Liseli genç kızın, nakil kaple yaşam mücadelesi

İzmir'de 1 yıl yapay kalp ile yaşadıktan sonra, Aydın'da beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşıdaki erkeğin bağışlanan kalbi nakledilen 16 yaşındaki Pelin Karabağ'ın sevinci kısa sürdü. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan nakil sonrasında vücudu yeni kalbi reddetti.

Liseli genç kızın, nakil kaple yaşam mücadelesi
İzmir'de 1 yıl yapay kalp ile yaşadıktan sonra, Aydın'da beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşıdaki erkeğin bağışlanan kalbi nakledilen 16 yaşındaki Pelin Karabağ'ın sevinci kısa sürdü. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan nakil sonrasında vücudu yeni kalbi reddetti. Doktorların yoğun çabası ve azmi sayesinde, kalbin vücuda uyumu sağlandı. Yaşama tutunan genç kız, "Hocalarıma minnettarım, tıp okuyup kalp hastalarına şifa vermek istiyorum" dedi.
Ailesiyle Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde yaşayan Pelin Karabağ, 8 yaşında çarpıntı şikayetiyle Bursa'daki bir hastaneye götürüldü. "İlaçla geçer" denilmesine üzerine hayatını sürdüren Pelin, geçen yıl aynı şikayetle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonrasında acil olarak ambulansla önce Balıkesir'e, oradaki hastaneden de Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Aynı gün Kalp ve Damar Yoğun Bakım Servisi'nde tedaviye alınan Pelin'e yapılan tetkiklerde 'kalp yetmezliği' tanısı konuldu. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Prof. Dr. Çağatay Engin'den oluşan ekip tarafından geçen yıl 24 Şubat günü genç kıza yapay kalp cihazı takıldı. Bir yıl yapay kalp cihazıyla yaşayan Karabağ, okulunu da aksatmadı.
MÜJDELİ HABER AYDIN'DAN GELDİ
Pelin Karabağ ve ailesine müjdeli haber bu yılın 23 Şubat'ında geldi. Aydın'da yaşamını yitiren, ailesi tarafından organları bağışlanan bir gencin kalbinin, Pelin'e uygun olduğuna karar verildi. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Prof. Dr. Çağatay Engin'den oluşan ekip tarafından, acil olarak İzmir'e getirilen kalbi, başarıyla Pelin'e nakledildi. Aydınlı yaşıtının kalbiyle hayata tutunan genç kız için artık yeni bir hayat başlamıştı.
Nakilin ardından ilaçlarını kullanmaya başlayan Pelin Karabağ'a kontroller sırasında biyopsi yapıldı. Sonuçlar genç kızı, ailesini ve nakli gerçekleştiren ekibi yıktı. Vücut, nakil kalbi reddetmek üzereydi. Hastaneye yatırılan genç kıza, yeniden kalp yetmezliği tedavisine başlandı. Aldığı ağır ilaçların ardından bu kez bacağında pıhtı oluştu. Serviste yatırılan Pelin Karabağ'a, pıhtı tedavisine de başlandı. Bu sırada kalbinden bir kez daha parça alınıp, biyopsi yapıldı. Bu kez sonuçlar yüz güldürücüydü. Bu defa vücudu yeni kalbe uyum sağlamıştı.
PELİN'DEN DOKTORLARINA TEŞEKKÜR ZİYARETİ
Birkaç gün önce taburcu edilen genç kız, nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Çağatay Engin ve Prof. Dr. Zülal Ülger'e teşekkür etmek için tekrar hastaneye geldi. Genç kızın sağlık durumun iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Yağdı, "Türkiye'de merkez haline gelen kliniğimizde yaptığımız kalp nakli ve yapay kalp nakli operasyonları ile kalp yetmezliği yaşayan hastaları yeniden hayata bağlıyoruz. Pelin de bu hastalarımızdan biri. Şu an sağlığı çok iyi durumda. Okula yeniden başladı. Kontrollerimize aksatmadan geliyor. Organ bağışının faydalarını her platformda anlatıyoruz. Genç kızın hikayesi aslında organ bağışının önemini en iyi şekilde anlatıyor" dedi. Pelin'in takiplerini yürüten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zülal Ülger ise, hastanın bir süre kalbi reddetme dönemi geçirdiğini, ancak verilen tedaviyle kalbin sağlıklı olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi.
'KALP DOKTORU OLMAK İSTİYORUM'
Doktorlarına minnettar olduğunu söyleyen Pelin Karabağ, "Onların sayesinde rahat ve özgürce nefes alabiliyorum" dedi. Lisede okuyan Karabağ, küçüklüğünden beri doktor olmak istediğini belirterek, "Kalp hastalığını yaşamaya başladığım gün kalp doktoru olmaya karar verdim. Ben de doktor olup, kalp hastalarına şifa vermek istiyorum" diye konuştu.

Kaynak: DHA