Engelli olan o değil!

Yürüme engelli Salih Aksel, hayatındaki bütün olumsuzluklara rağmen her gün vakit namazlarını Tarihi Diyarbakır ulu cami’de camide kılıyor. Her gün usanmadan tekerlekli sandalyesi ile camiye gelen Aksel, Cami de engelliler için yol olmadığından dolayı dışarıda akülü sandalyesi üzerinde namazını eda ediyor.

Engelli olan o değil!

Diyarbakır’da yaşayan yürüme engelli 48 yaşındaki Salih Aksel’in hayat hikâyesi, özellikle sağlıklı Müslümanlara cemaatle namaza önem verme konusunda çok önemli bir mesaj taşırken, engellilerin toplumda yaşadığı zorlukların boyutunu da gözler önüne seriyor. Aksel’in camiye olan sevgisini ve yaşadığı zorlukları Söz Haber ekibi görüntüledi.

Engelli vatandaş için zorlu süreç evinden çıktıktan sonra başlıyor. Engelli rampaları birçok yerde bulunmadığı için zaman zaman çevredekilerin yardımına ihtiyaç duyuyor. Yaşadığı zorluklara örnek veren Aksel, kaldırımlara çıkarken bazen düşüp yaralandığını dile getiriyor. Evden çıktıktan sonra kimi zaman araçların geçtiği yoldan, kimi zaman kaldırımlardan geçerek Ulu Cami’ye ulaşıyor.

 Camiye ulaştığında da yaşadığı zorluklar bitmiyor, aslında asıl imtihan burada başlıyor. Cami’de engelli yolu olmadığı için, tekerlekli arabasıyla ne abdest alınan şadırvana, ne tuvalete ulaşabiliyor. Aksel, eğer evinde abdestini aldıysa, cami önünde namaza yetişmeye çalışıyor. Herkes gibi o da imamın arkasında saf tutmak istiyor. Ama şartlar uygun olmadığı için camide engelli yolu olmadığı için namazını dışarıda akülü aracının üstünde kılmak zorunda kalıyor.

“Cemaatle namaz kılmaya hasret kaldım”

Bütün engellere rağmen cemaatten geri durmayan Salih Aksel en çok istediği imamın arkasında cemaatle namaz kılmak ve yetkililerden tek isteği bir an önce cami’ye engelli yolu yapılması.

Aksel” Ben yalnız değilim yaşlılar var kör olan arkadaşlarım var ama camiye gelemiyorlar biz istiyoruz ki engelli yolu olsun ama yol yok. Ben yetkililere söyledim ama boş, burada diyor tamam ama dairelerine gittikleri zaman yapmıyorlar bizi görmüyorlar kulak asmıyorlar. Çok kişi gördüm ben burada engelli biri düştü beyin kanaması geçirdi sırf engelli yolu yoktur yapmıyorlar diye. Bayanlar geliyor bebek arabalarıyla ama yol yok diye giremiyorlar. İçeride engelli tuvaleti yapmış ama nasıl tuvalete gideceğim yolu yoktur. Ben abdest alıyorum ikindi namazına kadar tutmak zorunda kalıyorum sonra gidiyorum orada uzakta Peygamber Camisi var orada abdest alıyorum. Televizyonda gösteriyor batı illerinde camiye engelliler için asansör yapılmış, ama burada yok o diyor bana ne o diyor bana ne peki biz ne yapalım” ifadelerini kullandı.

Ben buradan tüm yetkililere sesleniyorum Allah için peygamber için buraya bir engelli yolu yapın” İfadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz