Gizemli keşif

İngiliz arkeolog, üzerinde 60 kadın ismi bulunan kalıntılar inceledi ve Diyarbakır'da bilinmeyen bir dilin izlerine rastlandı.

Gizemli keşif

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde görevli arkeolog Dr. John MacGinnis, Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nin Üçtepe Köyü’nde bulunan Asur Sarayı Tuşhan’ın kalıntılarında şimdiye kadar bilinmeyen bir dilin izlerinin bulunduğunu açıkladı. Geçmişi 2 bin 800 yıl öncesine dayanan, Asur Kralı Banibal tarafından yaptırıldığı kaynaklarda yer alan sarayın kalıntılarındaki kil tabletlerdeki dilin, İran’ın batısında Zagros Dağları’nda yaşayanlar tarafından kullanıldığı ileri sürüldü. Bu tabletlerde 60 kadının isminin yazdığı da açıklandı.

GİZEMLİ KEŞİF

MacGinnis, bu isimlerin 45’inin şimdiye kadar rastlanmayan, bilim dünyası için yeni olan bir dilde yazıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu kadınların savaşta esir alındıklarını düşünüyorum. Zagros Dağları’nda yaşadıklarına kanaat getirmemin nedeniyse o dönemde Asur halkının askeri anlamda aktif oldukları tek bölge orasıydı. Arkeolog ve dilbilimci arkadaşlarımla bu 45 ismi inceleyerek yeni dilin özelliklerini aydınlığa kavuşturmaya çalışacağız.”

Kaynak: Diyarbakır Söz