Görüş Bildir

İşte Kayyum gerekçeleri!

Teröre destek verdikleri gerekçesi ile 674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında yeni görevlendirme yapılan belediyelerden bazılarının PKK'ya sağladığı destek, fotoğraflarla belgelendi.

İşte Kayyum gerekçeleri!

İçişleri Bakanlığı tarafından 11 Eylül'de, PKK-KCK ve FETÖ'ye yardım ve destek verdiği gerekçesiyle haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında görevden alınan 28 belediye başkanının yerine KHK gereği yeni görevlendirmeler yapılmıştı.

Bu belediyelerden bazılarıyla ilgili elde edilen fotoğraflar, örgüte sağlanan desteği ortaya çıkardı. Cevizlik Jandarma Karakol Komutanlığına yönelik bombalı saldırının yanı sıra çukur kazma, barikat kurma, mühimmat taşıma gibi birçok olayda bu belediyelere ait araçların kullanıldığı belirlendi.

Alınan bilgiye göre, güvenlik güçleri 4 Ocak 2016 Pazartesi günü saat 14.00 sıralarında Mardin'in Dargeçit Belediyesine ait bir traktörün çalındığı yönünde ihbarı değerlendirdi. Traktör, Safa Mahallesi Kilise Sokak'ta, üzerindeki 3 kişi ile ele geçirildi.

Traktörde ve römorkunda yapılan aramada, 7 roketatar, 2 biksi, 5 kalaşnikof, 1 kanas, 1 zagros silahı, 1 MP5, 7 el bombası, 24 antitank roket mermisi, 19 RPG sevk fişeği, 2 telsiz ve 2 hücum yeleği ile bu silahlara ait 29 şarjör bulundu. 8 sırt çantası ve çok sayıda fişeğin de ele geçirildiği olayda gözaltına alınan 3 kişi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Dargeçit ilçesinde 10-12 Ekim 2015 tarihleri arasında meydana gelen barikat kurma, çukur kazma ve silahlı terör eylemleri sırasında belediyeye ait kepçenin kullanıldığı, fotoğraflarla belgelendi.

- Karakol saldırısında belediye kamyonunu kullandılar

Mardin'in Artuklu ilçesindeki Cevizlik Jandarma Karakol Komutanlığına yönelik bombalı saldırıda da belediyeye ait araç kullanıldı. 9 Temmuz Cumartesi günü saat 12.40'ta 20 kişilik grup tarafından yapılan saldırıda Mazıdağı Belediyesine ait 47 AS 012 plakalı kamyon kullanıldı.

Kamyonun belediyeye ait olduğu, saldırı öncesinde ve sonrasında çekilen fotoğraflarla kanıtlandı. Saldırıda iki asker ve bir sivil vatandaş şehit olurken 38 kişi yaralanmıştı.

Söz konusu saldırıyla ilgili toplam 15 kişi jandarma birimleri tarafından Artuklu ve Mazıdağı ilçelerinde gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Hüseyin Palay ile İlaçlama Birim Amiri Cengiz Öztürk de yer aldı. Mazıdağı Belediyesi Zabıta Amiri İsmail Atlı da 11 Temmuz'da gözaltına alındı.

- Çukur kazan belediye kepçesi

Mardin Derik'te 19 Şubat'ta Kale Mahallesi Atatürk Caddesi'nde terör örgütü üyelerinin kepçe ile kazı yaptığı bilgisi alındı.

Olay yerine giden zırhlı ekiplere örgüt militanlarınca yapılan roketatarlı saldırıda 5 polis memuru yaralandı. Bir gün sonra 20 Şubat'ta güvenlik birimlerince takibe alınan beyaz renkli kepçenin Kale Mahallesi Atatürk Ortaokulu civarında hendek kazmak ve barikat oluşturmak için malzeme taşıdığının görülmesi üzerine müdahalede bulunuldu.

Kepçe, güvenlik güçlerince kullanılamaz hale getirildi.

- VASKİ aracıyla silahlı saldırı

Güvenlik güçleri, Van merkezde 13 Haziran'da aldıkları istihbarat üzerine içinde 4 kişi bulunan 34 LC 4681 plakalı araca Hal Kavşağı'nda "dur" ihtarında bulundu. Çatışmada 2 polis memuru hafif şekilde yaralandı.

Çatışmada araç şoförü Naci Acar yaralı olarak, araç içerisindeki biri kadın iki örgüt üyesi ise ölü ele geçirildi.

Araçta yapılan aramada 3 el bombası, 4 şarjör, 37 mermi, 1 telsiz, 8 fünye ve bir elektronik devre bulundu.

Aracın Van Gürpınar doğumlu Emir Acar'a ait olduğu ve belediyenin su ve kanalizasyon işletmesine kiralandığı tespit edildi. Yaralı ele geçirilen araç şoförünün ise araç sahibinin oğlu olduğu, belediyede şoför olarak çalıştığı belirlendi.

Aracın ön camında bulunan "Görevli Hizmet Aracı" kartı ise bu belediyelerle örgütün ilişkisini gözler önüne serdi.

Öte yandan teröristlerin evlerinde yapılan aramalarda ise 1 roketatar silahı, 2 el bombası, 3 roketatar mühimmatı, 3 roketatar sevk fişeği, 1 kalaşnikof, 6 şarjör, bir hücum yeleği, çok sayıda mermi ve örgütsel doküman ele geçirildi.

- Belediyeye kiralanan araç

Van merkezde 1 Eylül 2015'te durumundan şüphelenilen 13 KB 231 plakalı araç, ring ekiplerince durduruldu. Bu sırada araç içerisindeki 2 kişi gözaltına alınırken, 1 kişi kaçtı. Araçta yapılan aramada 3 kalaşnikof, 1 tabanca ele geçirildi.

Araçla ilgili yapılan araştırmada, aracın bir şirket aracılığıyla 24 Ağustos 2015'te Van Büyükşehir Belediyesine kiralandığı belirlendi.

- Patlayıcı malzemeleri belediye aracında

Van'ın Çatak ilçesinde 14 Ağustos 2015'te yapılan yol uygulamasında Çatak Belediyesine ait kamyonda, patlayıcı yapımında kullanılan 100 kilogram gübre, 26 ateşleyici fitil ve 20 büyük pil ele geçirilirken, araçta bulunan 2 belediye çalışanı yakalanarak gözaltına alındı.

Van merkezinde, 10 Ağustos 2015'te örgüt destekçileri tarafından gerçekleştirilen kanunsuz gösteriler sırasında Doğu Caddesi'nde bir kepçe ile hendek kazıldığı belirlendi. Olaya müdahale edilerek, kepçeye el konuldu. Olaylardan sonra hastaneye yaralı olarak kaldırılan yaşı küçük iki kişi yakalandı.

BDP Hakkari İl Örgütünün Meskan Tepe'de yapılacak kalekol inşaatını protesto edeceği bilgisi üzerine tedbir alındı.

Bu kapsamda 30 Nisan 2014'te Depin polis kontrol noktasında yapılan rutin uygulamada Çukurca'ya giden Hakkari Belediyesine ait araç durduruldu. Araçta yapılan aramada, 16 kutu torpil olarak tabir edilen patlayıcı malzeme, 15 çakmak gazı tüpü, çok sayıda cam bilye ve çivi, 7 bant, 14 kutu kola, molotof yapımında kullanılan 84 boş şişe, 2 bidon benzin, 2 torpil tüfek rampası, 4 kalkan olarak kullanılan metal levha, 10 sapan ele geçirildi.

- İtfaiye aracıyla propaganda

Hakkari Bulvar Caddesi'nde HDP tarafından 1 Kasım 2014'te "Kobani'ye destek" adı altında miting düzenlendi. Miting sırasında, belediye karşısına gelen Hakkari Belediyesine ait 30 AF 535 plakalı itfaiye aracının vinç kısmında bulunan iki kişi tarafından, Abdullah Öcalan ve YPG mensubu örgüt mensuplarının resimlerinin bulunduğu iki pankart asıldı.

- Belediyenin kiraladığı araç bombalı saldırıda kullanıldı

Batman'da 15 Aralık 2015'te Hilal Mahallesi 3716 Sokak'ta park halinde bulunan 34 UU 4597 plakalı aracın, örgüt mensuplarınca patlatılması sonucu yan kabini parçalandı. Araç içerisinde yapılan incelemede 1 patlamış antitank roket başlığı, 1 patlamamış roket başlığı, Batman Belediyesine ait taşıt görev emri formu ele geçirildi.

Yapılan araştırmalarda aracın bir şirkete ait olduğu ancak Batman Belediyesine kiralandığı tespit edildi. Olayla ilgili 1 kişi hakkında yakalama emri çıkartıldı.

- Örgüt üyesinin adı parka verildi

PKK propagandası amacıyla ölen örgüt mensuplarının isimlerinin Şanlıurfa Suruç ilçe merkezindeki park ve bahçelere verildiği öğrenildi. Bunun üzerine 9 Haziran 2016'da yapılan çalışmalarda, PKK/KCK örgütünün Suriye uzantısı YPG/YPJ içerisinde faaliyet yürütürken intihar eylemi yapan Arin Mirkan kod adlı Dilar Gencemiş'in isminin Suruç ilçe merkezi Yıldırım Mahallesi'nde bulunan parka verildiği tespit edildi. Parkın çevre düzenlemesinin Suruç Belediyesince yapıldığı, belediyenin internet sitesinde parkın açılışıyla ilgili resimlerin yayınlandığı, parkın girişindeki tabelada Suruç Belediyesi ibaresinin yazılı olduğu belirlendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi