Kerkük'ün ilhakı referandum da!

Kerkük İl Meclisi, Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlanması için referandum yapılması kararı aldı. Irak Başbakanı Ebadi, "Kürdistan bayrağı 10 yıldır Kerkük'te dalgalanıyor" dedi.

Kerkük'ün ilhakı referandum da!

Irak'ta Kerkük İl Meclisi'nin, Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) ilhakı için referanduma gidilmesi kararı aldığı belirtildi.

Kerkük İl Meclisi, hafta sonu Irak meclisinin kabul ettiği Kerkük'teki kamu binalarına sadece Irak bayrağının asılması kararı ile kentin IKBY'ye bağlanması için referandum düzenlenmesi konularını görüşmek üzere toplandı.

Ve referandum kararı alındı

Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturum sonrası Kürt üyelerle ortak basın toplantısı düzenleyen Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani, "Kerkük'ün tartışmalı bölgeler statüsünden çıkıp, kaderinin tayin edilmesi için il meclisi olarak referandum yapılması kararı aldık. Referandum talebimizi Irak merkezi hükümetine iletiyoruz. Kerkük halkının artık bekleyecek gücü kalmadı." ifadelerini kullandı.

Talabani, Irak meclisince alınan kentteki kurum ve kuruluşlara yalnızca Irak bayrağı asılması kararının da tanınmayacağını bildirdi.

İl meclisinin tek taraflı kararına göre, anayasanın 140. maddesi uyarınca tartışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük'ün kaderinin tayin edilmesi için düzenlenecek referandumda kent sakinlerine Irak merkezi hükümetine mi, yoksa IKBY'ye mi bağlanmak istedikleri sorusu yönetilecek.

Kerkük İl Meclisi'nde Kürtlerin 26, Türkmenlerin 9, Arapların ise 6 üyesi bulunuyor.

İl meclisinde geçen hafta yine Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentteki kamu binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının asılması kararı kabul edilmişti.

Buna karşılık Irak meclisi ise cumartesi günü Kerkük'teki kamu kurum ve kuruluşlarına yalnızca "Irak bayrağı" asılması yönündeki kararı onaylamıştı.

Talabani geçikmiş bir karar

Talabani: Kerkük'te referandum kararı yeterince gecikmiş bir karar

Türkmen ve Arap üyelerinin boykot ettiği Kerkük il meclisi bu sabah sadece Kürt üyelerinin katılımıyla olağan toplantısını düzenledi. Toplantıda Kerkük il meclisi Kerkük'te referandum yapılmasına ve anayasanın 140. maddesinin gereğinin yapılmasına merkezi hükumetten talep etti. Oturumda ayrıca Irak parlamentosu tarafından alınan Kerkük'te IKYB bayrağının asılmaması yönündeki kararı reddedildi, il meclisi kararının uygulanmayacağını ve tanımayacağına da karar verdi.

Kerkük İl Meclisi, kentin geleceğinin referandumla belirlenmesi kararını aldı.

Geçtiğimiz hafta resmi kurumlara IKYB bayrağı asılması kararı alan Kerkük İl Meclisi bugün, referandum konusunu görüşmek üzere toplandı.

Meclis'te yapılan oylama sonucu referandum kararı alındı ve kentin geleceğinin belirleneceği referandum kararı Irak Hükümeti'ne iletildi. Referandum sonucuna göre Kerkük ya Irak'la kalmaya devam edecek ya da IKYB bağlanacak.

Toplantı sonrası kameraların karşısında geçen İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani, Kardeşlik Bloğu'nun 2008'den beri birçok "başarıya" imza attığını hatırlatarak, "Bugün yapılan oturumda oy birliğiyle Anayasa'nın 140'ıncı maddesi kapsamında Kerkük'te referandum yapılması kararı onaylandı" dedi.

"Irak Parlamentosu ve 140'ıncı maddeye göre yetkili olan Başbakan Haydar Abadi'den ilgili maddesinin daha fazla ertelenmemesini talep ediyoruz" diyen Talabani konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İbrahim Caferi ve Nuri Maliki döneminden beri hükümetlerin gündeminde olan 140'ıncı maddenin uygulanması yeterince geciktirildi. Kerkük halkının oyalanmaya gücü kalmadı. Bu yüzden bugün il meclisi üyeleri, oylarıyla cesur davranarak Federal Hükümetin Kerkük'te referandumu gerçekleştirmesini kararlaştırdı."

Talabani ayrıca Irak Parlamentosu'nun, Kerkük'te IKBY bayrağının kamu kurumlarında çekilme kararına karşı çıkmasını da reddettiklerini kaydetti.

Irak Başbakanı Ebadi

Kerkük il Meclisinin bütün resmi binalara Irak bayrağının yanına Irak Bölgesel Kürt yönetimi bayrağının asılmasına dair kararı ile ilgili tartışmalar devam ederken, Irak Başbakanı Haydar Ebadi, bayrak olayının bilinçli olarak büyütüldüğünü ifade ederek, "Kürdistan bayrağı yaklaşık 10 yıldır Kerkük'te dalgalanıyor" dedi. Bayrak kararından sonra Kerkük İl Meclisi, bugün Türkmen ve Arap üyelerinin katılmadığı toplantıda, Kerkük'ün idari olarak bölgesel Kürt yönetimine bağlanması için referundam yapılması karar aldı.

Kerkük'te resmi binalara Irak Kürt bölgesel yönetiminin bayrağının asılması ile ilgili tartışmalar devam ederken, Irak Başbakanı Haydar Ebadi, Lübnan'da yayın yapan Meyadin televizyonuna konuştu. Başbakan Ebadi, Kerkük'te kamu kurumlarında Kürdistan bayrağının göndere çekilmesinin medyada bilinçli olarak büyütüldüğünü ifade ederek, "Bu mesele Iraklı güçlerin DEAŞ'a karşı elde ettiği başarıları gölgelemek amacıyla büyütülüyor. Kürdistan bayrağı yaklaşık 10 yıldır Kerkük'te dalgalanıyor"diye konuştu.

- Kerkük'ün statüsü

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler