Görüş Bildir

Fazla domatesler salça oldu

Türkiye'nin önemli tarım bölgesi Yozgat'ta son yıllarda üretim rekoltesi artan domates, iç piyasadaki talebi karşılıyor.

Fazla domatesler salça oldu
Yozgat'ta son yıllarda rekoltesi artan talep fazlası domasteler kaynatılarak salça yapılıyor. Zengin jeotermal kaynaklardan yararlanılarak Yozgat'ın Sorgun, Sarıkaya ve Boğazlıyan İlçesi'nde kurulan sera tesislerinde organik domates üretimi gerçekleştiriliyor. Tarım alanlarında da organik domates üretimi her geçen yıl artıyor.
Sorgun İlçesi'nde jeotermal sıcak su kaynaklarından faydalanılarak 25 bin metrekare alanda kurulan sera tesislerinde yılda 1200 ton, Sarıkaya İlçesi'nde 10 bin metrekarelik alanda kurulan tesiste 350 ton, Boğazlıyan İlçesi Bahariye Köyü yakınlarında 350 dönümlük alanda kurulan tesiste organik domates üretimi yapılarak, Kayseri, İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlerde yaz-kış pazara sunuluyor, iç piyasa talebinin bir bölümü karşılanıyor.


ÜRETİM ARTIYOR
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, tarım alanlarının sulanmasına yönelik inşa ettirilen baraj ve göletlerin devreye girmesiyle birlikte ürün deseninde her geçen yıl çeşitliliğin arttığını söyledi. Organik olarak üretilen domatesin çiftçi tarafından tarla başlarında kaynatılıp, salça yapıldığını kaydeden Özdemir, il genelinde yaklaşık 2 bin 927 dekarda oluşan alanda domates tarımının yapılarak, yıllık üretimin 7 bin 765 ton civarında gerçekleştiğini kaydetti. 2013 yılında geleneksel tarım ürünleriyle birlikte farklı tarım ürünlerinin de üretiminin yapılıp, üründe çeşitliliği artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında 'Sırık Domates Üretimini Geliştirme Projesi'nin devreye sokulduğunu ifade eden Özdemir, proje kapsamında 22 bin 500 domates fidesinin Aydıncık ilçesinde 4, Yerköy'de ise 3 dekar olmak üzere toplam 7 dekar alana dikimi yapılarak, olumlu sonuç aldıklarının altını çizdi. Özdemir, şöyle konuştu:
"Sera tesislerinde üretilen domates sofralık olarak pazara sunulurken, tarım alanlarında üretilen domatesin bir bölümüyle tarla kenarlarında kurulan ocaklarda salça yapılmaktadır. Yozgat, domates üretiminde önemli bir pazar olma yolunda ilerlemektedir. Üretim arttığında kurulacak bir salça tesisi üretimin sürekliliğini de sağlayacaktır."
Jeotermal enerji ile ısıtılan sera tesislerindeki topraksız tarım faaliyetlerinin çok karlı olduğuna da vurgu yapan Özdemir, seracılık yapılacak bölgede doğal sıcak su kaynaklarının bulunmasının, ısıtma masraflarının azaltılmasında büyük rol oynadığını bildirdi. Özdemir, jeotermal kaynaklar açısından zengin olan Yozgat'ta domates üretimine yönelik 3 ilçede tesislerin mevcut olduğunu, başta Yerköy olmak üzere Akdağmadeni ve Saraykent ilçelerindeki sıcak sudan yararlanılarak tarıma dayalı sera tesislerinin kurulabileceğini ekledi.


SALÇA ÜRETİMİ
Yozgat'ın kırsalında bahçe ve tarlalarda yetiştirdikleri ya da satın aldıkları domateslerle salça yapan ev hanımları, bir evin bir yıllık salça ihtiyacını karşılayabilmek için yüzlerce kilo domatesi ellerinden geçiriyor. 2-3 gün süren salça yapımı, domateslerin dilimlenmesi ile başlıyor. Yumuşaması için 1-2 gece açık alanda bekletilen domatesler, tuzlanarak kazanlarda iyice kaynayıncaya kadar pişiriliyor. Fabrikalarda üretilen salçaların damak tatlarına uygun olmadığını belirten kadınlar, yaptıkları salçanın daha lezzetli hem de marketlerdekinden çok daha ucuz olduğunu söyledi.

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi