada, mahkeme sanıklar H.D. ve Ş.B.'yi 'Nitelikli cinsel istismar' suçundan önce 8'er yıl hapise mahkum etti. Suçun birden fazla kişi ile işlendiğini belirten mahkeme, cezayı artırarak her iki sanığa 12'şer yıl hapis cezası verdi. Mahkeme sanıkların geçmişi, eylemde pişmanlık göstermemesi, fiilden sonra ve yargılama sürecindeki davranışlarını göz önüne alınarak iyi hal indirimi uygulanmadığını belirtti.

MAĞDURUN SAMİMİ İFADELERİNE İTİBAR EDİLDİ

Mahkemenin gerekçeli kararını açıklandı. Kararda mağdurun eşi cezaevinde olduğu için 1 yaşındaki çocuğu ile birlikte babasının evinde yaşadığını belirten mahkeme, sanıkların ise mahallede belalı kişiler olarak bilindiğini kaydetti. Sanıkların mağdureyi görüşmeye zorladıklarını ve tehdit ettiklerini kaydeden mahkeme, N.K.'nın adının çıkması endişesinden korktuğu için sanık H.D. ile görüşmeyi kabul ettiğini vurguladı. Olay günü iki sanığın mağdureyi alıkoyma ve cinsel saldırıda bulunma konusunda anlaştığı vurgulanan kararda, bu kanaate varılırken mağdurun samimi ifadelerine itibar edildiği kaydedildi.

Sanıkların verdiği ifadelere itibar edilmediği belirtilen kararda, hiçbir genç kız, çocuk veya kadının mağduru olduğu olayda, faillere uyuşturucu vererek kötü duruma düşmek istemeyeceği, bunun hayatın olağan akışına aykırı olduğu ifade edildi.

MAĞDURELER ELEŞTİRİLEN HAYATA İTİLİYOR

Hiçbir genç kız, çocuk ve kadının kendi iffeti ve namusundan dolayı toplumdaki sosyal baskıyı göze alarak gerçekleşmemiş bir olayı adli mercilere taşımayacağı belirtilen kararda, cinsel saldırı gibi mağduru daha mağdur eden, ispatı ve anlatması zor bir olayı mağdurenin anlatış şeklinin göz önünde tutulduğu ifade edildi. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Genç kızlara, çocuklara, kadınlara karşı işlenen cinsel saldırı suçlarından dolayı mağdureler eleştirilen hayata itilmektedir. Kişinin eleştirilen yaşantısından dolayı suçun mağduru olması veya verilecek cezadan, bu eleştirilen yaşantıdan dolayı indirim yapılması hukukun genel ilkelerine aykırıdır."

Kaynak: Diyarbakır Söz