Lezzetler gençlere

Kentin tarihi boyunca mutfaklarda yer almış ancak unutulmaya yüz tutmuş cokat, kitel, ırk, ismeyket, gebole, varak keek ve yaprak şişe gibi yemekler, aşçılık kursunda genç kızlara öğretiliyor.

Lezzetler gençlere

Siirt'in unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri gelecek kuşaklara aktarılıyor.

Kentin tarihi boyunca mutfaklarda yer almış ancak unutulmaya yüz tutmuş yemekler, Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) bünyesindeki aşçılık kursunda genç kızlara öğretiliyor.

Cokat, kitel, ırk, ismeyket, gebole, varak keek ve yaprak şişe gibi hazırlanması saatleri bulan lezzetler, püf noktalarıyla hem teorik hem uygulamalı olarak gençlere öğretilerek geleceğe taşınıyor. 

ÇATOM Sorumlusu Pelin Ertekin, kurs sayesinde kadınların bir araya gelip deneyimlerini paylaşarak, beceri kazanmaları ve sosyalleşmelerini sağladıklarını ifade ederek, kursa 54 kişinin katıldığını söyledi.

Usta öğretici Ceyhan Erko da unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gençlere aktarmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, "En azından annelerimizin ve ninelerimizin yaptıkları lezzetleri yeni nesillere öğretip, onları fast food yiyeceklerden uzaklaştırıyoruz. Çok meşakkatli yemek kültürümüz var. Bu nedenle kursiyerler ilk etapta biraz zorlanıyor ama bir süre sonra öğreniyor." ifadelerini kullandı.

"Babam yaptığım yemeği çok beğendi"                                                                                   

Kursiyer Elif Kılıç da yöresel yemekleri kurs sayesinde çok iyi öğrendiğini söyledi. Annesi, ablası ve yengesinin yaptığı yemekleri yediğin için yemek yapmayı öğrenmediğini ifade eden Kılıç, "Daha sonra annem vefat etti, ablam evlendi, yengem de başka eve taşınınca babam ile tek kaldım. Bu nedenle yemek yapımını öğrenmem gerekti. Burada yemek yapmayı öğrendim. Böylece hem misafirlere mahcup olmuyorum hem de kursu tamamlayınca belge sahibi olacağım." diye konuştu.  Fatoş Ekin de çocukluğundan beri çok istemesine rağmen bir türlü yemek yapmaya fırsat bulamadığını anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler