Emine Erdoğan: Kadın haklarında çığır açacak gelişmeler yaşandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Anayasa ve yasalarda yapılan değişikliklerin kadınların haklarını elde etmeleri yolunda adeta çığır açtığını söyledi.

Emine Erdoğan: Kadın haklarında çığır açacak gelişmeler yaşandı

Erdoğan, “En son kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlanan yasa tasarısı TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşüldü ve Genel Kurul'a gönderildi. Bu ve benzeri adımlar kadınlarımızın eğitim seviyelerini, yaşam kalitelerini, refah düzeylerini daha üst standartlara çekecek, kadınların mücadelesini farklı bir boyuta taşıyacaktır.” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve eşi Nevin Gökçek’in ev sahipliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın eşi Zeynep Babacan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın eşi Mine Bozdağ, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın eşi Münevver Arınç, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in eşi Gülten Çiçek ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantı, hanımlar lokali gruplarının step ve halk oyunları gösterisi ile başladı. Etkinlikte konuşan Emine Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Nevin Gökçek’e anlamlı davetlerinden ötürü teşekkür etti. Erdoğan, “Bu vesile ile ülkemizdeki tüm kadınların, tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum. Buradan dün kendilerini ziyaret ettiğim Uludere’deki hanım kardeşlerimi özellikle de yüreği yaralı anneleri, eşleri, kız kardeşlere bir kez daha selamlarımı, dayanışma mesajlarımı iletiyorum.” şeklinde sözlerini sürdürdü. Bölgede yaşanan çatışma ve krizlerden dolayı buruk bir Kadınlar Günü yaşandığını dile getiren Erdoğan, “Filistin’de, Somali’de, Afganistan’da son günlerde de Suriye’de yaşanan çatışmalar her zaman olduğu gibi yine en çok kadınları ve çocukları hedef almakta.” diye konuştu. Avrupa’da özellikle Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin de en fazla kadınları etkilediğine dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti: “Kadınlar yüz yıllardan bugüne gelen sorunlarına ek olarak son dönemlerde ekonomik krizlerin, siyasi krizlerin, savaş – çatışma, göç-yoksulluk ve terörün pençesinde maalesef çile doldurmaya devam ediyorlar. Elbette ki bütün olumsuzluklara rağmen asla olumsuz, karamsar değiliz. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen kadınlar o şefkatli ve büyük yüreklerinde umudu yeşertmeye, umudu çoğaltmaya, dünyayı değiştirme gücünü ellerinde tutmaya devam ediyorlar. Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan büyük değişim, kuşkusuz vefakar ve cefakar kadınların, hanım kardeşlerimizin omuzlarında yükseldi. Yaşadıkları onca acıya rağmen kadınlar değişimin ön safında odular ve canları pahasına değişimi desteklediler.”

“KADINLARIN AKTİF ROL ALDIKLARI BÜYÜK BİR DEĞİŞİM YAŞANIYOR”

Türkiye’de kadınların aktif rol aldıkları büyük bir değişim yaşandığını belirten Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her dönem daha fazla sayıda hanım siyasette vazife alıyor. Bürokrasiye, iş dünyasına daha fazla hanım eli dokunuyor. Eğitimde adeta sessiz bir devrim yaşanıyor. Kızların okullaşma oranı artarken, yürüttüğümüz kampanyalarla hanım kardeşlerimiz okuma yazma öğreniyor, sosyal hayata daha fazla katılıyorlar.”

“TASARI KADINLARIN MÜCADELESİNİ FARKLI BİR BOYUTA TAŞIYACAK”

Anayasa ve yasalarda yapılan değişikliklerin kadınların haklarını elde etmeleri yolunda adeta çığır açtığını söyleyen Erdoğan, “En son kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlanan yasa tasarısı TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşüldü ve Genel Kurul'a gönderildi. Bu ve benzeri adımlar kadınlarımızın eğitim seviyelerini, yaşam kalitelerini, refah düzeylerini daha üst standartlara çekecek, kadınların mücadelesini de farklı bir boyuta taşıyacaktır.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin içinden geçtiği sürecin, kadınların hak mücadelesinin gelecekte çok daha güçlü ve nitelikli olmasını sağlayacağını aktaran Emine Erdoğan şunları dile getirdi: “Türkiye sadece demokrasi, insan hak ve özgürlükleri ile değil, kadınların artan refah ve eğitim düzeyi ile de rol model ülke olma yolunda kararlılıkla ilerlemekte. Kadınlar değiştiğinde toplumlar değişecek, toplumlar değiştiğinde ülkeler ve dünya değişecektir. Kadın nezaketi, zerafeti en önemlisi de kadın şefkati süreçlere nüfus ettikçe yaşanan acılar azalacak, akan kanlar, göz yaşları dinecektir.”

Kadınların sorunlarını çözecek olanın erkekler değil, bizzat kadınların kendisi olduğunu dile getiren Erdoğan, “Sorunları çözmek, hak mücadelesini daha da ilerletmek için daha fazla dayanışmaya ihtiyaç olduğu da açıktır. Bugün 8 Mart’ın hemen arifesinde ülkemizin tüm kadınlarını daha fazla dayanışma ve paylaşmaya davet ediyorum. Sevinçleri olduğu kadar hüzünleri, kederleri de paylaşalım ve paylaştıkça azaltalım.” dedi.

Emine Erdoğan’ın konuşmasının ardından Melih Gökçek ve eşi Nevin Gökçek sahneye gelerek Erdoğan’a sosyal sorumluluk plaketi takdim etti. Ardından, BELMEK’te Türkiye birincisi olan el işlemeli bir örtü hediye edildi. Etkinlik, Funda Arar’ın verdiği konser ile sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz