Güneydoğu kar esareti!

Kar Diyarbakır'ı esir aldı, bir çok yerleşim birimiyle ulaşım kesildi. Belediye ve karayolları ulaşıma kapanan yolları açmaya çalışırken, don, çığ ve buzlanmaya çarşı, vatandaşlar uyarıldı.

Güneydoğu kar esareti!

Etkili olan kar yağışı Güneydoğu bölgesindeki il ve ilçelerde yaşamı felç etti. Diyarbakır'ı esir alan kar yağışı nedeniyle, Kulp, Lice, Hani, Dicle ve Eğil bölgesi ile Çüngüş'te bir çok yerleşim birimiyle, ulaşım kesildi. Diyarbakır-Bismil, Diyarbakır-Elazığ, Diyarbakır-Şanlıurfa karayolları zaman zaman yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma, kapandı. Belediye ve karayolları ulaşıma kapanan yolları açmaya çalışırken, don, çığ ve buzlanmaya çarşı, vatandaşlar uyarıldı.

DİYARBAKIR DURDU

Önceki akşamdan itibaren aralıksız olarak devam eden Kar Yağışı, şehir merkezinde 20, kırsal kesimde ise kar kalınlığı yarım metreyi aştı. Büyükşephir ve ilçe belediyelerin kar temizleme ve tuzlama yapmasına rağmen, şehri kaplayan kar yağışı nedeniyle trafikte aksamalar yaşandı. Maddi hasarlı trafik kazaları sıkçı yaşanırken, şehrin belirli noktalarındaki buzlanma ve kaygın zemin nedenile, trafik akışı güçlükle yapılabiliniyor.

SİLVAN VE KULP İLÇESİ

Silvan İlçesinde de, önceki günden itibaren etkili olan kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi. İlçeye bağlı onlarca köy yolları ulaşıma kapanırken Diyarbakır, Batman, Bismil ve Kulp ilçesiyle bağlantılı yollardaki ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Belediyeye bağlı ekipler, yolların açılması için akşam saattlerinden itibaren başlattığı çalışmalar devam ediyor.

SOKAĞA ÇIKMAYIN

Silvan İlçesi'nde belediye hoparlöründen yapılan anonslarda, vatandaşların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyarılar yapıldı. Silvan'da kar yağışına sevinen çocuklar kar topu oynarken, bazı çocuklar da zabıta yardımıyla kardan adam yaptı.

Buarada, Kulp, Hani, Lice, Hazro ve Çüngüş ile Eğil ile Dicle'de bir çok yerleşim birimine dünden itibaren ulaşım güçlükle yapılırken, bir çok köyle iletişim kesildi. Elektrik kesintileri de yaşanırken, Belediye ve Karayolları'na yüzlerce ihbar geliyor.

METEROLOJİ UYARDI

Öte yandan Meteroloji 15'inci Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Diyarbakır ve çevre illerindeki vatandaşların yoğun kar yağışı, buzlanma ve don olaylarına karşı uyarılarda bulunarak "Çarşamba akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenen yoğun kar yağışlarının neden olabileceği olumsuzluklara karşı ulaşımda aksamalar, buzlanma, don ve benzeri olaylara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

İDARE İZİNLİ SAYILDILAR

Diyarbakır kent merkezinde dün engelli ve hamile bayanlar, idari izinli sayılırken, bugüne dair izinli sayılıp-sayılmayacaklarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapıldı.

BELEDİYENİN KARLA MÜCADELESİ

Buarada, Büyükşehir Belediyesi kent genelinde etkili olan kar yağışına karşı başlattıkları çalışmalarda, gece saatlerinde başlayan tuzlama çalışmalarına gün içerisinde de devam edildiği bildirildi.

Çalışmalarda, trafik akışında herhangi bir sorun yaşanmaması için 6 tuz aparatlı kar küreme aracıyla cadde ve bulvarlar kardan temizlendiği kaydedilen açıklamada, vatandaşların kaldırımları daha rahat kullanabilmeleri için görevlendirilen 300 personel ve 3 kar küreme makinesi ile tüm kaldırımlar ile meydanların kardan temizlemek için çalışma yürüttüğü belirtildi. Çalışmalar sonucu vatandaşların kaldırımları daha rahat kullanabilmelerinin sağlandığı aktarılan açıklamada, kırsalda da etkili olan kar yağışına karşı çalışmalarını sürdüren ekiplerin, ulaşıma kapanan yolları iş makineleri ile açtığı aktarıldı.

KAYAPINAR BELEDİYESİ

Kayapınar Belediyesinden yapılan açıklamada, kar yağışı nedeniyle vatandaşların zorluk yaşamaması için sürdürülen çalışmaların dün geceden bu yana sürdüğü belirtildi. Belediyede kriz masası kurularak ulaşımda yaşanacak sorunların önüne geçildiği dile getirilen açıklamada, temizlik, park, bahçe ve fen işleri müdürlüklerinin ortaklaşa çalışma yürüterek karın çileye dönüşmesinin engellendiği kaydedildi.

HASTANE YOLLUNDA ÇLIŞMA

Açıklamada, öncelikli olarak okul, hastane ve sağlık ocaklarının bulunduğu yollarda temizleme çalışmalarının yapıldığına işaret edilerek, "Aynı şekilde kaldırımlar da kardan temizlendi. Kar küreme aracıyla yapılan kar temizlik çalışması kapsamında, belediyeye bağlı köylerdeki yollarda çalışma yapılarak ulaşıma açıldı. Vatandaşların sorun yaşamaması için semt pazarlarında da kar temizleme çalışmaları yapıldı. Çalışmalar kar yağışı devam ettiği süre boyunca devam edecek." ifadeleri kullanıldı.

BÖLGE İLLERİNDE KAR YAĞIŞI

Batman'da etkili olan kar yağışı nedeniyle 283 köy ile bağlı mezraların yolu ulaşıma kapandı.  Etkili olan kar yağışı sonucu Batman'ın Diyarbakır, Siirt, Mardin ve Bitlis bağlantı yollarının kapalı olduğu bildirildi.

İl Özel İdaresi Yol Ulaşım Hizmetleri Müdürü Sait Öner, kar yağışı yüzünden 283 köy ve bu köylere bağlı 282 mezra yolunun ulaşıma kapandığını söyledi.

Kozluk ilçesinde seyir halinde olan zincirsiz araçların kayması nedeniyle Batman Kozluk yolunun ulaşıma kapandığını belirten Öner, sürücülerin kış lastiği ve zincirsiz yola çıkmamalarını istedi. Öner, ayrıca devam eden kar yağışı nedeniyle sadece acil vakalar müdahale edildiğini kaydetti.

BİNGÖL VE MARDİN FELÇ

Bingöl'de etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle 278 köyde ulaşım aksadı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, karla mücadele çalışması kapsamındaki 278 köy yolu kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.

Karla mücadele çalışması, 120 personel, 14 greyder, 8 dozer, 12 kepçe, 3 kar küreme ve 2 kar savurma aracıyla yürütülüyor.

Bu arada kar yağışı kent merkezinde de yaşamı olumsuz etkiledi. Belediye karla mücadele ekipleri, kaldırımlarda biriken karları temizliyor, kar küreme ve tuzlama çalışması yapıyor.

Buarada, Mardin'de 3 gün önce başlayan ve aralıklarla etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor.

İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyesi ekiplerince, ulaşımın güçlükle sağlandığı bölgelerde kar temizleme ve tuzlama çalışmaları sürdürülüyor.

Karayolları ve Mardin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Mardin'in büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla mahalleye dönüşen yaklaşık 120 köy ve mezranın kapanan yollarının ulaşıma açılması çalışmalarını aralıksız yürütüyor.

VATANDAŞLAR UYARILIYOR

Valilikten yapılan açıklamada, kar yağışı, don, buzlanma ve ani sıcaklık düşüşünün halkın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilememesi için bütün kış mevsimini kapsayacak şekilde kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekli tedbirlerin alındığı bildirildi.

Kar yağışı, don ve buzlanmanın etkili olduğu gün ve saatlerde, zorunlu olmadıkça vatandaşların özel araçları ile trafiğe çıkmamaları gerektiği belirtilen açıklamada, araçları ile yola çıkmaları durumunda ise gerekli donanımların ve aracın teknik yönden gerekli kontrollerini yaptırmaları ve trafik kurallarına uymaları istendi.

Açıklamada, "Vatandaşlarımız ihtiyaç duyduğu durumlarda Valilik İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 122 ve 0482 212 14 53 / 0482 212 37 72 numaraları ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çağrı Merkezinin 0532 493 31 74 numaralı telefonlarını aramaları önem arz etmektedir." denildi.

Öte yandan, Van, Bitlis, Muş ve Hakkari'de 183 yerleşim birimine kar ve tipi nedeniyle ulaşım sağlanamıyor

SİVEREK YOLU KAPALI

  1. Siverek ve Viranşehir ilçesinde kar yağışı nedeniyle yaklaşık 300 mahallenin yolu ulaşıma kapandı. Bölgede dün geceden beri etkili olan kar yağışı, kırsal bölgelerde etkisin artıyor. Siverek ilçesinde Karacadağ, Dağbaşı ve Modan bölgesinde yaklaşık 300 mahallenin yolunun kapalı olduğu bildirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler