Fırtına Ve Toz Bulutu Esir Etti

Güneydoğu'da etkili olan kuvvetli fırtına ve Suriye üzerinden gelen toz bulutu yaşamı felç etti. Fırtına nedeniyle Diyarbakır dahil bir çok ilde ev ve işyerlerinin çatıları uçarken, elektrik tellerinin de kopmasına neden oldu.

Fırtına Ve Toz Bulutu Esir Etti

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kuvvetli fırtına birçok şehirde ev ve iş yerinin çatısının uçmasına, elektrik tellerinin kopmasına neden olurken, Suriye üzerinden gelen toz taşımı ise yaşamı felç etti.   Diyarbakır merkezde günlük yaşamı olumsuz etkileyen toz taşınımı, özellikle kent merkezinde zaman zaman görüş mesafesi düşürdü. Görüş mesafesinin azalması sonucu hareket halindeki araçlar sis farını açtı.

TOZ TAŞIMI YAŞANDI

Kentte öğlen saatlerinde orta ve kuvvetli esen rüzgar nedeniyle etkili olan toz taşınımı, görüş mesafesinin ve hava kalitesinin azalmasına neden oldu. İl merkezinde ve sınıra yakın yerleşim yerlerinde günlük yaşamı olumsuz etkileyen toz taşınımı, özellikle kent merkezinde zaman zaman görüş mesafesi düşürüyor. Görüş mesafesinin azalması sonucu hareket halindeki araçlar sis farını açtı. Bölgede zaman zaman etkili olan yağmur, toz zerrecikleri dolayısıyla çamur haline dönüştü. Toz taşınımının yarına kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor. Kentte tarihi mekanları gezen turistler de zor anlar yaşadı. Bazı misafirler gezilerini erken bitirirken, bazıları da toz bulutuna rağmen gezilerini sürdürdü.

KUVVETLİ FIRTINA ETKİLEDİ

Buarada, toz taşımının yansıra yaşanan kevvetli fırtına da yaşamı olumsuz yönde etkilerken, bir çok işyeri ve evin çatısı üçtü.  Fırtına nedeniyle ağaç devrilmesi nedeniyle belediye ekipleri çalışma içerisinde bulunurken toz aşınımı gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği duyurusu yapıldı.

MARDİN VE SİVEREK'TE YAŞANDI

Mardin merkezde olduğu gibi, Siverek ve Akçakale ilçesinde sabah saatlerinden itibaren etkili olan toz taşınımı hayatı olumsuz etkiliyor. Suriye üzerinden gelen toz bulutu, Siverek ve Akçakale ilçesinde yaşamı olumsuz etkiledi. Görüş mesafesinin azalmasına neden olan toz bulutu nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı.

BÖLGE İLLERİNDEKİ FIRTINA

Elazığ'ın Palu ilçesinde, etkili olan fırtına nedeniyle bir okul ile lojmanın çatısı uçtu, semt sahasının çitleri devrildi. Fırtına nedeniyle Kalekent Mahallesi'ndeki semt sahasının tel çitleri devrildi, Esentepe Mahallesi'ndeki Palu Yatılı Bölge Ortaokulu ve öğretmen lojmanlarının çatısı uçtu.

DOĞU BÖLGESİNDE DE YAŞANDI

Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde, sabah saatlerinde etkili olan şiddetli rüzgar ve fırtına, bazı evler, binalar ile araç garajlarının çatılarının uçmasına neden oldu. Zaman zaman etkisini artıran fırtına dolayısıyla ilçenin Uzunyazı köyünde de Abdullah Bayram'a (40) ait evin çatısı uçtu. Tamir için çatıya çıkan Bayram, rüzgar nedeniyle dengesini kaybedip zemine düşerek yaralandı. Bayram, sağlık ekiplerince Eleşkirt Devlet Hastanesine kaldırıldı.

HIZI 84 KİLOMETREYE ULAŞTI

Kars'ta ise sabah saatlerinden itibaren etkisini sürdüren ve saatte 84 kilometre hıza ulaşan fırtına nedeniyle hatlar zarar gördü ve elektrik kesintisi yaşandı. Fırtına, Kars-Digor karayolundaki Oto Galeri Sitesi'ndeki bazı iş yerlerinin çatısının uçmasına neden oldu. Çatılardan kopan parçalar yola savrulurken yoldaki bazı araçlar ilerlemekte zorluk çekti.

Vatandaşların yoldan kaldırdığı sac parçaları fırtına yüzünden tekrar yola savrulurken bazı parçalar da elektrik tellerinde asılı kaldı.

HASTANELERİN ÇATISI UÇTU

Fırtına sebebiyle kentin Yenişehir Mahallesi İsmail Aytemiz Bulvarı'ndaki Harakani Devlet Hastanesinin de çatısı kısmen uçtu. Çatıdan kopan parçaların araçlarına zarar vermemesi için hastane yakınındaki araçlar çekici ile kaldırıldı.

Ağız ve Dış Sağlığı Merkezinin çatısının da uçtuğu kentteki bir başka olayda da çatıdan düşen parçaların isabet ettiği bir otomobilde hasar meydana geldi.

ERZURUM BÖLGESİNDE ETKİLİ

Rüzgar yüzünden söz konusu kentlerin yanı sıra Erzurum'da da bazı ağaçlar devrildi. Devrilen ağaçlar belediye ekiplerince cadde ve sokaklardan kaldırıldı. Erzincan'da da şiddetli rüzgar ve fırtına sebebiyle ağaçlar devrilmiş, otobüs durakları hasar görmüş, hatlarının zarar görmesine bağlı olarak elektrik kesintisi yaşanmıştı.

YÜKSEKOVA FELÇ OLDU

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, şiddetli rüzgar nedeniyle bazı ev ve iş yerlerinin çatıları uçtu, kopan parçaların isabet ettiği 1'i çocuk 2 kişi yaralandı. Belediye ve karayolları ekipleri kopan parçaların altını kontrol ederek temizlik çalışması yaparken, Van Gölü Elektrik Dağıtım Şirketi (VEDAŞ) ekipleri de arızaların giderilmesi için çalışma yaptı. Bu arada, şiddetli rüzgar nedeniyle Hakkari kent merkezi ile merkeze bağlı Bay köyünde de bazı evlerin çatıları uçtu.

Kaynak: Diyarbakır Söz