Kadına şiddet Kuzey Doğu!

Kadına yönelik şiddetin en yoğun görüldüğü yer kuzey Doğu Anadolu

Kadına şiddet Kuzey Doğu!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 2008'de yapılan araştırmaya göre, eşi veya birlikte olduğu kişilerden yaşamının herhangi bir döneminde, en fazla fiziksel şiddet gören kadınların yüzde 53 ile kuzey Doğu Anadolu Bölgesi olduğunu bildirdi.

VERİLERLE CEVAPLAMA

Bakan Şahin, CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli'nin soru önergesine yazılı yanıt verdi. Şahin, kadına yönelik aile içi şiddetle daha etkin mücadele yürütmek, politikalar ve programlar oluşturabilmek için ulusal düzeyde veri ihtiyacını karşılamak amacıyla bakanlığınca 2008'de ''Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması'' yapıldığını anımsattı.

Araştırmanın, kadınların yaşadığı aile içi şiddetin yaygınlığı, şiddet biçimleri, neden ve sonuçlarıyla risk faktörlerinin anlaşılması amacıyla ülke çapında yürütülen en kapsamlı araştırma olduğuna işaret eden Şahin, araştırma sonuçlarının, TÜİK ''resmi istatistik programı'' kapsamında resmi veri olarak değerlendirildiğini, bu konudaki ilk resmi istatistiki bilgi özelliği taşıdığını ifade etti.

KADINA ŞİDDETİN HARİTASI

Şahin'in verdiği bilgiye göre, araştırmaya göre, eşi veya birlikte olduğu kişilerden yaşamının herhangi bir döneminde fiziksel şiddet gören kadınların oranı Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 53, Orta Anadolu Bölgesi'nde yüzde 50, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 48, Ortadoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 47, Batı Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 43, Batı Anadolu Bölgesi'nde yüzde 42, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 42, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 38, İstanbul'da yüzde 37, Doğu Marmara Bölgesi'nde yüzde 36, Ege Bölgesi'nde yüzde 31, Batı Marmara Bölgesi'nde yüzde 25.

Şiddet önleme ve izleme merkezlerinin, ilk aşamada hangi illerde kurulacağına yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Şahin, 2015 yılına kadar 81 ilde faaliyet göstermesinin planlandığını belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz