Kar teslim aldı

Türkiye'yi etkisi altına alan kar Güneydoğu'da yaşamı felç etti. Hava ulaşımı aksarken, okullar tatil edildi, bir çok yerleşim yeriyle ulaşım kesildi.

Kar teslim aldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde dün başlayan kar yağışı günlük yaşımı olumsuz etkilerken, yüzlerce köy yolu ulaşıma kapandı, ülke genelinde  39 ilde dün eğitime ara verilmesi kararlaştırıldı. Diyarbakır, Mardin ve Elazığ'da bazı uçak seferleri iptal edildi.

DİYARBAKIR'IN İLÇELERİ

Diyarbakır'da sabah başlayan kar yağışının gece yarısına kadar süreceğini bildirdi. Diyarbakır merkez ve ilçelerde kar kalınlığının yer yer 20 santime ulaştı, yüksek kesimlerde 50 santime ulaştı. Kar yağışı nedeniyle özel havayolu şirketinin 10.40'da yapacağı Diyarbakır-İstanbul seferi iptall edildi.

Kent merkezi ve ilçelerinin çok noktasında beyaz örtü oluşturan kar yağışına hazırlıksız yakalanan araç sürücüleri, dörtlülerini yakıp hızlarını minimum seviyeye indirip ilerlerken, vatandaşlar da yağıştan etkilenmemek için duraklara ve bina altlarına sığındı.

Meteoroloji Diyarbakır Bölge Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, kar yağışının gün boyu devam edeceği öğrenildi. Yarın etkisini kaybetmesi beklenen kar yağışının sonraki üç gün aralıksız devam edeceği kaydedildi.

SİVEREK-DİYARBAKIR KARAYOLU

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Siverek Koordinatörü Erkan Aslanparçası, kar nedeniyle yaklaşık 100 köy yolunun kapalı olduğunu bildirdi. Çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirten Aslanparçası, Diyarbakır-Siverek karayolunda ulaşımın aksamaması için kar temizleme ve tuzlama çalışması yürüttüklerini ifade etti.

ŞIRNAK'DA YAŞAM FELÇ

Şırnak ve çevresinde etkili olan kar yağışı nedeniyle kent merkezi ve Uludere İlçesi'nde ilk ve orta öğretim kurumlarında okullar tatil edildi, engelli ve hamile kamu personeline de idari izin verildi.

Kar yağışı ile ilgili Şırnak Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Yoğun kar yağışı nedeniyle, Şırnak merkez ve merkez ilçeye bağlı belde, köyler (Kasrik ve Kumçatı beldeleri dışında) ve Uludere ilçesinde temel eğitim ve orta öğretim kurumlarında 14.12.2016 tarihinde(Çarşamba günü) eğitime bir (1) gün süreyle ara verilmiştir. Ayrıca yoğun kar yağışı nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamile personel de (Çarşamba günü) idari izinli sayılacaktır" denildi.

ELAZIĞ'DA YOLLAR KAPANDI

Elazığ'da önceki akşam başlayan kar yağışı bugün sabah saatlerinden etkisini arttırarak devam etti. Kar yağışı nedeniyle Elazığ genelinde 381 köy yolu ulaşıma kapandı. Anadolu Jet firmasına ait TK7218 sefer sayılı uçağın Elazığ seferi de iptal edildi. Aynı şekilde özel havayolu şirketinin 12.40 uçağının Elazığ'a yapacağı sefer de iptal edildi.

BİNGÖL BİR METRE KAR

Bingöl'de gece saatlerinde etkili olan kar yağışı, sabah saatlerinde yerini tipiye bıraktı. Kar kalınlığının 40 santimetreyi geçtiği kent merkezi, bağlı köyler ve ilçeler ile yerleşim merkezlerine elektrik verilemedi. İlçelerde ise kar kalınlığı 1 metreyi geçti.

Yoğun sisin etkili olduğu kentte Bingöl-Erzurum, Elazığ ve Muş karayollarında ulaşımda aksaklıklar yaşanıyor. Karayolları Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, kapalı olan 278 köy yolunu açmak için 39 iş makinesi, 11 personel ile kent genelinde çalışmalarını sürdürüyor. Kar ve tipiden dolayı en yakın olan köy yollarına öncelik verildiği ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle tekrar ulaşıma kapatıldığı belirtildi.

Karlıova İlçesi'nde kar kalınlığı 1.5 metreyi geçti. İlçeye bağlı 48 köy yolu ulaşıma kapanırken ilçe merkezi ve bütün köylere elektrik verilemedi. İlçe merkezi ile bütün köy okulları tatil edildi. Karlıova İlçe merkezinde fırın dışında hiç bir esnaf işyerini açmadı. Yoğun kar yağışının tipi ve fırtınaya dönüştüğü ilçede Karlıova-Erzurum ve Karlıova-Bingöl karayolları da kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. Elektrik arızasına gidermek için ilçe merkezine gelen FEDAŞ ekipleri de kar yağışı ve tipi nedeniyle Boncuk Köyü yakınlarında mahsur kaldı.

MARDİN'DE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Mardin'de de etkili olan mevsimin ilk kar yağışı, hayatı olumsuz etkilerken, Ömerli İlçesi'nde de eğitime de bir gün ara verildi. Ömerli İlçe Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada, ilçede etkili olan soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle ilçe merkezi ve köylerdeki ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildiği duyurularak, "Ömerli Hıfzıssıhha Kurulunun kararıyla bugün ilk ve orta dereceli okullar, yaygın eğitim kurumları, ana okulları ve özel eğitim merkezlerinde eğitime ara verilmesi kararı alınmıştır" denildi.

Dargeçit, Savur ve Mazıdağı ilçelerinde de kar yağışının başladığı bildirildi. Merkez ilçe Artuklu, Yeşilli ve Kızıltepe ilçelerinde etkili olan yoğun sis hayatı ve karayolu ulaşımını olumsuz etkiliyor. Mardin merkez Artuklu ilçesini etkilisi altına alan yoğun sis hayatı olumsuz etkiledi. Yoğun sis nedeniyle eski Mardin'de görüş mesafesi 10 metrenin altına düştü.  Yoğun sis nedeniyle bazı uçak seferleri iptal edilirken Mardin Havalimanı'na inmesi gereken bazı uçaklar da, başka havalimanlarına yönlendirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz