Geliyorum diyen büyük tehlike!

Çarpık kentleşmenin dünyada benzeri bulunmayan merkez Bağlar ilçesindeki yığma binalar büyük tehlike oluşturuyor. 6 katlı binada sarsıntı ve çökmeler, paniğe yol açarken, çevredeki iki bina da boşaltıldı.

Geliyorum diyen büyük tehlike!

Uzun yıllardır sıkca gündeme gelen ve tartışma konusu olan merkez Bağlar ilçesindeki çarpık kentleşmeye çözüm üretilmezken, yığma binalar, tehdit oluşturmaya devam ediyor. Muradiye Mahallesi 186'ncı sokakta bulunan 6 katlı Güllü Apartmanı'nda önceki gece sarsıntı ve bina boşluğunda çökme yaşandı. Sesler üzerine evlerinden çıkan aileler, durumu yetkililere bildirdi. Tedbir amaçlı olarak bölgeye AFAD, UMKE, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Söz konusu bina kontrollü olarak boşaltılırken, binanın yanında bulunan 2 bina da tedbir amaçlı boşaltıldı.

Bina sakinlerinden Ata Daşyürek, mağdur olmayacak şekilde çözüm bulunmasını istediklerini söyledi. Daşyürek, "Yıkılmayacaksa eğer bu kadar insan sokağa atılmasın. Gidecek bir yerim yok. Binalar ile ilgili karar verilene kadar biz nerede kalacağız?" dedi. Muradiye Mahallesi Muhtarı Dilek Demir ise aileler için binaların tehlike arz ettiğini ve dün geceden bu yana tahliye edildiklerini söyledi. Demir, “Aileler akrabalarında geceyi geçirdi. Şu an onlar için tehlikeli. Devletin bu konuda yardımcı olmasını istiyorum. Zabıtalar ve çevre koruma önlemleri alındı. İnşallah güzel bir sonuç alınır. Bu insanlar mağdur olmaz" diye konuştu.

DİYARBAKIR   - Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde dün gece çökme tehlikesine karşı boşaltılan 5 katlı binada inceleme yapıldı.

Muradiye Mahallesi 186. Sokak'ta bir binanın 3'üncü katındaki merdiven boşluğu bölümünden aşırı yağış nedeniyle beton parçalar düşmesi üzerine gece boşaltılan bina ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Zabıta ekiplerince çevrede güvenlik önlemi alınırken, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen uzman ekipler tarafından binada incelemelerde bulunuldu.

Mahalle Muhtarı Dilek Demir, yaptığı açıklamada, çökme tehlikesi bulunan binanın eski bir yapı olduğunu söyledi.

Aşırı yağıştan dolayı merdiven boşluğunda küçük kopmaların meydana gelmesinin binada sallanmaya neden olduğunu ifade eden Demir, gece 6 ailenin tahliye edildiğini aktardı.

Demir, "Şu an bina boş ve büyük bir tehlike arz ediyor. Zabıta ve diğer ilgili kurumlar da buradalar. Ekiplerin yaptığı inceleme sonucu inşallah olumlu olur. Aileler akrabalarında kalıyor. Ailelere yardım edilmesini istiyoruz. " dedi.

- "Bizi mağdur etmesinler"

Bina sakinlerinden Muhammet Tuncay, dün gece ailesiyle il dışında olduğunu anlatarak, olayı duyduktan sonra kente geldiğini söyledi.

Tuncay, bina ile ilgili yapılacak incelemelerin ardından çıkacak sonuca göre bir karar verileceğini belirterek, "Bizim binanın riskli olduğunu biliyoruz. Daha önce belediyeye bildirdik. Buradaki ailelerin hepsi imkanları olmadığı için burada oturmak mecburiyetinde. İncelemeler sonrası binanın mühürlenmesi gerekirse bizi mağdur etmeyecek şekilde tahliye etsinler. Eğer oturulabilecek durumdaysa bina onarım için bize yardım edilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Tedbir amaçlı boşaltılan yan binada oturan Ata Daşyürek de çevredeki binaların her birinin 40-50 yaşında olduğunu aktardı.

Mahallede bulunan birçok yapının aynı durumda olduğunu ifade eden Daşyürek, bu yapıların incelenmesi gerektiğini belirtti.

Daşyürek, "Buralar kentsel dönüşüme alınsın. Hem Diyarbakır'ımız temizlensin hem burada yaşayan insanlar mağdur olmasın. Devlet büyüklerimizden istediğimiz budur." ifadelerini kullandı.

Söz konusu binada ekiplerin incelemesi sürüyor.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde dün gece çökme tehlikesine karşı 5 katlı bir bina ve tedbir amaçlı çevresindeki iki bina boşaltılmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz