Görüş Bildir

İcazet Töreni

Medrese eğitimlerini tamamlayan 8 ilim talebesi düzenlenen törenle icazet aldılar.

İcazet Töreni

Bölgenin kanaat önderlerinden Molla Enver Kılıçarslan ve eski Milletvekili Kutbeddin Hamidi`nin de aralarında bulunduğu bölge alimleri ve halk katıldı. Camiinin hınca hınc dolduğu icazet töreninde sunum Kürtçe ve Türkçe yapıldı.

DUYGU DOLU ANLAR

Kur`an-ı Kerim`in tilavetiyle başlayan programda Oduncular Camii ve icazet alanların hocası Molla Tahir Baran açılış konuşması yaptı. Kürtçe yaptığı konuşmada, icazetin Peygamber Efendimiz ve Cebrail`le (as) başladığını ancak bu şekilde tören yapılmasının bölgeye has olduğunu belirtti.

MOLLALARIN KONUŞMASI

Şeyh Beşir Midyati, Urfa`dan Molla Salih Turgut, Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, Ankara`dan gelen Molla Muhammed Emin Er (107) ve Gaziantep`ten Molla Mehmet birer konuşma yaptılar.

MEDRESELERİN EKONOMİSİ

Bölge halkının da fakir olmasına rağmen yüzyıllardır boğazından kısarak ilim talebelerini ve medreseleri sahiplenerek ilmin bugüne ulaşmasına katkıda bulunduğu hatırlatılarak, günümüz Seyda ve fakilerinin, seleflerinin ve Müslüman bölge halkının emeklerini dikkate alarak Peygamberlerin varisleri olduklarını unutmadan bu veraseti yerine getirmeleri istendi.

İlahinin okunması ve icazet alacak 8 kişinin camiye salavatlar eşliğinde gelmesiyle konuşmalar sona erdi ve icazet töreni başladı. İcazet alanlar adına söz alan Yardımcı Doçent Taha Nas, kendilerine ders veren ve bu hizmeti veren Seydalara (hocalar) teşekkür ederek başladığı konuşmasında, icazet almak istemelerinin sebebinin bu nurani silsileye dâhil olmak ve bu bereketten faydalanmak istemeleri ile Kur`an ve İslama hizmet etmek olduğunu söyledi.

İCAZET ALAN ÖĞRENCİLER

İcazet töreninin ardından öğlen namazı ve topluca öğle yemeğinin yenilmesinin ardından program sona erdi. İcazet Alan Öğrencilerin İsimleri Şöyle: Yardımcı Doçent Taha Nas, Abdulhak Bilen, Yasir Duruk, Osman Ayyıldız, Abdulkadir Bilen, Said Bilen ve Muhammed Hadi Önder.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi