Kombiye dikkat!

Havaların soğuduğu bugünlerde kombi bakımına ilişkin doğal gaz kullanan ev ve iş yerlerinde bulunan kombilerin bakımı için kış aylarında sıkıntı yaşamak istemeyen vatandaşlar teknik servislere başvurmaya başladı.

Kombiye dikkat!

Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber kombi bakım ve onarım servislerinde yoğunluk başladı. Kombi bakım ve onarım uzmanı Recep Eşsiz, kombi bakımlarını hiç aksatılmadan her yıl düzenli olarak işin ehli ustalara yaptırmak gerektiğini söyledi.

Kombilerin bakımlarının periyodik olarak yapılması ve sürekli kontrol altında tutulması gerektiğini dile getiren kombi bakım ve onarım uzmanı Recep Eşsiz, kombi bakımlarımızı düzenli ve periyodik olarak yılda bir kere yaptırmak gerekiyor. Çünkü cihazlarda oluşabilecek tortu kir gibi nedenler cihazların çok yakmasına neden olacağına dikkat çekti.

“BİR ŞEYİ ÖNLEMEK ÖDEMEKTEN DAHA KOLAYDIR”

Gazla çalışan cihazlarda tehlikenin daha çok arttığını belirten Eşsiz, “Bu tehlikeyi bakıma gelen usta fark edip önceden tedbir alması daha mantıklı oluyor. Bir şeyi önlemek ödemekten daha iyi ve kolaydır. Kombi bakımlarımızı hiç aksatmadan her yıl düzenli olarak işin ehli ustalara yaptırmak gerekiyor. Petek yıkama da ihtiyaç varsa yapılırsa çok faydası olur. İhtiyaç yoksa yaptırmakta zarar ve masrafa neden oluyor.  Doğru olanı ihtiyaç nispetinde doğru şekilde doğru kişiye yaptırmaktır. İçerdeki sulardan analiz yapılması daha sağlıklı olur. Sertliği PH’ ölçülürse ihtiyaç var mıdır? Kirlilik ve berraklık oranına baktırmak lazımdır. Her yıl düzenli olarak bunlar yapılırsa tasarruf olacaktır. Doğalgazın rezervlerinin az olduğu söyleniyor. Rezervleri sağlıklı kullanırsak gelecek nesillere de faydamız olur.” dedi.

“BACALI CİHAZLARDA KARBONMONOKSİT CİHAZI VE MENFEZ BULUNDURMAK MECBURİDİR”

Toplum olarak bu konularda bilinçli olmamız gerektiğini söyleyen Eşsiz, “Düzenli olarak bakımların yapılması ülkemiz, kendimiz ve bütçemiz açısından en doğru karardır. Her yıl düzenli olarak kontrol yapılması lazımdır. Gaz kaçağı, bacası var mıdır? Kirlenme oranı nelerdir? diye baktırmak gerekir. Bacalı cihazlar Türkiye’nin her yerinde yasaklandı. Kullananlar da menfezi kesinlikle kapatmamalıdır. Soğuk geliyor diye menfezi kapatan oluyor. Bu çok yanlış. Oksijen çok önemlidir. Oksijensiz kalırsak sağlıklı yanma bile olmaz. Tehlikeleri de vardır. Karbonmonoksit zehirlenmelerinden dolayı yıllarca insanlarımız hayatlarını kaybettiler. Böyle üzücü olaylar olmaması için yapmamız gereken düzenli olarak periyodik bakımları yaptırıp işi ehline bırakmaktır. Bacalı cihazlarda karbonmonoksit cihazı ve menfez bulundurmak mecburidir. Evlerde gaz alarm cihazı olursa daha sağlıklı olur. İşyerlerinde bunlar zaten mecburidir.” diye belirtti.

“BİRİKEN GAZLARDA PATLAMA OLABİLİYOR”

Periyodik bakım yapılmadıkça kombinin kapalı bir kutu olduğuna dikkati çeken Eşsiz, “İçerisinde bir gaz kaçağı var mı yok mu bilemeyiz. Gaz kaçağının olup olmadığını bazen burnumuzdan da algılamayabiliriz. Her insanın burnu o kadar hassas olmayabilir. Biriken gazlarda patlama olabiliyor. Yakın zamanda benzer bir olay İstanbul’da yaşandı. Bakım yapılmadığı zaman yakıt sarfiyatı da artar. Brolurür kirlendiği ve toz biriktiği zaman %10-15 yakıt artar. Filtremiz tıkalı olduğu zaman peteklerimizin alt kısımları ısınmayacağı için kombi daha çok devrede kalır ve bu nedenle yakıt sarfiyatına neden olur.” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz