İbadetlerimiz her daim olsun

Regaip, Miraç, Berat ve Kadir gecesi gibi manevi inceleri içerisinde barındıran üç aylar, Regaip gecesi ile başladı.

İbadetlerimiz her daim olsun

Diyarbakırlı vatandaşlar: Regaip gecesi gibi özel günlerde ibadetlerimizi artırmalıyız

İçinde Regaib, Miraç, Berat Kandili ve Kadir gecesi gibi önemli dört geceyi barındıran üç aylar, ibadetlerinin yapılması, Allah'a dua edip tövbelerde bulunması, bol bol Kur'an-ı Kerim okunması ve nefis tezkeresi gibi ibadetlerin yapılması adına kaçırılmayacak bir fırsat olarak duruyor.

Üç ayların başlangıcı olan Regaib gecesinde camilere akın eden 7'den 70'e Diyarbakırlı vatandaşlar, Regaib gecesinde namazlarımızı aksatmamamız, oruçlarımızı düzgün bir şekilde tutmamız, Allah'u Teala'ya yalvarışta bulunarak tövbe istememiz ve nefsimizi terbiye etmeye çalışarak geçirmemiz gerektiğini söyledi.

"ALLAH'U DEALA BİZ MÜSLÜMANLARIN AFFEDİLMESİ İÇİN BİR FIRSAT SUNUYOR"

3 ayların Hicri Takvime göre hesaplandığını belirten Esat Mert Türker, "3 aylar Hicri Takvimi'ne göre hesap edilen aylardan biridir. Bunların ilkini Recep Ayı oluşturmaktadır. İkincisi Şaban ve son ayı da Ramazan Ayıdır. Bu aylar bizler için fırsat aylarıdır. Çünkü Allah'u Teala biz Müslümanların affedilmesi için bir fırsat sunuyor. Recep Ayının içerisinde bulunan Regaib gecesi de bugündür. Bizler de inşallah idrak edip ibadetlerle bu geceyi geçireceğiz." dedi.

Regaib kelimesinin ne anlama geldiğini belirten Türker, "Regaib kelimesinin kökeni re-ğe-be'dir. Bir şeyi arzulamak ve ona meyle etmek manasındadır. Bundan dolayı bu gecede bol bol zikir, fikir ve tefekkür etmemiz gerekmektedir. Ayrıca 3 aylar içerisinde yer alan Şaban ayı için Peygamber Efendimiz 'benim ayımdır' demiştir. Nitekim Peygamber Efendimizin Ramazan ayının dışında en çok oruç tuttuğu ay, Şaban ayı olmuştur. Peygamber Efendimiz, Ramazan ayının da 'ümmetin ayı' olduğunu belirtmiştir. Bu ayda Kadir gecesi saklıdır. Bütün bunları göz önünde bulundurarak hayırlı amelleri çoğaltmamız gerekir. Günahlarımıza nedamet duyup tövbe etmemiz gerekir. Çünkü bu özel gün ve aylar bir fırsattır." ifadelerini kullandı.

"KANDİLLERİMİZ İNŞALLAH NAMAZ, İBADET VE MEVLİDLİ GEÇER"

Regaib gecesinin Müslümanlara hayırlar getirmesi için temenni de bulunan Garibe Gürbüz, "Regaib Kandili gibi özel günler İnşallah bütün Müslümanlara hayırlar getirir. Bu günlerde Rabbim hayırlı kapılar herkese açsın. Bu tür özel günlerde Kur'an-ı Kerim'i Müslümanlar okumalıdır. Namazlarımızı kılmalıyız. Oruçlarımızı da tutarsak çok daha iyi olur." şeklinde konuştu.

Regaib gecelerinin ibadetle coşkulu geçtiğini belirten Ayten Güneş, "Bütün kandillerimiz gibi bugünkü Regaib Kandilimiz de coşkulu bir şekilde güzel geçiyor. Rabbim herkese böyle güzel günler nasip etsin. Aynı şekilde kandillerimiz inşallah namazlı, ibadetli ve mevlidli geçer. 2020 İnşallah ümmet-i Muhammed'e hayırlar ve bereketler getirir." temennisinde bulundu.

Regaib geceleri gibi özel günlerde Müslümanların ibadetlerini ihya etmeleri gerektiğini belirten Serdar Okman, "Regaib Kandili gibi önemli gecelerimizde Müslümanlar namazlarını ihya etmelidir. Oruçlarını güzel bir şekilde tutmalıdırlar. Fakir fukaraya yardım etmelidirler. Bizim de elimizden şimdilik bunlar geliyor. Çok şükür ki bunları da yapabiliyoruz." dedi.

Bütün Müslümanların Regaib Kandil'ini kutlayan Zeynep İpek, "Öncelikle "bütün Müslümanların Regaib Kandili mübarek olsun" demek istiyorum. Müslümanlar böyle özel gecelerde namaz kılsın. Oruç tutsun. İbadetlerini artırsın." ifadelerini kullandı.

"MÜSLÜMANLAR DAHA ÇOK CAMİLERE YOĞUNLAŞSIN"

Müslümanların daha çok camilere yoğunlaşması gerektiğini belirten Ferhat Çiçek, "Regaib Kandili gibi günlerde Müslümanlar daha çok camilere yoğunlaşsın. Genel anlamda Müslümanlık vazifelerimizi doğru düzgün yapmadığımız için bari böyle güzel günleri fırsat bilip değerlendirelim. Böylece haramdan en azından biraz da olsa uzak durmuş oluruz. Ayrıca 3 aylar başta olmak üzere kandillerimizin olduğu özel gecelerde Müslümanlar olarak namazlarımızı artırmamız gerekiyor. Oruçlarımızı düzenli tutmamız gerekiyor. Kısacası Müslümanlar olarak bu dönemleri dolu dolu geçirmemiz lazım." şeklinde konuştu.

Küçük yaşta olmasına rağmen ibadetlerini yaptığını belirten Muhammet Deniz, "Müslümanlar bu günlerde çok dua etsinler. Kur'an-ı Kerim'i bol bol okusunlar. İbadetlerini artırsınlar ve namaz kılsınlar. Küçük yaşta da olsam ben namaz kılıyorum. İbadetlerimi yapıyorum. Kur'an-ı Kerim okuyorum. Çok şükür Rabbime bunların hepsini yapıyorum." dedi.

Müslümanların bu günlerde bol bol dua etmeleri gerektiğini belirten Şehmus Bilge, "Herkesin Regaib Kandili mübarek olur İnşallah. Müslümanlar bu günleri oruçla geçirmelidir. Ayrıca bol bol dua etmeleri çok güzel olur. Nitekim tövbe kapıları bu günlerde ardına kadar açıktır. Bundan dolayı Müslümanlar bu fırsatı kaçırmamaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini belirten Yıldız Durmaz, "Öncelikle bütün Müslüman kardeşlerin kandilini mübarek ediyorum. Rabim bu gecelerin hürmetine ezanlarımızı hiç susturmasın. Ayrıca Müslümanlar bu ayları fırsat bilip 'bol bol dua etmeli ve bunun dışında birlik ve beraberlik içerisinde olmalı' diyorum." temennisinde bulundu.

Son zamanlarda yaşanan felaketlerin birer uyarı niteliğinde olduğunu belirten Durmaz, "Biliyorsunuz son zamanlarda ülkemiz başta olmak üzere dünyada türlü türlü musibetler gerçekleşti. Örneğin; depremler, çığ felaketi ve Corona virüs gibi musibetler bunlardan birkaçıdır. Bu musibetlere baktığımızda kıyametin yaklaştığını anlayabiliyoruz. Rabbimize tövbe etmek için gönderilen uyarılardır. Bizler de bu uyarıları değerlendirip fırsata çevirmemiz gerekiyor. Namaz, oruç, zekât ve diğer bütün ibadetlerimizi sıklaştırmamız lazım." ifadelerini kullandı.

"DÜNYADA YAŞANAN FELAKETLERDEN DERS ÇIKARIP ALLAH'A YÖNELMEMİZ GEREKİYOR"

Gençlere duada bulunan Nevin Tiğenç, "Rabbim bu günlerin hürmetine bütün gençlerimize hayırlı kapılar açsın. İşsizlere iş versin. Şu an dünya gündeminde olan Corona virüsü yok etsin. Ayrıca bu günleri Müslümanlar fırsat bilip ibadet, dua, oruç ve Kur'an ile geçirmelidir." şeklinde konuştu.

Başta namaz olmak üzere birçok kulluk görevimizden uzaklaştığımızı belirten Hülya Gökalp, "Böyle özel günlerimizde Müslümanlar bol bol namazlarını kılmalı. Çünkü Müslümanların çoğu ne yazık ki namazlarını başta olmak üzere birçok kulluk görevini terk etmiş. Dinimizin de direği namaz olduğu için en başta yapmamız gerek budur. Bunun dışında etrafımızdaki fakir ve yetimleri görmemiz gerekiyor. Nitekim en büyük amaçlarımız bunlar olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Dünyada yaşanan birçok felaketlerden ders çıkarmamız gerektiğini belirten Devran Eryılmaz, "Bu aylar ve bu özel günler fırsat zamanlarıdır. Müslümanlar bu zamanların kıymetini bilmelidir. Bundan dolayı bu günlerde namaz kılalım, oruç tutalım, zekatlarımızı verelim. Özellikle Türkiye'deki depremler ve dünyadaki hastalıklar gibi birçok felaket geçirdik. En azından bunları bilip Allah'a yönelmemiz gerekiyor. Bu şekilde Allah'ı daha çok anmamız lazım." diye konuştu.

"Recep ayından başlayıp Ramazan ayına kadar bir hazırlık içerisinde olmamız gerekiyor"

3 ayların ilk gününden son gününe kadar bir hazırlık içerisinde olmamız gerektiğini belirten Bilal Şengül, "Peygamber Efendimizin sürekli olarak 'Ya Rabbi! Recep ve Şaban ayını bizim için mübarek kıl ve bizleri Ramazan ayına ulaştır' derdi. Bundan dolayı bizlerin Recep ayından başlayıp Ramazan ayına kadar bir hazırlık içerisinde olmamız gerekiyor. Regaib Kandili gibi özel geceleri ibadetlerle ihya etmemiz gerekiyor. Duaların kabul edildiği bu gecelerde Müslümanlara bol bol dua etmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Regaib gecesi gibi özel günlerde ibatelerimizi artırmamız gerektiğini belirten Engin Akyüz, "Regaib Kandili gibi güzel gecelerde Müslümanlar bol bol tövbe etmesi gerekiyor. İbadetlerini artırması lazım. Yine dualarla geçirmesi lazım. Çünkü her şeyi Allah'tan isteyeceksin. Her şey onun elinde. O ne derse oluverir. Bu bilinçle sürekli Rabbimize yönelmemiz lazım." şeklinde konuştu.

Kur'an-ı Kerim'e sarılıp kendimizi geliştirmemiz gerektiğini belirten Demet Batmaz, "Bu günler ile birlikte namazımıza ve orucumuza daha çok sarılmamız gerekiyor. İbadetlerimizi artırıp daha düzgün yapmamız lazım. Kur'an-ı Kerim'e sarılarak kendimizi sürekli geliştirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz