Görüş Bildir

Japon Kumiko'dan Kadınlar Günü'nde 'Barış Bahçesi' ile mesaj

Çanakkale'nin Çıplak Köyü'nde 'Hiroşima ve Nagasaki Barış Bahçesi' oluşturan ikebana sanatçısı Japonya uyruklu 64 yaşındaki Kumiko Tsuchida, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde tüm dünyaya barış mesajı verdi.

Japon Kumiko'dan Kadınlar Günü'nde 'Barış Bahçesi' ile mesaj
Japonya'da 8 yaşında çiçek ve bahçe düzenleme sanatına (ikebana) başlayan Kumika Tsuchida, 18 yıl önce Türkiye'ye gelerek İstanbul'a yerleşti. 6 ay önce Çanakkale'ye turistik gezi düzenleyen Tsuchida, Tevfikiye Köyü'ndeki 5 bin yıllık Truva Antik Kenti'ni gezdikten sonra hayran kaldı. Japonya'da 1945 yılında Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atılan atom bombası sonucu 220 bin kişinin hayatını kaybetmesiyle, 100 yıl önce 18 Mart 1915'de Çanakkale Savaşları'nda 253 bin kişinin hayatını kaybetmesini eşdeğer olarak gören Kumiko Tsuchida, Çanakkale'den dünyaya mesaj vermek için Çıplak Köyü'nde 'Hiroşima ve Nagasaki Barış Bahçesi' oluşturmaya karar verdi.
'JAPON ULUSU, SAVAŞI SONSUZA KADAR REDDETMEKTEDİR'
Muhtarlık ile yaptığı görüşmeler sonucu Tsuchido, parkı düzenleyerek içerisine 8 Mart Dünya Kadınlar Günü anısına mermer taştan bir anıt da dikti. 'Hiroşima ve Nagasaki Barış Bahçesi' yazılı anıtın bir yüzünde, 1947 Japon Barış Anayasası 9'ncu maddesinde yer alan, 'Adalet ve düzene dayalı bir uluslararası barışa yürekten bağlı olan Japon ulusu, bununla birlikte savaşı ve uluslararası sorunların çözümünde güç kullanımı ve tehdidi, sonsuza kadar reddetmektedir. Yukarıdaki paragrafta belirtilen amaca ulaşmak için diğer savaş potansiyelleri yanı sıra kara, deniz ve hava güçlerine asla sahip olamayacaktır. Devlete hiçbir zaman savaşma hakkı tanımayacaktır.'
Diğer yüzünde ise Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' sözüne yer verildi.
ÖLDÜRÜLEN KADINLAR İÇİN
Kumiko Tsuchida, oluşturduğu barış bahçesinden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Çanakkale'den tüm dünyaya Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombası ve sonrasında nükleer felaketlerin yaşandığı fotoğrafların yer aldığı pankartı açarak, barış mesajı verdi. Tsuchida bahçeyi öldürülen kadınlara ithafen de düzenlediğini söyledi. Tsuchida, bahçenin açılışı için özellikle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü seçtiğini belirterek şöyle konuştu:
"Hiroşima ve Nagasaki'ye 70 yıl önce atom bombası atıldı. O dönemde, savaş zamanında kadınlar çok üzüldü. Sadece kadınlar değil, herkes kadınlarla birlikte çok zor zamanlar yaşadı. Hala daha Hiroşima'da, Nagasaki'de kanser hastası insanlar var. Torunlar, çocukların bile hastalıkları devam ediyor. Çanakkale'de çok önemli bir yer. Truva Ören Yeri'nin de bir hikayesi var. O zamanlarda da savaşlar yaşandı. Artık biz insanlar konuşmak istiyoruz. Savaşmak doğru değildir. Bunun için Japonya'da çok önemli Japon Anayasası var. 9'ncu maddesinde 'Savaş yapmayacaksın' diyor. Bu köyde 'Hiroşima ve Nagasaki Barış Bahçesi' yapmaya karar verdim. Köydeki insanlarda kabul etti. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Buradan dünyaya barış vurgusu yapmak istiyorum."
Kumiko Tsuchida, yıl içinde Truva Antik Kenti'ne gelen binlerce Japon turistin bu bahçeyi de ziyaret edeceği düşüncesiyle, antik kente yakın olmasından yüzünden barış bahçesini Çıplak Köyü'ne kurduğunu anlattı.




Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi