Kadınlar Şiddetin Önlenmesi Yasasını Konuştu

Diyarbakır Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (DİKASUM) ev sahipliğinde, Av. Hülya Gülbahar ve Av. Reyhan Yalçındağ, yeni çıkan kadına karşı şiddeti önleme yasasının getirdiklerine ilişkin Diyarbakır ve bölgedeki kadın kurum ve kuruluşlarına seminer verdi.

Kadınlar Şiddetin Önlenmesi Yasasını Konuştu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü'ne bağlı DİKASUM ev sahipliğinde 20 Mart'ta çıkan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un getirileri uzman ve kadın kurumları tarafından masaya yatırıldı. Kadın aktivisti Av. Hülya Gülbahar ile Av. Reyhan Yalçındağ tarafından verilen seminere başta Diyarbakır olmak üzere bölgedeki kadın kurum ve kuruluşlarından 40 kişi katıldı. Aralarında sosyal hizmet uzmanı, sosyolog ve kadın çalışmaları yürüten aktivistlerin katıldığı seminerde hukukçular yasanın eksiklikleri ile birlikte getirdiği olanakları anlattı.

KADINLAR KONUŞTU

Yeni yasanın Türkiye'nin çeşitli illerinde faaliyet yürüten 250 kadın kurumunun oluşturduğu Şiddete Son Kadın Platformu'nun çabalarıyla çıktığını belirten Gülbahar ve Yalçındağ, bölgedeki yerel yönetimlerin duyarlılığına karşın kadın sorunlarının devam ettiğini bildirdi. Hukukçu kadın aktivistler, eski yasaya göre kadına şiddet uygulayan erkeğe "kadına yaklaşmama" yönünde karar verildiğini ancak bunun ihlali konusunda yeterli bir tedbir bulunmadığını hatırlatarak, şiddet uygulayan erkeğin eğer yaklaşmama kararını ihlal ederse yeni yasada aile mahkemesi zorlama hapsi cezası uygulayabiliyor açıklamasında bulundu. Gülbahar ve Yalçındağ, günlük hayatta ve basına yansıyan vakalara bakıldığında mağdur olan kadının yakınları ile tanıkların da mağdur olduğunu ve korunması gerektiğini, ancak yasanın bunu kapsamadığını belirterek yasanın bu yönünü eleştirdi. Soru cevapla süren seminerde, yasanın eksikliklerinin uygulamada daha da görüleceği ifade edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz