Işık düzeneği Miniyatür Türkiye Parkı'nda sergilenecek

Aydınlar (Tillo) ilçesinde, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 21 Mart ve 23 Eylül'de yeni doğan güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğmasını sağlayan ışık düzeneğinin İstanbul'daki Miniyatür Türkiye Parkı'nda (Miniatürk) sergileneceği bildirildi.

Işık düzeneği Miniyatür Türkiye Parkı'nda sergilenecek

Miniatürk İşletme Müdürü Resul Erkan, Siirt'te ışık düzeneğinin gerçekleştiği mekanlarda incelemelerde bulundu. Erkan, yaptığı açıklamada, ışık düzeneğinin bir bilim harikası olduğunu belirterek, ''Teknik ekibimiz olayın geçtiği türbeyi ve ilçe yakınlarında bir tepe üzerinde bulunan duvarı inceliyor ve ölçümleri alıyor. Bu ışık düzeneği gerçekten bir bilim harikası. Bilimsel açıdan önemli olduğu kadar, hocaya olan saygıyı göstermesi açısından da üzerinde gerçekten düşünülmesi gereken bir şey. Bunun belirli ölçülerde küçültülmüş bir maketini parkımızda sergileyeceğiz. Bu maketin parkımızı zenginleştireceğine inanıyorum'' dedi.

Vali Vekili Gürbüz Saltaş, Aydınlar (Tillo) Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu ile görüştüğünü kaydeden Erkan, ışık düzeneğiyle ilgili gerekli bilgileri toplamaya çalıştıklarını anlattı.

Işık hadisesi

 

İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim' diyerek arayış içerisine girmiş. 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneşin ilk ışınlarının İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna düşmesini sağlayan bir sistemi kurmuştu. İlçenin 2.5 kilometre uzağında bir tepe üzerinde inşa edilen bir duvarın penceresinden süzülen güneş ışıkları türbenin yanındaki kulede bulunan aynalarda kırılarak pencereden süzülüp İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna yansıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler