"Gözümüzde yaş kalmadı"

"Çocuğumuzu kaçırdılar, hayatımızı söndürdüler. Gözümüzde yaş kalmadı. Eylemimize sonuna kadar devam edeceğiz"

Diyarbakır'da, dağa kaçırılan çocuklarının bulunması için HDP il binası önünde oturma eylemi yapan ailelerin bekleyişinde 2'nci ay geride kaldı. Oturma eylemini 60'ncı günde de sürdüren aileler, zamanın kendileri için önemli olmadığını, çocukları gelene kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getirdi. Annelerden İmmihan Nilifırka "Çocuğumuzu kaçırdılar, hayatımızı söndürdüler. Gözümüzde yaş kalmadı. Eylemimize sonuna kadar devam edeceğiz" dedi.

EYLEMLERİ İKİNCİ AYINI BİTİRDİ

Diyarbakır'da anne Hacire Akar, oğlu Mehmet Akar'ın dağa kaçırılmasında HDP'nin aracı olduğunu iddia ederek partinin il binası binası önünde 22 Ağustos'ta oturma eylemi başlatmıştı.

Oğlunu teröre kurban vermemek için başlattığı oturma eylemi sonuç veren anne Akar, kararlı mücadelesiyle 24 Ağustos'ta oğluna kavuşmuştu. Hacire annenin oğlu için gösterdiği mücadele, benzer acıyı yaşayan, yüreği evladına duyduğu özlemle yanan diğer annelere de örnek olmuştu.

AİLELERİN SAYISI ARTIYOR

Akar'ın mücadelesini örnek alan Fevziye Çetinkaya, Remziye Akkoyun ve Ayşegül Biçer'in 3 Eylül'de başlattığı oturma eylemine katılan ailelerin sayısı 55'e ulaştı.

Partinin il binası önünde gün boyu evlatlarına kavuşmayı bekleyen annelerin oturma eylemi, destek ziyaretleriyle devam ediyor.

Başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk olmak üzere, şehit aileleri, siyasetçiler, sanatçılar, gazeteciler, yazarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri olmak üzere toplumun her kesiminden vatandaşlar aileleri ziyaret ederek acılarını paylaştı, desteklerini bildirdi.

Ellerinde çocuklarının fotoğrafı ile oturma eylemine devam eden anneler, özlem duydukları evlatlarına kavuşmak için bekleyişlerini sürdürüyor.

‘BİZ BURADA OTURDUĞUMUZDA BİR UMUDUMUZ VAR’

Gaziantep'te oturan Şevket-Songül Altındaş çifti, vatani görevi için usta birliğine giderken 2 Ekim 2015'te Tunceli'nin Pülümür ilçesinde teröristlerce kaçırılan oğulları Müslüm (24) için 5 Eylül günü oturma eylemi başlattı. Baba Şevket Altıntaş, oğluna kavuşmadan oturma eylemini bırakmayacağını ifade ederek, "2 ay değil, 20 yıl da olsa buradayız. Çocuklarımız için buradayız. Ümit ediyorum ki bir an önce bu iş çözülür biz de evimize, işimize, normal hayatımıza döneriz. Beklentilerimiz var. Niçin bir heyet kurulmuyor. HDP’nin veya hükümetin bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Zaman bizim için önemli değil. Zaman, mekan, hava şartları ne olursa olsun biz buradayız. Burada beklentimizin sonunda çocuklarımız var. Biz burada oturduğumuzda bir umudumuz var. Biz burayı bırakırsak çocuklarımıza ihanet etmiş oluruz. Biz çocuklarımıza bu ihaneti yapmayız. Çocuklarımız için biz burada bekliyoruz. Umut ediyorum ki yetkililer veya HDP bir şeyler söylerler bize” dedi.

'ÇOCUĞUMU İSTİYORUM'

Mardin'in Derik ilçesinden gelen Emine-Şeyhmus Kaya çifti, İstanbul'da polis memuruyken, Muş'ta kardeşinin düğün konvoyuyla memleketine dönerken, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yol kesen PKK'lı teröristler tarafından kaçırılan oğulları Vedat Kaya (28) için 5 Eylül'de oturma eylemine başladı. Anne Emine Kaya da, HDP il binası önünden ayrılmayacağını dile getirerek, “Kış gelsin kar gelsin buradayız. Buradan gitmeyeceğiz. Çocuğum gelecek sonra gideceğim. Hiçbir şey istemiyorum çocuğumu istiyorum” diye konuştu.

TUTUKLU PKK'LIDAN AİLELERE DESTEK MEKTUP

HDP binası önünde 60 gündür oturma eylemi yapan ailelere, tutuklu bir PKK'lı teröristten mektup gönderildi. Tutuklu PKK'lı, Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan ailelere gönderdiği mektubunda, pişman olup devlete teslim olduğunu belirterek, "Değerli anne ve babalar teröre ve onun destekçilerine bir darbe de siz vurdunuz" dedi.

İstanbul'da polis memuruyken, Muş'ta kardeşinin düğün konvoyuyla memleketine dönerken, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yol kesen PKK'lı teröristler tarafından kaçırılan oğlu Vedat Kaya (28) için 5 Eylül'de oturma eylemine başlayan Şeyhmus Kaya adına tüm ailelere PKK'lı tutuklunun gönderdiği mektup, ailelere okundu. PKK'lı, mektubunda, kendisinin pişman olup, devlete teslim olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Değerli anne ve babalar, teröre ve onun destekçilerine bir darbe de siz vurdunuz. Hacire anneyle başlayan ve bu mücadeleye devam ettirdiniz. Bu onurlu ve şerefli mücadelenizi sonuna kadar evlatlarınızı terörün elinden alarak bu ülkeye getireceğinize inanıyorum. Allah yardımcınız olsun. Değerli aileler, terör örgütü kendi aralarında sırf dönmemeleri için 'pişmanlık yasası boştur. Devlet sizi kandırıyor, inanmayın' diye provokatörlük yapıyorlar. Evlatlarınız buna inanmasın. Gerçekten devletin kimseyi kandırdığı yok. Terörün propagandasına itibar edilmesin. Çocuklarınız gelsin devlet her konuda yardımcı olacaktır. Silahı bırakıp geldiğinde tabii bunun farkına varırsa hayatın ne kadar anlamlı ve değerli olduğunu anlayacaktır."

Mektubun, kendisini duygulandırdığını anlatan Şeyhmus Kaya, "Bu pişman olmuş gelip devlete teslim olmuş. Buradaki anne ve babaları izlemiş çok duygulanmış bundan dolayı bize bu mektubu göndermiştir. Hepimize çok destek olmuştur. İnşallah o da yakın zamanda ailesine kavuşur. Mektubu göndereni tanımıyorum. Kendisi de aynı tuzağa düşmüştür, çok şükür kendini kurtarmıştır. Mektubu okudum çok duygulandım" dedi.

2 Ekim 2015'te Tunceli'nin Pülümür ilçesinde teröristlerce kaçırılan oğulları Müslüm (24) için 5 Eylül günü oturma eylemine katılan Şevket Altıntaş, bu mektubun kendilerine büyük bir moral verdiğini ve bu tür desteklerin devamını beklediklerini söyledi.

 HAYATIMIZI SÖNDÜRDÜLER

İstanbul'dan, 4 yıl önce dağa kaçırılan oğlu Mehmet için Diyarbakır'a gelerek oturma eylemine katılan anne İmmihan Nilifırka, oğluna kavuşmak istediğini söyledi.

Çocuğunun kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tuttuğunu dile getiren Nilifırka, "HDP çocuğumu kaçırdı, biliyorum. Çocuğumu bana geri versinler. Ondan ne bir haber ne bir telefon alabildik. Ailece ölüyüz. Çocuğumuzu kaçırdılar, hayatımızı söndürdüler. Gözümüzde yaş kalmadı. Çocuğumdan ne istediler? Oğlum karıncayı bile incitmezdi, okulunda başarılıydı." dedi.

Nilifırka, 2 aydır oturma eylemini sürdürdüklerini ifade ederek, HDP'den bir açıklama beklediklerini aktardı.

"Çıksınlar bize bir açıklama yapsınlar. Onlar da Kürt ise gelip aramızda otursunlar. Ben böyle Kürtlüğü istemiyorum. Ben de Kürt'üm. Çocuğumun üzerinden siyaset yapmasınlar. Oğlumun özgürlüğünü, geleceğini elinden aldılar." diyen Nilifırka, yaşadıkları acıyı dile getirdi.

Nilifırka, "Eylemimize sonuna kadar devam edeceğiz." diye konuştu.

EVLATLARIMIZI ALMADAN GİTMEYİZ

İstanbul'dan 5 yıl önce 14 yaşında dağa kaçırılan oğlu Tuncay için oturma eylemine katılan 5 çocuk annesi Fatma Bingöl, evladına kavuşmak istediğini, onu çok özlediğini anlattı.

Bingöl, 5 yıldır oğlunu göremediğini ifade ederek, "Evlatlarımızı getirsinler. Bu kadar anne burada beklemesin, annelere yazıktır, günahtır. Bu kadar anneyi  ağlatmaya, onlara eziyet etmeye, acı çektirmeye kimsenin hakkı yok. Hepimiz el ele kol kola kenetlenmişiz, evladımızı almadan buradan gitmeyeceğiz. Gerekirse öldürsünler. Ölümden korkmuyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz