Kadın hakları ihlal ediliyor!

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin imzalanışının 63'üncü yıldönümü etkinlikleri kapsamında Dağkapı meydanında İnsan hakları haftası kapsamında, İnsan Hakları Evrensel bildirgesi’nin Kürtçe ve Türkçe baskılı broşürleri dağıtıldı, kadınlara ise hakları konusunda eğitim seminerleri verildi.

Kadın hakları ihlal ediliyor!

İHD Diyarbakır Şubesi'nde İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen, "Kadın hakları" konulu seminere Dr. Hicran İzci ve Av. Reyhan Yalçındağ Baydemir konuşmacı olarak katıldı.

KADIN HAKLARI

Seminerde son zamanlarda Türkiye gündemine oturan Kürtaj tartışmaları, kadına yönelik şiddet ve kadın hakları tartışıldı. Katılımcıları kürtaj ve üreme konusunda bilgilendiren Dr. Hicran İzci, "Kürtaj bir kadının sağlık ve yaşam hakkıdır, bu hak sahiplerinden alınmamalıdır. Kürtaj hakkı erkeğin ve devletin egemenliğinden çıkmalıdır. Kadın bedeni üzerindeki söz hakkı kaldırılmalıdır. Ne yazık ki sağlıkta doğum programıyla ilgili yapılan düzenlemeler kadının gebeliği önleme hizmetlerine ulaşmasını ve kürtaj haklarından yararlanması güçleştirmektedir" dedi.

DÜNYA SAĞLIK

Dünya Sağlık Raporu'nun verilerine dayanarak konuşmasını sürdüren İzgi, "Dünyada her yıl yaklaşık 210 milyon gebelik meydana geliyor, bunun 75 milyonu istenmeyen gebeliklerdir. Kürtaj 73 ülkede serbest, 68 ülkede ise yasak. Türkiye de son zamanlarda kürtajı kısmi bir şekilde yasakladı ve bu da kadın haklarını yasaklama getirdiği anlamına geliyor. Türkiye'de isteğe bağlı kürtajda yasal sınır 10 haftaya kadardır. Ancak gebelikte sakatlık vs. söz konusuysa veya bebeğin kalp atışları gözükmüyorsa gebelik sonlandırılabilir. 18 yaşını tamamlanmamış kadınlar ancak ailenin yazılı veya imzalı izni ile kürtaj olabilirler. Evli ise eşinin izni ve imzası gereklidir. Bu uygulamada devletin kadın haklarının ihlal ettiğinin kanıtıdır" diye konuştu.

HUKUKİ AÇIDAN

Av. Reyhan Yalçındağ Baydemir ise, kadın haklarını hukuki açısından değerlendirdi. Anayasaya göre şiddete maruz kalmış kişi gerekli bulunması hâlinde, tedbir kararı ile birlikte talep üzerine veya resen, korunan kişi ve diğer aile bireylerinin kimlik bilgileri veya kimliğini ortaya çıkarabilecek bilgileri ve adresleri ile korumanın etkinliği bakımından önem taşıyan diğer bilgilerin tüm resmi kayıtlarda gizli tutulduğunu dile getiren Yalçındağ, "Yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilir. Ama ne yazık ki bu yasada belirtilenler uygulamamaktadır" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler