Güneydoğu kar altında

Üç gündür Doğu ve Güneydoğu bölgesini etkisi altına alan kar yağışı, hayatı felç ederken, ölümlü trafik kazalarına, sobadan zehirlenmelere neden olurken, bir çok yerleşim birimiyle ulaşım kesildi.

Güneydoğu kar altında

Türkiye'nin büyük bir kesimini özellikle Doğu ve Güneldoğu Anadolu bölgesini üç günden buyana etkisi altına alan kar ve dondurucu soğuklar, hayatı felç etti. Bir çok ölümlü trafik kazalarının meydana gelmesine neden olan karayollarındaki buzlanma ve kar yağışı nedeniyle oluşan kaygan zemin, şehirler arası yollar başta olmak üzere ilçe yollarını kilitlerken, soba zehirlenmeleri de arttı.

DİYARBAKIR'DA KAR YAĞIŞI

Önceki günden itibaren etkisini sürdüren ve dün aralıksız yağan kar yağışı, Diyarbakır'ı olumsuz yönde etkiledi. Şehir merkezinde sürücüler trafikte hayli zorlanırken, kar yağışı nedeniyle kaygınlaşan caddelerde, çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası yaşandı. Kayapınar ve Bağlar bölgesinde trafik akışı aksarken, Belediye ekipleri de oluşabilecek buzlanmaya karşı kısmi bölgelerde tuzlama yaptığı görüldü.

PARK HALİNDEKİ ARAÇLAR

Geceden park halinde bulunan aracların büyük bir kesimi, dün dondurucu soğuk karşısında çalışmadığı gözlenirken, sürücüler araçlarını kardan temizleyip, motorunun ısınması için hayli çaba sarf ettiler. Buarada vatandaşlar kaldırım ve üst geçitleri kullanmakta zorlandıkları dikkat çekti. Kar ve oluşan kaygan zemin yüzünden, liginç görüntüler oluşurken, bir çok kişinin gün içerisinde düşmeden dolayı hastanelik olduğu bildirildi.

BUZLANMA VE KAYGAN ZEMİN

Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle üst geçitlerde yürümekte zorluk çeken vatandaşlar da yetkililerden gereken çalışmanın yapılmasını istedi. Vatandaşlar, "Köprülerin temizliği yapılmalıdır. Yetkililere sormak gerek. Sorumluluk kimdeyse sorunu çözmelidir." diyerek tepki gösterdi.

BELEDİYE EKİPLERİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, kent genelinde dünden bu yana etkili olan kar yağışı ve tipiye karşı 285 personel ve 83 iş makinesiyle çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi. Belediye ekiplerinin, kırsal ilçelerde ulaşıma kapanan yerleşim yerlerinin yollarını açmak için loder, paletli loder, greyder, JCB kepçelerle çalışma yürüttüğü kaydedilen açıklamada, kent merkezinde ise tuzlama çalışması yaptığı belirtildi.

Açıklamada, kent merkezinde 6 tuz aparatlı kar küreme aracıyla cadde, bulvar ve kaldırımlarda oluşan buzlanmaya karşı çalışma yapıldığı aktarıldı.

SUR DİPLERİNDE KAR KEYFİ

Öte yandan, kar yağışının yarattığı olumsuzlukların yansıra, karın keyfini çıkaranlarda oldu. Parklarda ve Sur çevrelerinde, özellikle gençler ve çocuklar, yağan karın keyfini, kor topu oynarak çıkardı. Haftasonu olması nedeniyle, Dicle Nehri üzerinde oluşan manzarayı görmek isteyen vatandaşlar On Gözlü Köprü ile, Mardin Kapı'ya adeta akın etti.

KULP, HANİ VE LİCE

Kar yağışı, Kulp, Hani ve Lice'de hayli etkili olurken, çok sayıda köyle ulaşım bağlantısı kesildi. Karayolları, İlçe ve Büyükşehir Belediyesi'nin ekipleri, yoğun ihbarlara yetişmenin uğraşı içerisinde olurken, yetkililer özellikle kar lastiği ve zincirle yola çıkılmasını istedi. Kulp Belediyesine bağlı ekipler, ilçe merkezine bağlı Mahalle ve  köy yollarının ulaşıma tekrar açılabilmesi için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Kar yağışı Diyarbakır-Kulp arası ulaşımı da olumsuz etkilediği ve zaman zaman aksamaların olduğu bildirildi. Buarada Diyarbakır'da hava ulaşımı da kar yağışı nedeniyle etkilendi. Bir çok uçak seferi rotar yapmak zorunda kaldı.

BİNGÖL KAPALI

Bingöl'de, etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan 100 köy yolu açıldı.  İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle il genelinde kapanan 278 köy yolundan 100'ü açıldı. Ekipler, kapalı bulunan 178 köy yolunu açma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Belediye ekipleri de kent merkezinde kar kürüme ve buzlanmaya karşı yollarda tuzlama çalışmaları yapıyor.

BATMAN VE ELAZIĞ

Batman'da da kar yağışı sonucu kapalı olan 285 köy yolunu açma çalışması devam ediyor.  Elazığ İl Özel İdaresinden alınan bilgiye göre, kentte 26-27 Ocak tarihlerinde etkili olan kar dolayısıyla 317 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Merkezde 21, Ağın ilçesinde 7, Alacakaya'da 9, Arıcak'ta 7, Baskil'de 19, Maden'de 27, Karakoçan'da 87, Keban'da 13, Kovancılar'da 69, Palu'da 33 ve Sivrice'de 25 olmak üzere toplam 317 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Dün, kent genelinde kapalı olan 383 köy yolundan 66'sını açan ekipler, kapalı bulunan yolları açmak için aralıksız çalışıyor.

SİİRT KARA TESLİM

Siirt'te etkisini artıran kar yağışı nedeniyle merkez ile Pervari, Eruh ve Şirvan ilçelerine bağlı 180 köy yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Bülbül, kapanan köy yollarının açılması için tüm ekiplerin seferber edildiğini söyledi.

Yol açma çalışmalarında, grup yolları ile acil hasta, doğum, ölüm gibi durumlara öncelik verildiğine dikkati çeken Bülbül, "Gece don ve tipiye karşı sürücülerimizin zorunlu olmadıkları sürece yola çıkmamalarını istiyoruz. Kapanan köy yollarımızın bir an önce açılması için sabah saatlerinde itibaren harekete geçen ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor." dedi.

Bülbül, Pervari Geçittepe mevkisinde kar kalınlığının 3 metreye ulaştığını sözlerine ekledi.

Kentte etkili olan kar nedeniyle herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması ve trafik akışının sağlanması amacıyla İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Siirt Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad Taşkın'ın talimatıyla kar temizleme çalışmalarına başlandı.

Siirt Belediyesi, 12 iş makinesi ve 100 kişilik ekiple kar temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Öte yandan kar yağışı nedeniyle gece kapanan Siirt-Batman karayolu, sabah saatlerinde yeniden ulaşıma açılırken, Siirt-Şırnak karayolu Breni Tepesi'nde tipi ve yağış nedeniyle araç geçişlerine izin verilmiyor.

MARDİN BÖLGESİ

Mardin'de önceki gece başlayan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor.

Ulaşımın güçlükle sağlandığı kentte, zincirsiz trafiğe çıkan birçok araç yolda kaldı.

İçişleri Bakanlığınca KHK kapsamında görevlendirme yapılan Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyesi ekiplerince, ulaşımın güçlükle sağlandığı bölgelerde kar temizleme ve tuzlama çalışmaları yürütülüyor.

Karayolları ve Mardin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kar yağışı sonucu ulaşıma kapanan 210 köy ve mezra yolunun yeniden ulaşıma açılması için çalışma yürütüyor.

KHK kapsamında Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Mustafa Yaman, ekiplerin yaptığı kumlama ve tuzlama çalışmalarını inceledi.

Vali Ozan Caddesi, Kabala Yolu ve Diyarbakır karayolu üzerinde kar temizleme çalışmalarını inceleyen Yaman, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak, bütün ekiplerle vatandaşların hizmetinde olacaklarını belirtti.

SİLOPİ KARIN YÜZÜNÜ GÖRDÜ

Silopi ilçesinde etkili olan yağmur yağışı dün yerine kar yağışına bıraktı. Uzun bir zaman sonra yağan kar ilçeyi beyaza bürüdü.  Silopi’de sabah saatlerinde başlayan kar yağışı sürücüleri zor durumda bırakırken, bazı vatandaşlarda kar topu oynayarak karın tadını çıkardı. Silopi ilçesinde uzun bir aradan sonra kar yağdığını ifade eden vatandaşlardan İsmail Demir ilçede karın çok nadir yağdığını ve kış aylarının genelde yağmurlu geçtiğini söyledi.  Dünden buyana ilçede yağmur yağdığını ifade eden Demir, "Kar yağışını gördüğümüzde çok şaşırdık. Ancak çok mutlu olduk." dedi.

HAVA ULAŞIMI ENGELLENDİ

Muş'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle uçak seferleri iptal oldu. Kentte sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, hava ulaşımını da olumsuz etkiledi. Muş Havalimanı yetkililerinden alınan bilgiye göre, kar yağışı nedeniyle bugün yapılması planlanan Türk Hava Yollarının Ankara-İstanbul ve Muş seferleri karşılıklı iptal edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler