Kültür Mirasına Başvuru hazırlığı

Mardin, 2014'te Dünya Kültür Mirası'na Başvuracak

Kültür Mirasına Başvuru hazırlığı

Dünya Kültür Mirası'na aday olmak için 30 yıldır mücadele veren Mardin, 2014 yılında yeniden başvurmak için hazırlıklarını aralıksız sürdürüyor.

Daha önce 3 defa unesco'ya başvuran, ancak çarpık yapılaşma ve beton binaların tarihi dokusunu bozduğu gerekçesiyle başvurusu geri çevrilen Mardin bu sefer işi sıkı tutuyor. Şehrin dokusunu Bozan beton evlerin tamamı yıkılması için başlatılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında daha önce belirlenen yaklaşık bin 500 beton binanın yıkımı devam ediyor. Şu ana kadar yaklaşık 250'ye yakın beton ev yıkıldı, tarihi sokaklar onarıldı.

DÜNYA KÜLTÜR MİRASİ

UNESCO'nun belirlediği kriterleri yerine getirmek için Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi tarihi kentte çalışmalarını hızlandırdı. Mardin Belediyesi şehrin 50 yıllık su ve kanalizasyon şebekesini değiştirmek için 70 milyon liralık proje hazırladı. Tarihi şehrin alt yapısı yenilendi. Mardin'de bulunan önemli tarihi eserler olmak üzere cami, medrese, külliye, kilise ve tarihi evler tek tek restorasyondan geçirildi.

YENİDEN ADAY OLACAK

Mardin'in unesco'ya yeniden aday olması için başlatılan çalışmaların bütün hızı ile devam ettiğini belirten Vali Turan Ayvaz, tarihi dokunun korunması ve gerekli kriterleri en geç 2013 yılının sonuna kadar tamamlayacaklarını kaydetti. 2014 yılının Mardin için bir dönüm noktası olacağını belirten Vali Ayvaz, "Kriterleri tek tek yerine getiriyoruz. Mardin'i 100 yıl önceki haline getirmek için projeleri hayata geçiriyoruz. Eski Mardin'de tarihi dokuyu Bozan bin 500 beton bina yıkılacak. İlk etapta 570 beton bina yıkmayı hedefliyoruz. Geri kalanı 2013 yılında yıkmayı planlıyoruz. Mardin'in eteklerinde bulunan Saraçoğlu Mahallesi'nde 680 bina, bin 260 konut; Ensar Mahallesi'nde 456 bina, bin 276 konut ile çoğunluğu kamu lojmanlarından oluşan İstasyon Mahallesinde ise 462 bina, bin 362 konut yıkılacak." dedi.

İKİ YIL İÇERİSİNDE BİTECEK

Bütün bunları 2 yıl içinde bitirip unesco'ya başvurmayı amaçladıklarını vurgulayan Vali Ayvaz, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle tarihi dönüşüm projesini Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül büyük destek veriyor. Mardin artık tarihi dokusu ve farklı kültürleri ile dünyanın önemli inanç merkezi haline geldi. Şu anda Mardin'de bin 177 taşınmaz kültür varlığı bulunmaktadır. Tarih açıdan dünyanın en eski medeniyetlerini ve uygarlıklarını bünyesinde barındırıyor. unesco da bunun farkındadır. Bu nedenle yapacağımız başvurunun kabul edileceğini tahmin ediyorum. Mardin'in unesco'ya kabul edilmesi demek, yılda en az 5 milyon turistin Mardin'e gelmesi demektir. Hem Türkiye açısından hem de Mardin açısından ekonominin canlanmasına ve istihdamın artmasına vesile olacaktır."

Kaynak: Diyarbakır Söz