Görüş Bildir

Kınık'ta termik santral ÇED toplantısında gerginlik

İZMİR'in Kınık İlçesi'ne kurulmak istenen termik santral için gerekli Enerji Santrali ve Atık Düzenli Depolama Alanı Projesi Çevre Etki Değerlendirme Toplantısı (ÇED), Kalemköy Mahallesi'ndeki kahvede yapıldı. Toplantıda zaman zaman gergin anlar yaşandı.

Kınık'ta termik santral ÇED toplantısında gerginlik
Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik tarafından Kınık'a kurulmak istenen termik santralle ilgili yapılan ÇED toplantısı, Kalemköy Mahallesi Kahvehanesinde gerçekleşti. Bergama Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Erol Engel, EGEÇEP (Ege Çevre Platformu) Eşbaşkanı Turgut İnel, FOÇEP (Foça Çevre Platformu) Dönem Sözcüsü Bahadır Doğutürk, Bergama Belediyesi Hukuk Bürosu'ndan Av. Serdar Sinan, ALÇEP (Aliağa Çevre Platforumu), Dikili Çevre Platformu, Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, şirket sorumluları ve yöre halkı toplantıya katıldı.
Yapılan toplantı İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Hizmetleri Şube Müdürü Işın Özdemir başkanlığında, bakanlık görevlilerinin de katılımıyla başladı. Şirket görevlilerinin bilgilendirmesi ardından söz alan Engel, "Kozak Yaylası'nda yıllarca Soma termik santralinin asit yağmurlarından dolayı istenilen verim alınamadı. Şimdi tehlike daha büyük" dedi. Ardından söz alan Somalı Maden İşçisi Sefa Köken ise, "Santral yapılırsa bu suyu bir daha içemeyeceksiniz. Elma, armut yiyemeyeceksiniz bir daha. Bulamayacaksınız hatta. Bir daha gökyüzünde bu kadar kuş uçmayacak" dedi.
GERGİNLİK YAŞANDI
EGEÇEP Eşbaşkanı Turgut İnel ise söz alarak termik santral konusunda kaygılarını dile getirdi. Yapılan yatırım ve harcanan parayla oluşacak kirliliğe değinmek isteyen İnel konuşurken toplantı başkanı Özdemir'in araya girerek. "Size ne para adamın. İster santral yapar, ister batırır" sözleriyle ortam gerildi. EGEÇEP Eşbaşkanı Turgut İnel, "Bu şekilde olaya bakamazsınız" yanıtını verdi. Özdemir'in toplantıda söz almak isteyenler olmasına rağmen erken bitirdiğini söyleyen çevreciler, tepki gösterdi. Tartışmalar sırasında itişmeler ve sözlü atışmalar yaşandı. Bazı yöre köylüleri de toplantı başkanının yanına gelerek, kendisini taraf tutmakla suçladı. İçerde yaşanan gerginlik jandarmanın kahveye girmesiyle sona erdi.
BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI
Yaşananlara tepki gösteren çevreciler daha sonra bir basın açıklaması düzenledi. Yapılan basın açıklamasında konuşan FOÇEP dönem sözcüsü Bahadır Doğutürk, "Bugün fosil yakıt karşıtı inisiyatifi olarak Kınık'ta yapılması düşünülen termik santral halk bilgilendirme toplantısına katıldık. Açıklamalardan tatmin olmadık. İzmir'in kuzeyinde yaşanan bu kirli faaliyetlere son verilmesini istiyoruz" dedi.
Daha sonra söz alan Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, "Aslında bu ÇED bilgilendirme toplantısı değildi. Film senaryosunun döngüsüydü. Burada başkanlık yapan arkadaşımız başkanlık mı yapıyordu, yoksa firma sahiplerini koruyan konuşmalar mı yapıyordu belli değil" dedi.
Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi