Karar verildi, o ilçe artık Diyarbakır'a bağlı değil

Diyarbakır ve Bingöl arasında kalan bölgede Bingöl'e daha yakın olan o ilçe Diyarbakır'dan koparak Bingöl'e bağlandı.

Karar verildi, o ilçe artık Diyarbakır'a bağlı değil

MÖ dönemde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Kığı ilçesi Halit Bin Velid tarafından İslam topraklarına kazandırılmış olup daha öncelerde Diyarbakır'a bağlıyken 1936 yılında yapılan değişiklikle Bingöl'e bağlandı. 

BİR ÇOK İLİN ORTAK NOKTASI 

Yüzölçüm olarak 438 kilometrekare olan ve il merkezinden 150 km olan Kığı tarihte çeşitli medeniyetlere sahne olmuştur. Hititler, Urartular, Persler, Romalılar, Sfeviler, Moğollar, Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kiğı, 1663 yılından itibaren Diyarbakır’a bağlı bir sancak iken, 19. yüzyıl sonlarında Tanzimat Fermanı ile Erzurum'a bağlı bir kaza merkezi olan Kiğı, 1916 yılında bir süre Rus işgalinde kaldı. Cumhuriyetle beraber bir süre Erzincan'a daha sonra 1936 yılında Bingöl'e bağlanan Kiğı Belediyesi,1926 yılında kurulmuştur.

HAKKINDA BİR ÇOK RİVAYET VAR

 Engebeli bir bölgeyde yer alması nedeniyle ulaşım konusunda zorluk yaşanan ilçenin büyük bir kısmı ormanlık alandır. Kığı geçmişte Erzurum-Harput (Elazığ) kervan yolu üzerinde bulunduğundan oldukça gelişme göstermiş ve belgelere göre yüzlerce yıl Sancaklık statüsü içerisinde çeşitli yerlere bağlı olarak varlığını sürdürmüştür. İlçenin adını Bizanslılar zamanında bölge komutanının Kiğan ismindeki kızından veya Kiğa ismindeki Komutandan aldığı söylenmektedir.

HABER MERKEZİ 

Kaynak: Diyarbakır Söz