Kırsal kalkınmaya 1,5 milyar hibe!

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 2014-2020 IPARD Programı, IPARD II Dönemi beşinci başvuru çağrı ilanı yayınlandı. Çağrı bütçesi için belirlenen hibe tutarı toplamı 1,5 milyar Türk lirası olarak belirlendiği bildirildi.

Kırsal kalkınmaya 1,5 milyar hibe!

Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun Beşinci Başvuru Çağrı İlanı yayımlandı. Hibe tutarının toplam 1,5 milyar Türk lirası olduğu bildirildi.

IPARD programı, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TKDK, Avrupa Birliği ile ortaklaşa finanse ediyor. 16 Şubat 2019 tarihinde beşinci başvuru çağrısı ilana çıktı.

Başvuru kabulüne ilişkin çağrı, IPARD Programı 2014-2020 dönemi kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacak başvuruları kapsamaktadır. Çağrı bütçesi için hibe tutarının toplamı 1,5 milyar Türk lirası olarak belirlendi.

Sunulacak projeler kapsamında yapım işleri, makine-ekipman alımları ve proje hazırlama ile ilgili olan hizmet alımları ve görünürlük harcamaları uygun harcama olarak değerlendirilecek.

BİR ÇOK SEKTÖRÜ KAPSIYOR

Çağrı kapsamında çeşitli sektörleri ihtiva eden 2 ana tedbir bulunmakta. Bunlar; “101: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” tedbiri ile “103: Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar.”

101 tedbiri kapsamında, Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler (modernizasyon amaçlı) ile Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler (modernizasyon amaçlı) adlı sektörler 30.000 TL ile 3.000.000 TL arasında değişiklik gösteren yatırım bütçelerine göre destekleme yapılacak.

Bu tedbirin yararlanıcıları, Ulusal Çiftçi Kayıt Sistemi veya Ulusal Hayvan Kayıt Sistemine kayıtlı olan ve tarımla ilgili ortaöğretim, ön lisans veya lisans ve üstü dereceye sahip ya da yatırımıyla ilgili en az 3 yıllık çalışma deneyimine sahip olduğunu belgelendiren gerçek ve tüzel (tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili) kişiler olmalıdır.

DESTEK ORANLARI NE KADAR?

Destek oranı; yeni işletmeler ve kapasite artırımı yapan mevcut tarımsal işletmeler için yüzde 40, kapasite artırımı yapmayan mevcut tarımsal işletmeler için yüzde 50, üretici örgütleri ve üretici örgütünün hakim ortak (ortaklık payının yüzde  50’den fazla) olduğu tüzel kişilikler için toplam uygun harcama tutarı ise yüzde 60’ıdır.

Süt sektöründe istisna olmak koşulu ile; kapasitesi 10-50 inek, ya da 50-250 koyun ya da keçi, ya da 5-25 manda olan mevcut işletmeler ile kapasitesini bu maddede belirtilen kapasite aralıklarına çıkaracak mevcut işletmeler için destek oranı ise yüzde 60’ı kapsamaktadır.

Destek oranlarına ek olarak; tüzel kişiliklerde yetkili kişi, gerçek kişilerde ise başvuru sahibi, destek kararının alındığı tarihte 40 yaşın altındaysa ek yüzde 5, yatırım dağlık alanda ise ayrıca ek yüzde 5 destek alabilecek.

TKDK DİYARBAKIR'A BAŞVURULAR

101 tedbiri ile ilgili başvurular TKDK Diyarbakır İl Koordinatörlüğünde 08.04.2019 tarihi saat 09:00’dan itibaren alınmaya başlanacak. Başvuruların son teslim tarihi 17.05.2019, saat 18:00. Son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

103 tedbiri kapsamında, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması adlı sektörler 180.000 TL ile 18.000.000 TL arasında değişiklik gösteren yatırım bütçelerine göre desteklenecek.

Bu tedbirin yararlanıcıları ilgili mevzuat gereğince küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak tanımlanan tüm tüzel kişiler ve gerçek kişilerdir. Üretici örgütleri hariç olmak üzere, tüm başvuru sahipleri KOSGEB’e üye olmak zorundadır.

Destek oranı; gerçek ve tüzel kişiler için yüzde 40, üretici örgütleri ve üretici örgütünün hakim ortak (ortaklık payının yüzde 50’den fazla) olduğu tüzel kişilikler için toplam uygun harcama tutarının yüzde 50’sidir.

103 tedbiri ile ilgili başvurular TKDK Diyarbakır İl Koordinatörlüğünde 08.04.2019 tarihi saat 09:00’dan itibaren alınmaya başlanacaktır. Başvuruların son teslim tarihi 24.05.2019, saat 18:00’dir. Son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.

Kaynak: Diyarbakır Söz