Görüş Bildir

Kan parası cinayeti!

Diyarbakır'ın Çarıklı mahallesinde kan parası için Kocaelisporlu genç futbolcuyu öldüren sanığa ömür boyu hapis cezasıverildi. İki sanık ise beraat etti.

Kan parası cinayeti!

Kocaelispor Süper Genç takımında oynarken, bonservisini almak üzere geldiği memleketi Diyarbakır'da 20 Temmuz 2009 günü kan davası cinayeti sonucu öldürülen 17 yaşındaki Ömer Buğdaycı'nın davası sonuçlandı. Mahkeme tutuksuz sanık Şekip Ertogan'ı ömür boyu hapis cezasına çarptırırken, 2 sanığın ise beraatine karar verdi.

Diyarbakır'ın Çarıklı İlköğretim Okulu'nda 16 Nisan 2009 tarihinde meydana gelen olayda, 6'ncı sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Recep Çekme ile 7'nci sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Ramazan Buğdaycı arasında tartışma çıktı. Çıkan kavgada Recep Çekme, Kocaelispor Genç takımında oynayan Ömer Buğdaycı'nın kardeşi Ramazan Buğdaycı'nın elindeki neşterin kalbine isabet etmesi ile hayatını kaybetti. İddiaya göre, olayın ardından iki aile arasında kan davasının sona ermesi için görüşmeler yapıldı. Görüşmeler sonucunda Buğdaycı ailesinin karşı tarafa 50 bin lira kan parası vermesi karşılığında, kan davasının sona erdirilmesine karar verildi.

Anlaşılan sürenin geçmesine rağmen kan parasının ödenmemesi üzerine aileler arasında yeniden gerginlik başladı. Kocaelispor Süper Genç Takımı'nda top oynayan 17 yaşındaki Ömer Buğdaycı ise kardeşinin işlediği cinayetten bir süre sonra, bonservisini almak ve ailesini ziyaret etmek için memleketi Diyarbakır'a döndü. 20 Temmuz 2009 günü saat 22.00'de evden çıkan genç futbolcu, sokakta 1'i başına olmak üzere 4 el ateş edilerek öldürüldü.

KULÜBÜ 56 GÜN SONRA ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ ÖĞRENDİ

Kocaelispor yöneticileri, genç futbolcuyu maça çağırmak ve bonservis ile ilgili gelişmeleri öğrenmek için ölümünden 56 gün sonra aradıkları Ömer Buğdaycı'ya ulaşamayınca ailesi ile temas kurdu. Buğdaycı'nın ailesini arayan takım yöneticileri, genç futbolcunun ölüm haberini alınca 14 Eylül 2009 tarihinde oynanan Kocaelispor- Adanaspor maçı öncesi saygı duruşu yapıldı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜR BOYU HAPİS İSTEMİ

Buğdaycı'nın öldürülmesi olayına ilişkin soruşturma başlatılırken, genç futbolcunun kardeşi tarafından öldürülen Recep Çekme'nin üvey ağabeyi Şekip Ertogan ile kuzenleri E.E. ve Z.E. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma sonunda 19 Kasım 2009 tarihinde hazırlanan iddianamede, cinayeti işlemekle suçlanan Şekip Ertogan hakkında 'Kan gütme saikiyle, tasarlayarak adam öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu, cinayete yardım ettikleri iddia edilen kuzenleri E.E. ve Z.E.'nin ise 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

CİNAYETİN SEBEBİ KAN PARASI

İddianamede olayların Çarıklı lköğretim Okulu'nda Recep Çekme'nin öldürüldüğü kavga ile başladığını belirten savcı, bu olayla ilgili olarak genç futbolcunun kardeşi Ramazan Buğdaycı'nın tutuklandığını kaydetti. Recep Çekme'nin şüpheli Şekip Ertogan'ın üvey kardeşi, diğer şüphelilerin ise kuzeni olduğunu kaydeden savcı, aileler arasında bu olay nedeniyle husumet bulunduğunu ifade etti. Buğdaycı ailesi fertlerinin ifadesine göre, Recep Çekme'nin öldürülmesinden sonra istenen kan parasının fazlalığı nedeniyle anlaşma sağlanamadığını belirten savcı, Ertogan ailesinin bu nedenle Buğdaycı ailesini düşman bellediğini kaydetti. Tarafların kan parası konusunda anlaşamaması nedeniyle genç futbolcu ve ailesinin takip edildiğini belirten savcı, şüphelilerin olay günü tasarlayarak evinden çıkan maktülü hedef aldığını kaydetti.

CAMCILIK YAPANLARIN ELİNDE AYNI ELEMENT BULUNABİLİR

Tutuklu sanıklar Şekip Ertogan, E.E. ve Z.E.'nin yargılanmasına Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar, yargılamanın devam ettiği süreçte tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, davanın geçen gün görülen 19'uncu celsesinde savcı esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Polis Kriminal raporuna göre elinde atış artığı tespit edilen Şekip Ertogan'ın cezalandırılmasını isteyen savcı, diğer sanıkların ise beraatlerine karar verilmesini istedi. Daha sonra söz alan sanık avukatı Feride Aytuğ, müvekkilinin camcılık işi yaptığını belirterek, "Müvekkilin orada olmamasına rağmen atış artığının sebeplerini araştırdık. Camcılık işi yapan kişilerin elinde atış artığı elementleri ile aynı elementler çıkabilir. Bunlar atış artığı olarak nitelendirilmiştir. Buna ilişkin Adli Tıp Kurumu'ndan alınan raporlar vardır. Ateş etmiş olsaydı olaydan 4-5 saat sonra yakalandığında ellerini yıkardı. Bir kişinin suçu işlediğinin ileri sürülmesi için kesin ve kuşkuya yer olmayan delillerin olması gerekir" dedi.

Daha sonra dosyayı karara bağlayan mahkeme, sanık Şekip Ertogan'ın 'Çocuğu kan gütme saikiyle öldürme' suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Şekip Ertogan hakkında tutuklanması amacıyla yakalama kararı çıkaran mahkeme, diğer sanıklar E.E. ve Z.E.'nin beraatlerine karar verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi