HDP kongresinde meydan okundu!

HDP 3. olağan kongresini yaptı. Kongrede, Pervin Buldan ve Sezai Temelli eş genel başkanlığa seçildi. Selahattin Demirtaş'ın ilk sırada yer aldığı parti meclisine 53 yeni isim girdi. Osman Baydemir yer almadı.

HDP kongresinde meydan okundu!

HDP’nin 3’üncü Olağan Kongresi öncesi Ankara Spor Salonu ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kongre öncesi dün gece yarısından itibaren de Başkent’in giriş noktalarında araçlar didik didik arandı, yolculara kimlik kontrolü uygulandı. Kongrede, Pervin Buldan ve Sezai Temelli eş genel başkanlığa seçildi. Serpil Kemalbay HDP kongresinde Türk askerinin Afrin'de halklara karşı savaştığını ve kaybedeceğini söyledi.

Ankara Spor Salonu'nda dün gerçekleşen HDP’nin 3’üncü Olağan Kongresinde delegeler eş genel başkan adayları Pervin Buldan ve Sezai Temelli için oy kullandı. Kongrede 100 kişiden oluşan Parti Meclisi belirlendı. Kongreyi binlerce partili izledi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Polis ekipleri kongrenin düzenlendiği salon çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Sabahın erken saatlerinde Ankara Spor Salonuna çıkan yollar iş makineleri ve polis bariyerleriyle kapatıldı. Salonun çevresinde TOMA, atlı polis, çevik kuvvet ve özel harekat polislerinin yanı sıra bir polis helikopterinin havadan kontrolü sağladığı görüldü. Partililerin üst aramalarında şarj aleti, kalem, çakmak, laptop, kulaklık, powerbanklar salona alınmadı. Bu arada yetkililer, kongreyi izleyecek sarı basın kartı sahibi gazetecilerin kamera, laptop ve fotoğraf makinesiyle içeriye girmelerine sonradan izin verdi.

 

"AFRİN'DE DİRENİŞ VAR"

HDP'nin resmi twitter hesabından paylaşılan konuşmalardan biri, Serpil Kemalbay'ın yaptığı konuşmada yer alan skandal ifadeler oldu. HDP'li Kemalbay, 11 şehidin yasını tuttuğumuz dün, "Afrin'de direniş var, halklara karşı savaş açarsanız kaybedersiniz." diyerek hainliklerini bir kez daha kanıtladı. Kemalbay şunları söyledi: "Afrin'de büyük bir direniş gerçekleşiyor. Neden? Çünkü siz halklara karşı savaş açarsanız kaybedersiniz. Çünkü Afrin halkı kendi evini, kendi yaşamını koruyor."

SIRRI SÜREYYA ÖNDER TERÖRİSTBAŞI ÖCALAN'A 'SELAM' GÖNDERDİ

Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen HDP 3. Olağan Büyük Kongresi'nde,  önergeyle "divan eş başkanlığına" Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ile  Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder seçildi. HDP'nin tutuklu milletvekilleri ve belediye başkanlarını selamlayarak  konuşmasına başlayan Önder, "Onların bize devrettiği bayrağı biz bir başkana  devredene kadar yere düşürmeme sözünü veriyoruz." dedi. "Buradan, Sayın Öcalan'ı saygı ve sevgiyle selamlıyoruz." ifadelerini  kullanan Önder, kongreye katılmak için salonda ve dışarıda bulunanların sayısının 32 bine ulaştığını öne sürdü.

EŞ GENEL BAŞKAN ADAYLARI KONUŞMA YAPTI

Eş genel başkan adayları da birer konuşma yaptı. HDP Eş Genel Başkan adayı Pervin Buldan, HDP'nin barışı savunan tek parti olduğunu savunarak, şöyle konuştu:

"Karşımızda savaş politikalarının yanında saf tutan milliyetçi blok var. Savaşa karşı çıkan tek güç ise HDP ve bileşenleridir, Türkiye'nin demokrasi güçleridir. Önümüzde yoğun bir mücadele süreci bulunmaktadır. Savaşa karşı, OHAL'e karşı, tek tipleştirmeye karşı, sömürüye, yolsuzluğa, yoksulluğa karşı bu gidişattan rahatsız olan herkesle hep birlikte omuz omuza mücadele etmemiz tarihsel bir sorumluluktur. Ben inanıyorum ki 7 Haziran ruhu halen bu ülkede güçlü ve diridir. Partimize, demokrasi güçlerine bunca saldırmalarının nedeni budur. İktidarlarını kaybetmekten korkuyorlar. O halde umudu ve mücadelemizi büyütmeliyiz. Sevgili Selahattin Demirtaş'ın dediği gibi ‘cesaret bulaşıcıdır.’ Korkarsak, teslim oluruz, ama cesur olursak biz kazanırız. Bu ülkeye barışı, demokrasiyi, özgürlükleri ancak bizler yürüteceğimiz ortak mücadeleyle getirebiliriz. Dolayısıyla bugün burada büyük bir coşkuyla topladığımız kongremizle yeni dönemde mücadelemizi çok daha fazla yükselteceğiz. Toplumsal muhalefetimizi her sokakta, her mahallede her köyde, her evde ve işyerinde en üst düzeyde örgütleyeceğiz. Bizler bu geleneğe, bu güce ve bu inanca sahibiz."

TEMELLİ: İKTİDARA GİDECEĞİZ

HDP Eş Genel Başkan adaylarından Sezai Temelli de konuşmasında, HDP'nin faşizmin fotoğrafını yırtıp atacağını bildirerek şunları söyledi: "Bizler nasıl buraya umudu yüklenerek geldiysek şimdi bu kararlılıkla mahallelerimize, iş yerlerimize sokaklarımıza döneceğiz. Bir kez daha örgütleneceğiz, bir kez daha güçleneceğiz. Hep beraber radikal demokrasi anlayışımızla Kürdüyle, Türküyle, Alevi’si, Sünni’siyle, Romanıyla, Hristiyan’ıyla sınıf mücadelesi aklıyla örgütleneceğiz ve iktidara gideceğiz. İşte stratejik hedefimiz bu. Tüm örgütlerimiz mahallelerde, iş yerlerinde, tarlalarda halkla buluşacak.  Bizler kara deryalarda bir feneriz. Umudun yolcularıyız. Dönen dönsün yolundan biz dönmeyiz. Cesaretliyiz, kararlıyız."

SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLANDI

Ankara Spor Salonu'nda yapılan kongrede resmi olmayan sonuçlara göre, bin 109 delegeden 837'si oy kullandı. Tek liste halinde gidilen seçimlerde Pervin Buldan ve Sezai Temelli, 823 oyla eş genel başkan oldu.  Kongrede delegelerin oylarıyla belirlenen 100 kişilik parti meclisi (PM) listesinde önemli değişiklikler yapıldı. Eski üyelerden 47'si yerini korurken, 53 yeni isim PM'ye girdi.

BAYDEMİR LİSTEYE GİREMEDİ

- Baydemir listeye giremedi

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yenilenen PM listesinin ilk sırasında yer aldı. Partinin tutuklu milletvekilleri ise PM listesinden çıkarıldı.

Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ile Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş listede yer almadı. Listede yer almayan bir başka isim de milletvekilliği düşürülen eski HDP Siirt Milletvekili Besime Konca oldu. Şırnak Milletvekili Aycan İrmez ile sanatçı Pınar Aydınlar'da liste dışı kalan isimler arasında yer aldı.

PM'YE 53 YENİ İSİM GİRDİ

PM'ye Demirtaş dışında giren yeni isimler ise şöyle:

"Serpil Kemalbay, Adnan Selçuk Mızraklı, Ali Özkan, Alican Önlü, Alper Öztürk, Ayfer Fatma Çelik, Aysel Güzel, Barış Karabıyık, Bedia Özgökçe Ertan, Benazir Coşkun, Berna Çelik, Birsen Kaya Altınörs, Bülent Uyguner, Cengiz Yılmaz, Elif Torun Öneren, Emine Kaya, Erdal Bektaş, Feride Peynirci, Garo Paylon, Gülay Bilici, Gülşen Özbek, Günfer Karadeniz, Hatice Ödemiş Bayram, Hürriyet Kaytar, Hüseyin Gür, Hüseyin Taka, İbrahim Ayhan, İlknur Birol, Kemal Peköz, Mithat Sancar, Muazzer Töre, Murat Çepni, Nadiye Gürbüz, Nazmi Gür, Nesimi Aday, Nurettin Turgut, Nurten Üzümcü, Olcay Öztürk, Ömer Faruk Kırnıç, Resul Sadak, Roza Kahya, Semra Güneş, Sibel Yiğitalp, Şehriban Zuğurlu, Taşkın Aktaş, Tuna Aydın, Yılmaz Topaloğlu, Yüksel Mutlu, Zelal Yerlikaya, Zübeyde Zümrüt, Zühtü Turgut, Züleyha Gülüm."

Kongrede, 7 kişilik merkez disiplin kurulu ve 5 kişilik uzlaşma kurulu üyeleri de belirlendi.

HERKES HERKESE SARILSIN

Sezai Temelli teşekkür konuşmasında, “Herkes herkese sarılsın. Hepimizin verdiği sözler var. Bu sözleri tutacağız mutlaka kazanacağız” dedi. Pervin Buldan da emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirterek, “Türkiye’nin her yerinden gelen halklarımıza, Hepimizin yolu açık olsun. Hep birlikte kazanacağız. Selahattin Başkanın dediği gibi ‘O gemiyi limana çıkaracağız’” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz