Görüş Bildir

Kamuda büyük ihraç !

Son OHAL KHK'sı yayımlandı

Kamuda büyük ihraç !

OLAĞANÜSTÜ Hal kapsamında 701 sayılı kanun hükmünde kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararnameye göre, Kara  Kuvvetleri'nden 3 bin 77, Deniz Kuvvetleri'nden bin 126, Hava Kuvvetleri'nden bin 949 subay ve astsubay ihraç edildi.

Adalet Bakanlığı'ndan aralarında hakim adayı, infaz ve koruma memurlarının da bulunduğu 1052 kişi ihraç edildi. 4 Vali Yardımcısı ve 4 Kaymakam meslekten ihraç edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 8 bin 998 personel ihraç edildi.

Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 649 subay, astsubay ile uzman çavuş ihraç edildi. Kanun Hükmünde Kararname ile çeşitli kurumlarda görev yapan 18 bin 632 personel kamudan ihraç edildi. Kararname kapsamında 12 dernek, 3 gazete ve bir televizyon da kapatıldı.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından ilan edilen ve 18 Temmuz'da sona ermesi beklenen olağanüstü hal kapsamında çıkarılan son OHAL KHK'sı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Olağanüstü Hal kapsamında 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Çeşitli kurumlarda görev yapan 18 bin 632 personel kamudan ihraç edildi.

KHK kapsamında 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminden 2 yıl geçmesine karşın, İçişleri Bakanlığı'ndan 8 bin 998 polis, TSK'dan 5 bin 867 asker ihraç edildi. TSK'daki ihraçlar, Kara Kuvvetleri bünyesinde 3 bin 77 asker, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde 1949, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 649, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda 192 asker olarak dağıldı.

MEB, DİYANET, ADALET BAKANLIĞI, DIŞİŞLERİ...

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da 658 öğretmen ihraç edilen kamu personeli arasında yer aldı. Adalet Bakanlığı'ndan da çoğu gardiyan ve katip memuru olmak üzere 1052 kişi ihraç edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da çoğunluğu imam-hatip 240 kişi ihraç edildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan ise çoğunluğu yurtdışında çalışanlardan olmak üzere 38 kişi ihraç edildi.

Kurumlarından daha önce ayrılan, TSK'dan 324, Emniyet Genel Müdürlüğünden 1167 ve jandarmadan 35 personelin rütbeleri 701 sayılı KHK ile alındı. KHK ile 4 Vali Yardımcısı ve 4 Kaymakam meslekten ihraç edildi. 148 personel ise kamudaki görevlerine iade edildi.

KHK kapsamında çoğu öğretim görevlisi 199 akademisyen görevinden uzaklaştırıldı. Öte yandan KHK'da 12 dernek, 3 gazete, 1 TV kapatıldı. Kapatılan gazeteler, Halkın Nabzı, Özgürlükçü Demokrasi ve Welat oldu. Kapatılan televizyon kanalı ise Avantaj TV adındaki kanal oldu.

KAPATILAN DERNEKLER

Buna göre, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca, devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilerek kapatılan dernekler şöyler:

Adıyaman Fem Dershanesi Mezunları ve Mensupları Derneği (Adıyaman)

Furkan İlim ve Hizmetleri Derneği (Ankara)

Suffem Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (Ankara)

Anadolu İlim Kültür Eğitim Yardımlaşma Derneği (Ankara)

Furkan Eğitim ve Hizmet Derneği (Gaziantep)

Özer Hukuk ve Düşünce Derneği (Kahramanmaraş)

Kahramanmaraş Uluslararası Öğrenciler Derneği (Kahramanmaraş)

Kilis İmam Hatip Lisesi Mensupları ve Hafızları Derneği (Kilis)

Beyaz Laleler Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (Kocaeli)

Furkan Eğitim ve Dayanışma Derneği (Malatya)

Samsun Özgürlükçü Gençlik Derneği (Samsun)

Viranşehir Sanayici ve İşadamları Derneği (Şanlıurfa)

DEÜ’NÜN ESKİ REKTÖRÜ HAKKINDA KARAR

Listede dikkat çeken isimlerden biri de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) eski Rektörü Adnan Kasman oldu. Görev yaptığı dönem DEÜ'de barış bildirisine imza attıkları gerekçesiyle bazı akademisyenleri açığa alan Kasman, 15 Eylül 2017'de FETÖ sorşturması kapsamında Rektörlük görevinden alınmıştı. Kasman, son KHK ile kamudan ihraç edildi.

YAŞAR GÜLER’İN KORUMASI DA İHRAÇ EDİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen subayların arasında Orgeneral Yaşar Güler'in eski koruma subayı yüzbaşı Burak Akın ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın emir subayı hava piyade binbaşı Abdurrahman Akay da yer aldı. Burak Akın "Ben FETÖ üyesiyim" diyerek teslim olmuştu.

MAÇKA ESKİ JANDARMA KOMUTANI LİSTEDE

İhraç edilenler arasında Eren Bülbül'ün şehit edildiği dönemde Trabzon'un Maçka ilçesi Jandarma Komutanı iken gözaltına alınan Teğmen Zabit Zengin de var. Zengin, İzmir'de düzenlenen FETÖ/PDY operasyonu kapsamında gözaltına alınmış ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

RÜTBELERİ ALINAN

Kurumlarından emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan, istifa eden veya başka bir sebeple ayrılanlardan, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen Türk Silahlı Kuvvetlerinden 324 kişinin de rütbeleri alındı.

Bunların arasında eski Kara Harp Akademisi Komutanı tümgeneral Selim Mert ile eski Genelkurmay Harekat Plan Daire Başkanı tümgeneral Baki Kavun da bulundu. Kavun, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin Genelkurmay Çatı davasının sanıkları arasında yer alıyor.

Kavun, duruşmadaki savunmasında darbe girişimine karışmadığını, darbecileri durdurmaya çalıştığını, özel kuvvetler personelince elleri ve gözleri bağlanarak derdest edildiğini ileri sürmüştü. Ancak kamera kayıtlarında, Baki Kavun'un önce karargah içinde rahatlıkla dolaştığı, darbe girişiminin başarısız olması nedeniyle saat 03.55'te ellerinin ve gözlerinin bağlandığı, derdest edildiği saatlerde telefonunu kullandığı ortaya çıkmıştı.

 Türk Silahlı Kuvvetlerinde geçen yıl Yüksek Askeri Şura öncesinde 7 general ve amiral emekli edilmişti. Bu isimlerin arasında yer alan eski Şırnak'taki 48. Hudut Tugay Komutanı tuğgeneral Rıdvan Yücel Yıldız ile Tunceli'deki 4. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Ömer Faruk Cantenar KHK ile rütbeleri alınanlar arasında yer aldı.

İADE EDİLENLER

OHAL kapsamında çıkartılan 701 sayılı KHK ile 148 kişi ilgili kanun hükmünde kararnamenin kabulüne ilişkin kanunun eki listelerin ilgili sıralarından çıkarılarak kamudaki görevlerine iade edildi.

Söz konusu personelden bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren 10 gün içerisinde göreve başlamayanlar çekilmiş sayılacak. Bu kapsamda göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenecek.

Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak. Bu personelin görevlerine iadesi, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte bulundukları yöneticilik görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilecek. Buna ilişkin işlemler ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından yürütülecek.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevine iade edilenlerin arasında Hava Yarbay Abdullah Öztürk de yer aldı. ABD'de görev yaptığı sırada hakkında çıkan iddialar üzerine yurda dönen Öztürk, yargılanmış ve beraat etmişti. Öztürk, 701 Sayılı KHK ile göreve dönen subaylar arasında bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi