Köylülerin teleferik ile kış mesaisi

Batman'ın Sason ilçesine bağlı köylerde zorlu kış öncesi köylüler, metrelerce yükseklikteki dağlardan yakacak odun toplamak için yaptıkları teleferik ile kış mesaisine başladılar.

Köylülerin teleferik ile kış mesaisi

Batman'ın Sason ilçesine bağlı Meşeli (Arıtan) köyünde bulunan köy sakinleri, Sason'un zorlu kış hazırlığı için binlerce metre yüksekliğindeki dağlardan yaptıkları teleferik yardımıyla odun topluyorlar.

Çetin bir kış öncesi tüm köylerde olduğu gibi Sason ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan 94 haneli ve yaklaşık 550 nüfusuyla Meşeli köyü sakinleri de kış hazırlığı için hummalı çalışmalara başladı.

KIŞ MESAİSİ BAŞLIYOR

Eskiden beri kış mevsiminde ısınma ihtiyaçlarını dağlardan topladıkları kuru odunlarla giderdiklerini belirten Sabahattin Atalay, binlerce yükseklikteki dağlardan odun toplamanın çok zor olduğunu bazen ölümle burun buruna geldiklerini söyledi.

Bazı kışlar yağan kar nedeniyle aylarca köyden çıkamadıklarını ifade eden Atalay, "Sason dağlarında kış şartları zordur. Kış için kuru odun topluyoruz. Yol olmadığı için hazırladığımız yapay teleferik ile dağların tepesinden, binlerce metre yükseklikteki dağlardan odun topluyoruz. Dağlardan odunları teleferik yardımıyla aşağı yola getiriyoruz. Sason dağlarında kışın çok kar yağıyor. Bazı yerlerde de topladığımız odunları dereden geçirmek için tahtalardan yaptığımız köprüden geçiyoruz. Mecburi olarak kış şartları nedeniyle hazırlığımızı yapmamız lazım." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz